„Da, sunt radical, m-am radicalizat în timp“ Interviu-eveniment: celebrul scriitor Pascal Bruckner, invitat la Adevărul Live VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pascal Bruckner, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani              FOTO: David Muntean
Pascal Bruckner, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani              FOTO: David Muntean

Aflat într-o nouă vizită în România, prilejuită de premiera mondială a primei sale piese de teatru, scrisă special pentru ediţia din acest an a Festivalului de teatru Independent Undercloud, celebrul scriitor francez Pascal Bruckner a oferit un interviu în exclusivitate jurnalistului Florin Ghioca, la Adevărul Live.

Scriitorul, venit să participe la festivalul de teatru independent Undercloud, a rememorat prima sa vizită în România:

„Prima mea vizită a fost în ianuarie-februarie în 1990. Am venit cu un avion subvenţionat de la FNAC şi probabil că acel avion avea înăuntru zece mii de volume şi câteva personalităţi. Atunci mi-am cunoscut traducătorul, domnul Zincenco. Am fost la Bucureşti, oraşul era foarte sărac, oamenii încă se temeau, tocmai ce dispăruse regimul comunist, dar era ceva nou la orizont. Cărţile au fost distribuite prin biblioteci, librării. Am ţinut un curs studenţilor din Bucureşti.“

Despre Catedrală: „Făceţi-o frumoasă, pentru viitoarele generaţii“

A urmat apoi o mărturisire de dragoste pentru cultura ortodoxă, dar şi o părere sinceră despre Catedrala Mântuirii Neamului:

„Mai am multe de explorat în România, vreau să văd mănăstirile (...). Eu cred că ortodocşii şi-au păstrat un stil care a fost pierdut în lumea protestantă şi catolică. Şi eu sunt tradiţionalist. Îmi plac slujbele lungi de două-trei ore, e foarte important pentru credincioşi să fie parte dintr-un ritual frumos. Aceasta este important şi în religia de zi cu zi.“

„Tradiţia creştină spune că Dumnezeu este în inima ta, nu într-o clădire de piatră sau marmură foarte scumpă (…) dacă îţi permiţi să construieşti o catedrală frumoasă şi nu e pe cheltuiala oamenilor săraci... dar eu am auzit că Biserica Română este foarte bogată. (...) Eu ca străin nu pot să vă spun dacă e bine. Dar primul lucru pe care-ar trebui să-l faceţi e să menţineţi în stare bună vechile mănăstiri şi biserici, în loc să construiţi altele noi. Dacă construiţi o biserică nouă, faceţi o lucrare de artă. (...) Făceţi-o frumoasă, pentru viitoarele generaţii.“

„Pe măsură ce îmbătrâneşti, ideile devin mai rare“

Autorul francez a împărtăşit şi câteva dintre secretele inspiraţiei sale:

„Când eşti tânăr ai idei spontane care vin din experienţa ta, din intuiţia ta. Pe măsură ce îmbătrâneşti, ideile devin mai rare şi e mai greu să le scoţi din creierul tău în fiecare dimineaţă. Când ai o idee o scrii, o notezi. Cu privire la romane, îmi spun ideile prietenilor, iubitei, familiei mele şi îi întreb: ce părere aveţi despre un roman, despre ideea asta. Dar să ai idei este lucrul cel mai dificil pe măsură ce înaintezi în vârstă. (...) În ceea ce mă priveşte pe mine, ce mă ajută este insomnia, când te trezeşti în toiul nopţii şi eşti extrem de lucid poţi să rezolvi puzzle-uri, îţi vin idei. Un alt lucru care mă ajută este alergatul, deoarece îmi oxigenează creierul. De asemenea iubesc Alpii, o săptămână la altitudine mă ajută la scris.“

Romanul său „Luni de fiere“ a fost ecranizat în 1992. Despre această experienţă Bruckner spune:

„Am aflat ştirea că Roman Polanski este interesat să-mi transforme cartea într-un film, era ca un vis transformat în realitate şi a fost un lucru nemaipomenit pentru cartea «Luni de fiere». Cred că e cel mai bun film al lui Roman Polanski. (...) Nu m-am implicat pe platou. Mi-a cerut opinia, nu i-a păsat de ea. El avea ideile lui. El e Roman Polanski, n-o să-i pese de ideile mele. Au fost vremuri foarte frumoase.“

„Nu ar trebui să fim indulgenţi faţă de fanatici“

Terorismul şi actuala situaţie a Franţei a fost şi ea adusă în discuţie:

„Este o problemă majoră ce nu va fi rezolvată într-o generaţie sau două, sigur că Franţa devine ţinta principală, deoarece noi am adăpostit cea mai mare comunitate din Europa, între 5 şi 6 milioane de musulmani locuiesc în Franţa. Noi suntem lăcaşul multor tensiuni dintre francezi şi musulmanii francezi. (...)

