ASF: City Insurance şi Carpatica au întârzieri la plată în opt din zece dosare de daună pe poliţe RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
City Insurance a înregistrat cea mai mare durată medie de plată a daunelor, cu 50,5 zile, de peste cinci ori mai mult decât durata legală de 10 zile
City Insurance a înregistrat cea mai mare durată medie de plată a daunelor, cu 50,5 zile, de peste cinci ori mai mult decât durata legală de 10 zile

Firmele de asigurare City Insurance, Carpatica Asig şi Asirom au înregistrat, în ultimele şase luni din 2015, cele mai mari întârzieri la plăţile în dosarele de daună şi au cel mai mare procent de dosare în care plăţile au fost efectuate peste termenul legal de 10 zile, cu peste 80% în cazul primelor două companii, potrivit unei analize a plăţilor RCA în ultimele şase luni din 2015, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Piaţa RCA este în prezent zguduită de falimente şi de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piaţă. Companiile Astra şi Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance şi Eurooins se află în diverse proceduri speciale impuse de către ASF.

În urma intrării în procedură de faliment a Carpatica Asig, măsură anunţată recent de către ASF, pe piaţa RCA rămân doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa.

Potrivti analizei ASF, în perioada iulie - decembrie 2015, societăţile de asigurare au deschis 116.585 dosare de daună pentru poliţe de asigurare obligatorie auto RCA, dintre care 81,73% reprezintă dosare plătite de către asigurători, 1,65% sunt dosare deschise pentru vătămări corporale/decese, 12% sunt dosare neplătite (aflate în instanţă/contestare sau dosare incomplete), 3,69% reprezintă dosare de regres (în care firma de asigurare plăteşte pe CASCO o reparaţie, iar apoi îşi recuperează banii de pe asigurarea RCA a şoferului vinovat – n.r.), iar 0,93% sunt dosare respinse de la plată de către asigurători.

City Insurance a înregistrat cea mai mare durată medie de plată a daunelor, cu 50,5 zile, de peste cinci ori mai mult decât durata legală de 10 zile.

În topul întârzierilor urmează Carpatica Asig, în cazul căreia a fost deja declanşată procedura de faliment, cu o durată medie de 24,4 zile, şi Asirom, cu 22,6 zile.

Cel mai bine la acest capitol stau Omniasig - companie controlată de Vienna Insurance Group, ca şi Asirom -, cu şase zile durata medie de plată, Uniqa Asigurări, cu 6,7 zile, şi Allianz-Ţiriac, cu 6,9 zile.

În ceea ce priveşte ponderea dosarelor cu întârzieri, cele mai grave situaţii au fost înregistrate la City Insurance, unde 80,6% din dosare au avut întârziere la plată în a doua jumătate a anului trecut, Carpatica Asig (80,1%) şi Asirom cu 60%, potrivit ASF. 

La polul opus, cele mai bune performanţe au fpst înregistrate de Omniasig, cu doar 11,1% dintre dosare cu întârzieri la plată, Uniqa Asigurări (12,7%) şi Allianz-Ţiriac (17,5%).

Referitor la durata medie de soluţionare a dosarelor de daună, care este de maximum trei luni în cazul în care există contestaţii, singura firmă care a depăşit acest termen este City Insurance, cu 98,5 zile.

”Pentru celelalte societăţi, durata medie de soluţionare se încadrează în termenul legal de trei luni, înregistrând valori cuprinse între 44,97 şi 67,60 zile/dosar. ASF a demarat deja un control inopinat la City Insurance cu privire la această situaţie”, se arată în raport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite