Steinhardt: „Bucureştiul a murit. Oraşul, sărmanul, e pe cale de dispariţie sub tîrnăcopuri vrăjmaşe“

Steinhardt: „Bucureştiul a murit. Oraşul, sărmanul, e pe cale de dispariţie sub tîrnăcopuri vrăjmaşe“

Miercuri, de la ora 11.30, la Catedrala Episcopală „Sfînta Treime” din Baia Mare, în Sala „Sfîntul Iosif Mărturisitorul”, va avea lansarea volumului "Convorbiri cu Nicolae Băciuţ şi Zaharia Sângeorzan", apărut de curând în seria de autor „N. Steinhardt” a Editurii Polirom, ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, referinţe critice şi indici de Florian Roatiş, repere biobibliografice de Virgil Bulat.

Cum să-ţi câştigi notorietatea pe net. Plăsmuirile anti-Andrei Pleşu, acuzat că ar fi dat afară o vânzătoare care nu l-a recunoscut în librărie

Cum să-ţi câştigi notorietatea pe net. Plăsmuirile anti-Andrei Pleşu, acuzat că ar fi dat afară o vânzătoare care nu l-a recunoscut în
librărie

În urma acuzaţiilor postate pe blogul „acestblogdenervi”, de către Petronela Rotar, care-l acuza pe Andrei Pleşu că ar fi generat concedierea unui librar din Sibiu pe motiv că nu a fost recunoscut în librărie şi, ca atare, nu i s-a aplicat reducerea la care are dreptul în lanţul Humanitas, acesta reacţionează: „Aţi pus în circulaţie o minciună grosolană”.

Misterioasa poveste de dragoste a lui Steinhardt: tânăra cu braţele pline de liliac

Misterioasa poveste de dragoste a lui Steinhardt: tânăra cu braţele pline
de liliac

Deşi una dintre cele mai cunoscute figuri ale culturii române, misterul a plutit întotdeauna peste viaţa personală a lui N. Steinhardt, cel care avea să devină după închisoarea comunistă Monahul de la Rohia. Dincolo de extraordinara convertire la creştinism, a rămas mereu o taină dacă inima lui Steinhardt a bătut vreodată, înainte de marea întâlnire cu Dumnezeu, pentru vreo femeie.

Cărţi
Articol publicitar

Ce ştim despre religia dacilor?

Ce ştim despre religia dacilor?

Dan Oltean, unul dintre cei mai documentaţi autori despre civilizaţia şi spiritualitatea dacilor, a lansat recent ediţia a doua a volumului “Religia Dacilor”, un proiect cultural publicat cu sprijinul La Fântâna.

„Şi-a iubit soţia şi s-a temut de moarte” sau povestea lui Julian Barnes, englezul care se simte ancorat undeva, pe Canalul Mânecii

„Şi-a iubit soţia şi s-a temut de moarte” sau povestea lui Julian Barnes,
englezul care se simte ancorat undeva, pe Canalul Mânecii

Volumul „Café au lait” publicat de curând în colecţia Babel a Editurii Nemira completează  cele zece apariţii din seria de autor dedicată scriitorului Julian Barnes şi în care sunt incluse toate scrierile lui celebre, începând cu „Papagalul lui Flaubert” şi continuând cu „Trois”, „Iubire etc”, „Metroland” şi încheind cu romanele lui mai noi „Niveluri de viaţă” sau „Sentimentul unui sfârşit”.

Cazul lui Ion Pena, scriitorul interzis, scos la lumină după 71 de ani de la moartea sa

Cazul lui Ion Pena, scriitorul interzis, scos la lumină după 71 de ani de la moartea sa

Ion C. Pena a creat şi s-a impus într-o perioadă tulbure a istoriei României, în perioada interbelică, etapă urmată de epoca regimului comunist, care a dus la scoaterea sa în afara circuitului public prin includerea de cǎtre cenzură în "fondul special (S) - interzişi", între 1945-1989. Ion C Pena, publicist, poet, epigramist şi prozator român, a fost înmormântat, alături de fiul lui Sadoveanu, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.