Ştim că tensiunile cresc, francezii reacţionează, iar musulmanilor nu le place acest lucru, e o problemă imensă, iar societatea franceză rezistă cât poate. Până acum nu am avut represalii, aşa cum au avut americanii după 11 septembrie. Până acum am rezistat, dar statul trebuie să implementeze represiune asupra teroriştilor.

(...) Ar trebui să fim mai stricţi cu legea de drept, cu legile de ţară. (...) Nu ar trebui să fim indulgenţi faţă de fanatici, indiferent dacă fanatismul se referă la haine sau la rugăciuni în stradă. E drept că trebuie să recunoaştem şi musulmanii progresivi.“

Acuzat că ar fi radical în abordări, autorul răspunde:

„Da, sunt radical, m-am radicalizat pentru că eu cred că această chestiune este cea mai importantă chestiune a secolului 21, şi nu este numai o problemă a francezilor, ci una internaţională. A britanicilor, a nemţilor, a suedezilor, este o problemă a întregii Europe. Deci trebuie să fim foarte atenţi şi foarte radicali.“

Cât despre o nouă moschee în Bucureşti, romancierul declară:

„Da, am auzit că turcii vor să construiască o moschee în Bucureşti. Eu sper să nu reuşească, ştiu că aţi avut Imperiul Otoman sute de ani aici şi (...) trebuie să fiţi foarte atenţi la acest subiect, deoarece vor o recucerire a fostelor teritorii şi totul începe din nou din Istanbul.“

Romancier, eseist şi filosof francez, Pascal Bruckner s-a născut la Paris în 1948. A început să se evidenţieze la mijlocul anilor 70 în cercul « noilor filosofi », alături de Bernard-Henri Levy. Este autorul romanelor Luni de fiere (1981) - adaptat pentru marele ecran de Roman Polanski, Hoţii de frumuseţe (1997) - premiul Renaudot, Căpcăunii anonimi (1998) şi Iubirea faţă de aproapele (2005). A scris şi cărţi pentru tineri: "Palatul chelfănelii" şi "Păzea" (1986) şi "Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun" (2003). Scriitor angajat,  Pascal Bruckner ţine să prezinte în cărţile sale realităţi sociale, dar şi să se exprime ca jurnalist şi persoană publică asupra politicii interne şi internaţionale. În ultima sa carte, "Fanatismul apocalipsei" (2011), a cărei traducere în limba română se va lansa pe 24 noiembrie anul acesta la Bucureşti, Pascal Bruckner critică ecologia radicală.

Din 1983 şi 1988, a fost membru în consiliul de administraţie al asociaţiei umanitare Acţiunea împotriva foametei. A fost semnatarul unui apel de susţinere a Iniţiativei de la Geneva, plan de pace care prevedea crearea unui stat palestinian lângă Israel.  Între 1992 şi 1999 a militat împotriva agresiunii sârbe din fosta Iugoslavie, iniţial în Croaţia şi ulterior în Bosnia şi Kosovo. În 1999 susţine intervenţia militară NATO împotriva forţelor sârbe. În martie 2003, favorabil destituirii lui Saddam Hussein, sprijină intervenţia militară în Irak printr-un articol apărut în Le Monde şi semnat de un grup de intelectuali care vor participa trei ani mai târziu la crearea revistei de orientare pro-occidentală Le Meilleur des Mondes. Doi ani mai târziu critică în "Le Figaro" lipsa de pregătire a armatei americane şi torturile de la Abou Graib. Din 1986 predă la mai multe universităţi americane, în special la cea din New York. Din 1990 este conferenţiar la Institutul de studii politice din Paris. În afara activităţii literare, Pascal Bruckner este editor pentru Grasset şi cronicar pentru "Nouvel Observateur" şi "Le Monde".

Scriitorul francez Pascal Bruckner îşi lansează, la Festivalul de Teatru Independent Undercloud, prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta şi intitulată „Crăciun la palat”, o comedie politică de situaţie, care face aluzie la Franţa contemporană, dar ale cărei implicaţii sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru cel al României de azi. Festivalul Internaţional de Teatru Independent Undercloud are loc între 22 şi 31 august, în mai multe spaţii din Bucureşti. Piesa va fi transpusă de Chris Simion într-un spectacol-lectură, care adună o distribuţie de prestigiu formată din Pascal Bruckner, actor în propria piesă, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivaşcu şi Vlad Logigan. 

Scriitorul Pascal Bruckner s-a aflat în premieră la Adevărul Live, pentru un interviu în exclusivitate, faţă în faţă cu jurnalistul Florin Ghioca, într-o discuţie legată de legăturile sale tot mai puternice cu România, cu mişcarea teatrală de aici, dar şi despre felul în care vede problemele actuale ale omenirii.

De asemenea, celebrul scriitor francez a dezvăluit, în premieră absolută, cel de-al doilea motiv al sosirii sale în România, motiv care este legat de construcţia primului teatru independent de la noi din ţară.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite