186 de ani de la naşterea lui Lev Tolstoi. Romancierul rus este omagiat de Google printr-un Doodle interactiv. Opera literară | google

186 de ani de la naşterea lui Lev Tolstoi. Romancierul rus este omagiat de Google printr-un Doodle interactiv. Opera literară

Pe 9 septembrie 1828 se năştea scriitorul rus Lev Nikolaevici Tolstoi, important romancier al literaturii universale, omagiat marţi, la 186 de ani de la venirea sa pe lume, de Google printr-un Doodle interactiv care prezintă câteva scene din unele dintre cele mai bune opere ale scriitorului rus - „Război şi pace”, „Anna Karenina” şi „Moartea lui Ivan Ilici”.

VIDEO Avangardismul literar din România interbelică: „Dându-şi umbrela la reparat, fu silit să-şi petreacă noaptea sub cerul liber“

VIDEO Avangardismul literar din România interbelică: „Dându-şi umbrela la reparat, fu silit să-şi petreacă noaptea sub cerul liber“

Urmuz, Tristan Tzara, Benjamin Fondane, Ilarie Voronca, Ion Vinea, Gherasim Luca, Saşa Pană, Max Blecher şi Gellu Naum se numără printre reprezentanţii de seamă ai avangardismului literar din România interbelică. Cei mai mulţi au legat prietenii cu pictorul Victor Brauner, colaborator constant al publicaţiilor de avangardă.

The Dude din „Marele Lebowski” e de fapt un maestru zen. Fragment în avanpremieră

The Dude din
„Marele Lebowski” e de fapt un maestru
zen. Fragment în avanpremieră

Volumul „The Dude şi maestrul zen” de Jeff Bridges şi Bernie Glassman, apărut la Editura Humanitas, va fi lansat mâine, 28 august, la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu. Vor vorbi despre carte, filosofia zen şi filmele lui Jeff Bridges Mihai Radu-Popa, fondatorul centrului spiritual Seeds for Happiness şi al Mindfulness Institute, criticul de film Ileana Bîrsan şi jurnalistul Eugen Istodor.

În ultima vreme, Facebook-ul a fost invadat de liste cu cărţi. Găleţii cu gheaţă turnată în cap i-a luat locul cea cu cărţi, turnată încet, de-a lungul timpului. Unii au strâmbat din nas, că cică ăia care au dat listele respective fac paradă de deşteptăciune, se dau intelectuali. De unde se vede că, într-o ţară a cocalarilor de toate felurile, intelectualitatea poate fi un cuvânt de ruşine.

acum 16 zile · comentarii (2)

Aţi putea spune pe nerăsuflate zece cărţi, autori sau titluri, care v-au marcat la diverse vîrste ? Şi-apoi să-i provocaţi pe alţi zece prieteni să-şi divulge preferinţele ? Jocul pe care nu ştiu cine l-a numit, cu frumoasă ironie, leapşa cărţilor, s-a răspîndit ca un virus luminos pe facebook. Nu, cărţile n-au anulat niciodată vreun război.

acum 15 zile · comentarii (37)

În ultima vreme, Mircea Dinescu mă sună în fiecare seară − la rugămintea mea. De ce? Ca să mă ajute să învăţ pe de rost o poezie a lui, cuceritoare, „Balada celui plecat“. Am recitit de curând volumul său de versuri „O beţie cu Marx“ (ce titlu trăznit!) apărut în 1996 la Ed. Seara şi am redescoperit această poezie, care m-a încântat la prima lectură şi, iată, şi la a doua.

acum 23 zile · comentarii (55)

În studiul limbii şi în dicţionar, pudibonderia nu îşi are locul. Sunt numite cuvinte obscene, vulgare, triviale, tabuisme (de unii lexicografi străini). Adevărul este că a existat până nu demult, în cultura noastră oficială, o barieră de netrecut. Chiar şi literatura şi jurnalismul au fost obligate să „mascheze“ grafiile nepermise prin celebrele puncte de suspensie.

acum 3 luni · comentarii (52)

Fenomen recent, blogul a schimbat radical modalitatea de circulaţie a informaţiei în mediul virtual prin facilităţile oferite utilizatorilor de a comunica şi de a influenţa opiniile cititorilor. Blogul este un format redactat de orice persoană care transmite, pe o pagină web, informaţii despre un subiect fără a i se impune o anumită calificare jurnalistică sau competenţă într-un domeniu. S-a creat un spaţiu virtual numit blogosferă.

acum 4 luni · comentarii (2)

La jumătatea acestui an, editura „Tracus Arte” şi-a mai adăugat la palmares un nou eveniment editorial: romanul-poem „Să locuieşti într-un lătrat de câine”, al jurnalistului, scriitorului şi bloggerului „Adevărul” Ştefan Mitroi (volum care a fost îngrijit de tânărul dar redutabilul filolog Teodor Dună şi a cărui copertă este semnată de faimosul artist plastic Eugen Mihăescu)

acum 5 zile · comentarii (1)

În urmă cu aproape patru ani apărea la editura bucureşteană Humanitas, în excelenta traducere a lui Emanoil Marcu, o carte al cărei titlu era asemenea unui avertisment. Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi!. Substanţa volumului era reprezentată de dialogul dintre două personalităţi literare ale lumii de azi- Umberto Eco şi Jean-Claude Carrière.

acum 14 zile · comentarii (4)

Omagiul adus martiriului brâncovenilor sub autoritatea Bisericii Ortodoxe şi a Guvernului, la împlinirea celor trei veacuri de la petrecerea sa, inspirat învrednicit să îmbogăţească argumentele cultului identităţii naţionale şi de spirit într-o vreme în care verticalitatea societăţii noastre a slăbit îngrijorător, a fost nu mai puţin pedagogic însoţit de un bogat program editorial care a cuprins – şi continuă – publicaţii dedicate anume,

acum 27 zile · comentarii (0)