Cum a învăţat-o tovarăşa Elena Ceauşescu pe menajeră să facă colivă
0Selectat, instruit şi urmărit de Securitate, personalul de la reşedinţele Ceauşeştilor muncea şi relaţiona cu ceilalţi după reguli mai stricte decât cele aplicate în castelele lorzilor englezi.
Există şi o poveste interesantă cum de la Elena Ceauşescu, menajera a-nvăţat, în schimb, reţeta de colivă, dulcele preferat al acesteia. Aflând că în Ardeal, de pomana morţilor, se oferă colaci, nu colivă, Elena Ceauşescu s-a suflecat la mâneci şi i-a arătat Suzanei Andreiaş reţeta de preparare.
Povesteşte menajera: „A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt». (...) Mi-a spus apoi cum să toc nuca... Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante,
mi-a explicat tot."
Click aici pentru a citi care erau relaţiile dintre cuplu dictatorial şi personalul care deservea reşedinţele prezidenţiale.