Mircea Cărtărescu, la Adevărul Live: „M-au rănit cei pe care i-am iubit mai mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Cărtărescu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Mircea Cărtărescu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Invitatul lui Cezar Paul-Bădescu la Adevărul Live, astăzi, de la ora 14.00, a fost scriitorul Mircea Cărtărescu, căruia îi va fi lansată la Târgul de Carte Bookfest o ediţie de lux a trilogiei „Orbitor”.

 

Cu un tiraj total de peste 80 000 de exemplare, spectaculosul „Orbitor” al lui Mircea Cărtărescu – alcătuit din cele trei volume, „Aripa stângă”, „Corpul” şi „Aripa dreaptă” – este ceea ce critica literara românească a numit în 2010 romanul deceniului. Lansarea ediţiei de lux va fi sâmbătă, ora 14.30, la standul Editurii Humanitas.

Mircea Cărtărescu este cel mai cunoscut scriitor în viaţă, dar succesul pe care l-a căpătat nu-l face foarte fericit. Ca de obicei, succesul vine la pachet cu invidii, adversităţi, duşmănii. Au fost, în plus, şi atacurile politice, care s-au îndreptat împotriva lui în perioada în care scria editoriale în presă. Toate acestea au făcut ca Mircea Cărtărescu să se retragă din viaţa publică şi să se dedice exclusiv literaturii. D

„Orbitor“ s-a vândut în 80.000 de exemplare, conform cifrelor furnizate de Editura Humanitas.

„E o carte la care cifra de vânzări contează foarte puţin“, a spus Mircea Cărtărescu.

„Am lucrat 14 ani la cartea asta şi nu m-am gândit dacă se va vinde într-o 1.000 de exemplare sau în mai multe exemplare. Faptul că un roman de 1.500 de pagini s-a vândut în atâtea  exemplare e un lucru relevant pentru literatură. Asta m-a bucurat“, a explicat Mircea Cărtărescu.


Mircea Cărtărescu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea 

Mircea Cărtărescu FOTO Eduard Enea

«„Orbitor“» e un hiper-jurnal. Eu am scris dintotdeauna un jurnal. Se va spune că am scris numai jurnal în literatura mea. Din Jurnal am tăiat numai pasajele pe care le-am considerat irevenţioase faţă de anumiţi scriitori în viaţă.

Prin «Jurnal» am făcut o cartografie a vieţii mele.  «Orbitor» e un meta-jurnal, un jurnal la puterea a doua, nu e încadrat într-un gen literar. E o carte foarte mare, foarte densă.

Nu în scrierile mele mici sunt cel mai concentrat. Cu cât scrierile mele se întind pe spaţiu, cu atât ele sunt mai condensate.

«Levantul» e o carte dactilografiată, nu e scrisă de mână. Nu am inversat niciodată două versuri în «Levantul».

«Levantul» şi «Orbitor» sunt scrise fără editare, la primă mână.

«Orbitor» e o carte scrisă de mână. Scrisul de mână are un potenţial de a produce coerenţă. E ca opera unui miniaturist, e foarte migălos şi feminin.

Mediul e mesajul, cum spunea McLuhan, instrumentul influenţează scrisul.

Scriitorul scrie ca să fie iubit. Scrisul e o mare plăcere, o mare eliberare, însă îţi mănâncă creierul. E ca un drog.  Scrisul e şi plăcere, dar există şi o plată pentru această plăcere. Nu te mai poţi bucura de viaţa normală după ce scrii. Moartea a apărut o dată cu sexualitatea, asta e dovedit şi ştiinţific“, a subliniat scriitorul.

Mircea Cărtărescu a renunţat la metafora fluturelui în copertele noii ediţiei a „Orbitorului". Copertele acum sunt acum în forma de spirală a unui ADN.   

„În toate cărţile mele apar metaforele fluturelui şi ale păianjenului, ca imagini în opoziţie: sunt binele şi răul, îngerul şi diavolul“.

„Marele clişeu e dragostea. Însă nu putem scrie fără clişee. Multe pasaje din literatura lui Llosa sunt telenovelistice“. 

Mircea Cărtărescu FOTO Eduard Enea

„În viaţă, avem şi obscenitate, şi crimă, nu numai momente sublime. Avem şi momente de înrobire, aşa cum a demonstrat-o Dostoievski“ a subliniat Mircea Cărtărescu.

Mircea Cărtărescu a stârnit multe adversităţi prin opiniile sale politice.

„Nu am pus la inimă atacurile de care am avut parte. 

Când vezi că oameni la care ai ţinut foarte mult,  pe care i-ai ajutat, în care ai crezut şi ai avut încredere, te judecă greşit şi te rănesc, asta e foarte dureros şi e foarte greu de iertat. Mi-au făcut rău oameni cărora le-am făcut bine. Asta a durut...

Ce primeşti fără arginţi trebuie să dai mai departe fără arginţi“, a spus Mircea Cărtărescu.

„ Am făcut cenaclurile în care am ajutat anumiţi scriitori, pentru că şi eu, la rândul meu, am fost ajutat de alţi scriitori, în cenaclurile lor“, a subliniat Mircea Cărtărescu, în emisiunea moderată de Cezar Paul-Bădescu.

Mircea Cărtărescu FOTO Eduard Enea
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite