Silviu Purcărete are premieră cu "Pălăria florentină", la Iaşi
0Astăzi şi mâine, de la ora 19.00, la Sala Mare Teatrul Naţional din Iaşi va avea loc premiera spectacolului "Pălăria florentină", regizat de Silviu Purcărete după piesa Eugène Labiche.
Farsa lui Eugène Labiche (1815-1888), datorită căreia scriitorul a devenit membru al Academiei Franceze, este o capodoperă a genului. "Pălăria florentină", scrisă de Eugène Labiche în 1851, este o farsă plină de comic de situaţie, de moravuri, trădare, poveste de amor, iubire între doi tineri. Premiera a fost "cel mai puternic hohot de râs din secolul al XIX-lea".
În "Pălăria florentină" regăsim comic de situaţie, quiproquo-uri, comic de moravuri, trădare, poveste de amor, iubire între doi tineri.
Tânărului parizian Fadinard îşi face plimbarea de dimineaţă în afara oraşului, dar calul său mănâncă pălăria de paie a doamnei Beauperthuis, aflată în compania focosului ofiţer Emil Tavernis. Prin urmare, pălăria de paie trebuie recuperată rapid, lucru deloc simplu.
Spectacolul "Pălăria florentină", după piesa lui Eugène Labiche, este a doua montare pe care Silviu Purcărete o face la Iaşi după "Uriaşii munţilor" (dramatizare după Luigi Pirandello din 2009).
Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, ca şi la "Uriaşii munţilor"), muzica de Vasile Şirli.
Mişcarea scenică îi aparţine lui Florin Fieroiu. Distribuţia este foarte numeroasă, printre actori numărându-se Ionuţ Cornilă, Călin Chirilă, Petronela Grigorescu, Diana Chirilă, Andreea Boboc, Haruna Condurache, Daniel Busuioc, Doru Aftanasiu, Constantin Puşcaşu, Dionisie Vitcu sau Puşa Darie. Următoarele reprezentaţii ale spectacolului vor fi pe 22 şi 23 februarie
Silviu Purcărete a pus în scenă în 2010 la Teatrul de Comedie din Bucureşti spectacolul „Femeia care şi-a pierdut jartierele”, tot după Eugène Labiche. Spectacolul, cu Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Dorina Chiriac, s-a jucat şi în limba franceză, în 2000, în 12 reprezentaţii, la Limoges.