Primul volum, subintitulat „Autobiografie urbană“, din ciclul „Parisul personal“, era o succesiune de ilustrate pe care George Banu ni le trimitea nouă, cititorilor săi, din oraşul terre d’asile ce i-a oferit adăpost teatrologului silit să părăsească România atunci când, poate mai devreme şi mai acut decât alţii, a simţit că nu e de glumă cu „Tezele din iulie“.

luna trecuta · comentarii (1)

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la apariţia romanului Moromeţii, al celui mai mare prozator român postbelic, Marin Preda. Sunt convins că aniversarea acestei capodopere va genera numeroase dezbateri şi comentarii. Unul dintre aceste comentarii, însă, interesează în mod special Basarabia, prin prisma demolării unui mit, pe care romanul o operează.

acum 2 luni · comentarii (5)

Are 99 de ani. Este cel mai valoros filosof român în viaţă. Gândeşte mai clar decât aproape toţi tinerii care se pronunţă în diverse probleme în spaţiul public. Are o cultură întinsă, bine însuşită, de care nu face niciodată paradă, dar care dă greutate fiecărui cuvânt al său, scris sau rostit. Este prietenos şi dornic de dialog, ia parte la petreceri, pleacă în excursii, face daruri.

acum 2 luni · comentarii (8)

Îmi pare rău că am avut dreptate. Scriam acum câteva săptămâni că noul preşedinte al ICR are o dilemă: ori ia în serios discursul “inaugural” al lui Nicolae Breban şi face din el o strategie, ori se disociază de jignirile aduse de acesta unor respectabili intelectuali. S-a disociat, într-un târziu.

acum 2 luni · comentarii (13)

Departe de a fi un accident al istoriei, antisemitismul este o trăsătură fundamentală şi neîntreruptă a spiritului occidental, demonstrează filozoful Imre Tóth în cartea sa “A fi evreu după Holocaust”, apărută recent la Humanitas. Exterminarea evreilor la Auschwitz nu este altceva decât punctul final al autodistrugerii Occidentului, mişcare sinucigaşă pe care, cu o frenetică ură de sine, o exercită cel puţin din modernitate încoace.

acum 2 luni · comentarii (59)

Ca să evite problemele întâmpinate la precedenta lansare din noiembrie 2014, când mii de oameni s-au înghesuit pentru un autograf de la preşedintele Iohannis, la Bookfest, anul acesta, editorii au luat măsuri speciale, atât de pază cât şi de organizare a spaţiului. La fel şi presa, care s-a mobilizat mai eficient. Şi totuşi, preşedintele nu a mai avut nici pe departe succesul precedent.

acum 2 luni · comentarii (24)

Se poate oricând, fără prea mari probleme, constitui un întreg raft de bibliotecă pe care să fie aranjate cu grijă cărţi în care găsim evocări ale Bucureştiului interbelic. Mi le-am reamintit, le-am citat, le-am evocat în urmă cu câţiva ani, în 2008, atunci când am scris „Cartea cu Gina Patrichi”, încercând să reconstitui atmosfera oraşului în care s-a născut marea actriţă.

acum 7 zile · comentarii (0)

„Ce om de lume!“ îmi spuneam, privindu-l cum îşi îndeplinea îndatoririle de gazdă. Cu mâini frumoase, aristocratice împărţea sufleul diafan în farfuriile de porţelan şi umplea paharele de cristal cu vinul rosé. Acest bărbat delicat, cu o figură spiritualizată, căruia îi era mai familiară lumea cărţilor decât lumea reală, executase ani grei de închisoare şi, în continuare, de deportare în Bărăgan, în timpul comunismului, din motive politice.

acum 12 zile · comentarii (8)

Cu sau fără FILIT, scriitorii români sunt, tot mai des, invitaţi la festivaluri şi evenimente culturale prin toate oraşele ţării. Şi sunt plătiţi pentru participarea la lecturi publice ori întâlniri cu cititorii. Acum câţiva ani, se tot discuta această problemă: de ce n-avem şi noi lecturi publice, ca-n Germania? Uite că avem. Şi?

acum 14 zile · comentarii (21)
Postari Recente