Afacere cu arnica. Necunoscută în România, apreciată peste hotare. Ce trebuie să ştii despre planta-minune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă doriţi să vă lansaţi în afaceri, dar nu vreţi să intraţi într-un domeniu foarte concurenţial, atunci o afacere cu arnica este exact ceea ce vă trebuie. „Adevărul“ vă arată tot ce trebuie să ştiţi despre cultivarea acestei plante.

Arnica este o plantă cu flori galbene, folosită ca ingredient pentru creme ce regenerează pielea şi încetineşte îmbătrânirea. Planta creşte natural în Munţii Apuseni, iar singura ţară euroepană în care se mai găseşte în cantităţi mari este Spania. În rest, culegerea ei este interzisă.

Afacere cu arnica. Cum au descoperit nemţii comoara din paşunile noastre

În ţara noastră, moţii adună florile fără codiţe, însă până la fabricarea produsului final – ulei sau tincturi – lanţul economic este lung. În 2012, ProTV prezenta un reportaj din Munţii Apuseni despre planta-minune care creşte pe pajiştilor din această zonă. Moţii adună plantele, iar acestea sunt aduse la un centru de colectare, unde sunt uscate. În urma procesului umiditatea scade, astfel că din plantele aduse greutatea finală ajunge abia la o cincime din cantitate.

Anual, mai bine de o tonă ia calea exportului numai în Gârda de Sus. Preţul pe care îl primesc moţii este de 8 lei pe kilogram, dar ajunge la 30 de euro în Germania.

Afacere cu arnica. Preţ de 30 de euro pe kilogram la export

Sătenii s-au învăţat să caute comoara după ce o expediţie a Universităţii Freiburg din Germania a vizat un studiu al cătunului Gheţar, sat care ţine administrativ de Gârda de Sus.

Un alt furnizor principal îl constituie judeţul Suceava, Direcţia Silvică Suceava colectând şi comercializând mari cantităţi de arnica montana.

Afacere cu arnica. Beneficiile plantei

Supranumită Ginsengul românesc, arnica are mai multe utilizări, atât în medicină, cât şi în industria cosmeticelor. Uleiurile şi tincturile obţinute din arnica sînt folosite atât ca antiinflamator şi antialgic, fiind utilizate în caz de luxaţii, pentru dureri, înţepături, reumatism, arsuri sau vânătăi. De asemenea, medicina sportivă poate beneficia din plin de pe urma arnicăi. În fine, cosmetică, arnica se foloseşte atât pentru producerea de crème, cât şi pentru uleiuri de masaj.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite