ArcelorMittal a denunţat contractul de energie cu Nuclearelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ArcelorMittal Galaţi a denunţat începând cu 1 aprilie un contract de energie cu Nuclearelectrica, prin care compania de stat trebuia să livreze combinatului siderurgic 0,6 TWh până în data de 30 septembrie, valoarea totală fiind de 107,2 milioane de lei.

„Tranzacţiile cu energie prevazute pentru perioada 1 aprilie - 30 septembrie 2014, în baza Contractului denunţat unilateral de ArcelorMittal Galaţi, aveau ca obiect 592.920 MWh, cu o valoare totala de 107,52 milioane lei“, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis Bursei de Valori.

ArcelorMittal Galaţi a cumpărat în februarie 2013 de la Nuclearelectrica o cantitate de 1,86 TWh printr-o tranzacţie derulată pe piaţa de energie OPCOM, cumpărând energie în valoare de 337,1 milioane de lei (76,8 milioane euro). 

Preţul energiei din contract este mai mare decât cel la care se fac acum tranzacţiile pe bursa de specialitate OPCOM. Compania este afectată de creşterea costurilor cu energia şi gazele naturale, din cauza subvenţiilor pentru energia regenerabilă, respectiv a calendarului de liberalizare impus de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE)

Compania face parte din grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.

ArcelorMittal Galaţi este investigată de Comisia Europeană pentru două contracte de achiziţie a energiei încheiate pe OPCOM cu Hidroelectrica în 2009 şi 2010. În iulie 2012, CE a anunţat că a ajuns la concluzia preliminară că acele două acorduri reprezintă ajutor de stat ilegal.

Hidroelectrica a acceptat, în 2009 şi 2010, preţurile propuse de ArcelorMittal Galaţi, pe OPCOM, deşi existau oferte concurente la preţuri similare sau mai ridicate.

Nuclearelectrica şi Hidroelectrica sunt deţinute de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Mai puteţi citi:

Costurile cu energia încep să frâneze creşterea industriei

Industria rămâne motorul economiei şi în acest început de an, dar costurile tot mai mari cu energia electrică şi gazele încep să frâneze progresul, în timp ce problemele din Ucraina ar putea afecta sectorul dacă situaţia se va precipita şi va deveni şi mai tensionată.

Proteste la Curtea Constituţională: Sindicatele din industrie ies în stradă împotriva energiei regenerabile şi a liberalizării preţurilor la gaze

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în în faţa Guvernului, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.

ArcelorMittal: Preţul gazelor în România va fi mai mare decât cel din Uniunea Europeană după liberalizare

Preţul gazelor pe piaţa din România va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, însă preţul la care România importă gaze este mai mare decât cel de pe pieţele europene, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Hoţii de pe platforma siderurgică din Galaţi au inventat căruţa în care încap două tone de cocs

Pasagerii unei căruţe au făcut ieri o vizită pe platforma siderurgică ArcelorMittal, de unde au ieşit încărcaţi. Jandarmii i-au prins cu sacii plini cu cocs şi le-au făcut dosare penale.

ArcelorMittal şi Enel se retrag din investiţia unităţilor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. Ce motive invocă firmele

Companiile Enel şi ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acţionar implicat în acest proiect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite