Eminescu, dincolo de manuale, în lectura lui Andrei Pleşu

Eminescu, dincolo de manuale, în lectura lui Andrei Pleşu

O ediţie de colecţie a Poeziilor lui Mihai Eminescu, împreună cu un un audiobook realizat de Humanitas Multimedia, cu poeme selectate şi citite de Andrei Pleşu, vor fi lansate în cadrul unui eveniment care va avea loc pe data de 4 martie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la care vor participa Ioana Pârvulescu, Ioana Bot, Dan C. Mihăilescu şi Cătălin Cioabă, în calitate de moderator.

Grigore Leşe va fi librar pentru o zi

Grigore Leşe va fi librar pentru o zi

Grigore Leşe va lăsa pentru o zi folclorul la o parte şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, prezentând recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

Aurora Liiceanu, despre „Psihologiile românilor“: „Valurile, smintelile, păcatele“

Aurora Liiceanu, despre „Psihologiile românilor“: „Valurile, smintelile, păcatele“

Subiecte tabu, obiceiuri, credinţe şi superstiţii, toate se regăsesc în poveştile celor intervievaţi, pe care autoarea Aurora Liiceanu le analizează în încercarea de a clarifica modul în care oamenii de rînd percep şi se confruntă cu obstacolele vieţii. Volumul  "Valurile, smintelile, păcatele.  Psihologiile românilor" , aflat la ediţia a doua, este publicat de Polirom. Adevărul.ro vă prezintă în avanpremieră un fragment din volum.

Lovitura de graţie dată culturii. Cărţile, tratate la fel ca ţigările şi băuturile alcoolice

Lovitura de graţie dată culturii. Cărţile, tratate la fel ca ţigările şi
băuturile alcoolice

Cărţile, biletele la teatru şi la concerte şi, în general, orice produs cultural urmează a fi tratate precum ţigările şi băuturile alcoolice. Un proiect de lege adoptat deja de Senat în luna decembrie urmează să instituie Timbrul Cultural, care ar trebui să se aplice oricărui produs cultural din România, aşa-zişii beneficiari ai sumelor astfel obţinute fiind „uniunile şi organizaţiile de creatori”.

Volumul al doilea din seria „Ultimul deceniu comunist- Scrisori către Radio Europa Liberă”, apărut la finele anului 2014 la editura ieşeană Polirom, este o lectură indispensabilă pentru oricine doreşte să aibă o imagine retrospectivă cât de cât completă despre ceea ce a însemnat pentru noi toţi, pentru România, ceea ce profesorul Mircea Zaciu numea în Jurnalul său „deceniul satanic”.

acum 10 zile · comentarii (6)

Astăzi 15 februarie 2015 se împlinesc 175 de ani de la naşterea lui Titu Maiorescu. Societatea românească de după Unirea din 1859 cerea oameni care să gândească şi să acţioneze în spiritul noii paradigme de dezvoltare, aşadar, o nouă elită care să impună şi să controleze puterea în noul stat românesc. O personalitate emblematică pentru acest moment al istoriei noastre este Titu Maiorescu.

acum 13 zile · comentarii (1)

Să vă spun o poveste din lumea literară. Una, cât se poate de adevărată. Şi totodată, foarte tristă. La capătul căreia, voi adăuga un scurt comentariu. A fost odată un juriu literar compus din şapte critici reputaţi, care a acordat un premiu unui poet foarte bun, fie şi judecând numai după numărul de articole care i-au apreciat acestuia valoarea.

acum 22 zile · comentarii (49)

Interesantă, riguroasă, bogată în idei şi în perspective noi bazate pe aprofundată cercetare şi interpretare a documentelor, dar mai ales fundamentată pe o riguroasă metodologie a cercetării. Aşa mi se pare cea mai recentă carte a istoricului Cristian Vasile. Carte intitulată Viaţa intelectuală şi artistică în primul deceniu al regimului Ceauşescu - 1965-1974, apărută în anul 2014 în colecţia Istorie contemporană a editurii bucureştene Humanitas.

acum 17 zile · comentarii (0)

În 2012, în Parlamentul Australiei, a fost sărbătorită Ziua Naţională a României. Programul a cuprins şi un recital de poezie românească tradusă în engleză. Actorul australian Tug Dumbley a recitat Glossa lui Eminescu, care i-a entuziasmat pe parlamentari. Poetul român a fost omagiat prin aplauze şi ovaţii.

acum 22 zile · comentarii (6)

5 ani, 6 volume, 11 numere, 88 de articole ştiinţifice şi 1919 pagini publicate. Aşa poate fi rezumată, în doar câteva cuvinte, istoria editorială a Revistei Române de Studii Baltice şi Nordice (The Romanian Journal for Baltic and Nordic Studies).

acum 11 zile · comentarii (0)

Coordonator al volumului Journalistes français dans la Roumanie communiste 1974-1989, Radu Ciobotea, director adjunct al Institutului Cultural Român din Paris, trece dincolo de cortina de tăcere care a însoţit o bună parte a istoriei acestei perioade dureroase. Jurnalistul, diplomatul, scriitorul, profesorul Ciobotea, într-un interviu acordat revistei „Prăvălia culturală”, care devansează cu puţin apariţia volumului în limba română.

acum 17 zile · comentarii (5)

Cu toate că au deţinut puterea vreme de aproape 50 de ani, că în acest răstimp au exercitat controlul absolut asupra oricărei tipărituri şi în pofida faptului că, aşa după cum arăta cercetătorul Bogdan Iacob, istoria a fost simbolul fundamental al regimului, comuniştilor români le-a fost peste poate să cadă de acord asupra felului în care ar fi trebuit să fie scrisă istoria propriului lor partid.

acum 23 zile · comentarii (8)

„Anomaliile mele“ este titlul provizoriu al noii cărţi la care lucrează Mircea Cărtărescu de câţiva ani şi care e posibil să fie gata în următoarele luni. Deşi conţine teme şi motive din “Orbitor“ şi restul operei cărtăresciene, volumul se doreşte a fi ceva radical nou. Manuscrisul a beneficiat până acum de două lecturi publice, în urma cărora au ajuns la potenţialii cititori trei fragmente mai mult sau mai puţin sugestive.

acum 25 zile · comentarii (3)

Poate că, dacă nu l-aş fi cunoscut pe Nicolae Manolescu în tinereţe, nici eu, nici mulţi dintre colegii mei de generaţie poetică, nu aş fi ajuns unde sunt şi n-aş fi cunoscut deliciile poeziei, culturii şi ale spiritului critic. Tânărul lector de la Litere era celebru. Studentele, îndrăgostite, studenţii, fascinaţi.

luna trecuta · comentarii (32)
Postari Recente