Azi e ziua lui Casanova! Istoria reală a celebrului amant
0Cunoaştem reputaţia seducătorului, jucătorului, trişorului. Dar Casanova a fost înainte de toate un om al literelor, un călător înrăit, un om de o erudiţie impresionantă care s-a opus societăţii prin ignorarea frontierelor sociale. Casanova a fost înainte de toate un om liber, un om al Luminilor.
Casanova a intrat în mitologia colectivă sub imaginea Seducătorului. Numele său a devenit sinonim cu bărbatul afemeiat, un alter ego al lui Don Juan. Giacomo Casanova era conştient de importanţa acestei reputaţii ale sale şi a contribuit în bună măsură la construirea ei. În scrierile sale, mărturiseşte la un moment dat pasiunea pentru sexul opus: «Cultiver les plaisirs de mes sens fut, dans toute ma vie, ma principale affaire; je n’en ai jamais eu de plus importante. Me sentant né pour le sexe différent du mien, je l’ai toujours aimé, et je m’en suis fait aimer tant que j’ai pu.»
Casanova este imaginea cuceritorului prin excelenţă. Multe filme l-au înfăţişat pe veneţian ca un bărbat misogin, cinic şi decadent. În perioada filmului mut, mai multe lungmetraje evocă aceasă figură donjuan-escă, interpretată printre alţii de Ivan Mosjoukine, iar apoi Fellini a dat definitiv culturii de masă imaginea lui Casanova, în 1976, construind în jurul său o întreagă mitologie sexuală negativă. Casanova devine doar o maşină de seducţie cu o sexualitate monstruoasă şi o fiinţă arogantă demnă de dispreţ.
Trebuie totuşi să ne descotorosim de clişee. Casanova n-a fost o simplă maşinărie a cărui întreagă activitate s-a rezumat la consumarea sexualităţii neînfrânate sau al cărui spirit era iremediabil pervertit. Viaţa sa, pe care legenda a acoperit-o multă vreme, a fost redescoperită după mulţi ani, în special după analiza manuscrisului original a lucrării Histoire de ma vie, formidabilele memorii scrise de Casanova în ultimii zece ani din viaţă. Prin intermediul acestor pagini, literare, dar şi de istorie, putem cunoaşte viaţa aventurierului, savanatului, curtezanului, jucătorului, magicianului, călătorului mereu neobosit, al acestui mare vizionar. Om al Luminilor, Casanova a fost şi unul din cei mai mari scriitori de limbă franceză la vemea sa, un memorialist extraordinar care a decis singur cum vrea să trăiască şi care a trăit în deplină libertate, în cel mai modern sens al cuvântului.