Prima manifestaţie anticomunistă din România: ce s-a întâmplat la 8 noiembrie 1945

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima manifestatie anticomunista din Romania
Prima manifestatie anticomunista din Romania

La 8 noiembrie 1945 a avut loc în România prima manifestaţie anticomunistă a tineretului PNŢ şi PNL, în Piaţa Palatului Regal, prilejuită de ziua onomastică a regelui Mihai I

Manifestaţia de la 8 noiembrie 1945 a fost un eveniment politic anticomunist şi pro-monarhist care a avut loc în Piaţa Palatului din Bucureşti, cu ocazia aniversării zilei de nume a regelui Mihai al României. Petrecută în timpul guvernării Petru Groza şi a grevei regale, manifestaţia a fost înăbuşită în sânge de către regimul comunist, soldându-se cu 11 morţi, zeci de răniţi şi sute de arestări. 

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, evenimentul „a rămas în istoriografia românească drept prima şi una dintre cele mai consistente mişcări de protest îndreptate împotriva regimului comunist şi, în acelaşi timp, în favoarea afirmării ataşamentului faţă de valorile democraţiei liberale şi ale monarhiei”.

image

Aproximativ 1.100 dintre tinerii pro-monarhişti arestaţi abuziv cu ocazia manifestaţiei au fost ţinuţi în închisoare cel puţin doi ani, fără ca împotriva lor să se fi formulat vreo acuzaţie care să poată fi probată legal într-un regim democratic. 

Ameninţarea nelegală, dar credibilă, asupra vieţilor lor, a fost folosită ca „monedă de schimb” în lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, prin care Regele Mihai a fost constrâns, prin ameninţare cu arma şi şantaj, să semneze un act neconstituţional de abdicare şi să plece într-un exil forţat ce a durat 50 de ani. 

Tot în seara zilei de 30 decembrie 1947, printr-o şedinţă trucată a Parlamentului, a fost proclamată Republica Populară Română, într-o ţară ce se afla sub ocupaţie militară sovietică, conform wikipedia. 

Vă mai recomandăm:

Abdicarea Regelui Mihai: „Monarhia reprezenta ultimul bastion al rezistenţei regimului democratic în faţa forţelor comuniste loiale Moscovei“

Dezinformare şi propagandă după 23 August 1944: „Regele a fugit în Turcia“, „guvernul a părăsit Capitala“, „ofiţerii sunt trimişi în Siberia“

Dosarul secret „23 August 1944“. Ce s-a întâmplat la întâlnirile de alcov dintre Regele Mihai şi văduva Doly Sterianopol

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite