Scriitorul Andrei Codrescu: „Vremea României la Nobel a trecut“ 17

Andrei Codrescu (70 de ani) a fost vândut, în 1966, de Ceauşescu statului Israel pentru 4.000 de dolari, sumă în care era inclusă şi mama lui. La 50 de ani de la acel moment, Codrescu povesteşte pentru „Weekend Adevărul“ cum a descoperit America şi cum a reuşit să ajungă un scriitor de top peste Ocean, ce crede despre Revoluţia din decembrie 1989, dar  ne vorbeşte şi despre pericolul pe care îl reprezintă Donald Trump.

Scriitorul Andrei Codrescu: „Vremea României la Nobel a trecut“ Vezi comentarii 17

„Evreii din România în context european: asemănări şi deosebiri - conferinţă susţinută de profesorul Andrei Oişteanu la Bruxelles

„Evreii din România în context european: asemănări şi deosebiri - conferinţă susţinută de profesorul Andrei Oişteanu la Bruxelles

Pe 25 octombrie 2016, ICR Bruxelles organizează conferinţa „Evreii din România în context european: asemănări şi diferenţieri“, susţinută de profesorul Andrei Oişteanu. Evenimentul se desfăşoară la Muzeul evreiesc din Belgia (MJB) şi este realizat în colaborare cu Institutul memoriei audio-vizuale evreieşti (IMAJ).

Scriitorul ieşean Dan Lungu va candida pe listele USR la alegerile parlamentare, ocupând primul loc la Senat

Scriitorul ieşean Dan Lungu va candida pe listele USR la alegerile parlamentare, ocupând primul loc la Senat

Scriitorul ieşean Dan Lungu a anunţat, vineri, că va candida pe listele USR la alegerile parlamentare, ocupând primul loc la Senat. El a precizat că a acceptat propunerea în mai puţin de 24 de ore şi că a fost surprins că i s-a făcut o astfel de propunere, în condiţiile în care ”pentru a ajunge într-o astfel de poziţie se prestează multă muncă în folosul partidului”.

A murit scriitorul Vasile Andru

A murit scriitorul Vasile Andru

Cunoscutul scriitor Vasile Andru a încetat din viaţă în cursul zilei de vineri, 21 octombrie. Era renumit atât ca prozator, o figură oarecum excentrică a optzecismului, cât şi ca „maestru spiritual“, „iniţiat“, popularizator de yoga şi al isihasmului. Avea 74 de ani.

Citiţi un fragment în exclusivitate din „Zgomotul timpului“, noul roman al lui Julian Barnes, despre viaţa compozitorului rus Dmitri Şostakovici

Citiţi un fragment în exclusivitate din „Zgomotul timpului“, noul roman al lui Julian Barnes, despre viaţa compozitorului rus Dmitri Şostakovici

Cel mai recent roman al lui Julian Barnes, „Zgomotul timpului“, apare la editura Nemira, în colecţia Babel, în traducerea lui Virgil Stanciu, şi se lansează la Târgul de carte Gaudeamus din noiembrie. Vă oferim un fragment în exclusivitate pentru „Adevărul“ din acest nou volum al reputatului autor britanic.

Două lansări ale teatrologului George Banu în Festivalul Naţional de Teatru

Două lansări ale teatrologului George Banu în Festivalul Naţional de Teatru

Duminică, 23 octombrie, de la ora 16.00, la ceainăria Cărtureşti Verona, Editura Nemira lansează, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, volumul al treilea din seria „Parisul personal” de George Banu, cu fotografii de Mihaela Marin, intitulat „Familia din Rivoli 18”, apărut în colecţia Yorick. După „Autobiografie urbană” şi „Casa cu daruri”, acest al treilea volum întregeşte seria dedicată Parisului de scriitorul şi teatrologul George Banu.

Studiu asupra romanului care nu va muri niciodată: „Ulysses, 732. Romanul romanului“ de Mircea Mihăieş

Studiu asupra romanului care
nu va muri niciodată: „Ulysses, 732.
Romanul romanului“ de Mircea Mihăieş

Conceput sub forma unui triptic, impresionantul volum „Ulysses, 732. Romanul romanului“ de Mircea Mihăieş, apărut la Editura Polirom în ediţie cartonată, disponibil în curînd şi în ediţie digitală, e prima încercare în România de a face atît o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărţi de proză scrisă în limba engleză în secolul XX, cît şi de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile şi mizele existenţiale ale acesteia.

Ian Buruma la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Ian Buruma la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Miercuri, 19 octombrie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cismigiu va găzdui o întâlnire cu istoricul şi eseistul Ian Buruma, autorul volumelor "Anul Zero. 1945, o istorie" şi "Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului" (coautor Avishai Margalit), apărute la Editura Humanitas. La eveniment vor vorbi, alaturi de autor, Vlad Mixich, Ioan Stanomir şi Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

Comitetul Nobel a renunţat la încercările sale de a intra în contact cu Bob Dylan

Comitetul Nobel a renunţat la încercările sale de a intra în contact cu Bob Dylan

Academia Suedeză a anunţat luni că a renunţat la încercările sale - rămase fără succes - de a intra în contact cu Bob Dylan, deoarece artistul american, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2016, nu a răspuns deocamdată e-mailurilor primite de la Comitetul Nobel şi nu a anunţat dacă va participa la ceremonia oficială de înmânare a acestor premii, informează The Guardian.

Trilogia balcanică de Olivia Manning se lansează luni la Cărtureşti Verona

Trilogia balcanică de Olivia Manning se lansează luni la Cărtureşti Verona

Luni, 17 octombrie, de la ora 19.00, la Cărtureşti Verona are loc lansarea Trilogiei Balcanice scrisă de prozatoarea britanică Olivia Manning din care fac parte romanele Marea şansă, Oraşul decăzut şi Prieteni şi eroi, apărută integral la editura Nemira, în colecţia Babel şi tradusă din limba engleză  de Diana Stanciu. Vorbesc despre carte Andreea Răsuceanu, Dana Ionescu, Bogdan Ghiu şi Bedros Horasangian.

Arabella McIntyre - Brown, scriitoare şi jurnalistă, care a locuit o viaţă în Liverpool, trăieşte de 6 ani în Măgura, judeţul Braşov. Timp suficient pentru a scrie cartea „Din Liverpool în Carpaţi. Cum mi-am găsit fericirea în inima Transilvaniei” - o scrisoare de dragoste pentru calităţile, dar şi defectele românilor, o poveste a redescoperirii de sine, plină de umor englezesc.

acum 2 zile · comentarii (2)

Primul lucru ce se cuvine spus despre cartea Repetiţiile şi teatrul reînnoit-Secolul regiei-volum conceput şi realizat de George Banu, carte apărută în vara anului 2009 graţie editurii Nemira, sub egida Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS 2009), şi reeditată în toamna anului 2016 e că ne aflăm în faţa unui autentic eveniment.

acum 6 zile · comentarii (0)

Era târziu, lumea începuse să plece de la terasă. Captivat de vinul local şi de seara caldă, ar mai fi rămas. Se ameţise bine, dar nu cât să îşi piardă luciditatea. Se uită de jur împrejur, căutând pe cineva cu care să schimbe o vorbă. La masa de lângă el, o domnişoară brunetă, cu o cafea în faţă, îi răspunse privirii sale.

acum 8 zile · comentarii (2)

Aş vrea să încep aceste rânduri cu o precizare. Nu intenţionez să scriu o recenzie comme il faut, a Istoriei teatrului universal - ediţie ilustrată, apărută în 1995, în limba engleză, sub coordonarea lui John Russel Brown la Oxford University Press, iar în versiune românească (traducerea: Dana Ionescu, Adriana Voicu, Cristina Maria Crăciun) în 2016, sub egida FITS, în colecţia Yorick (coordonator: Monica Andronescu) a editurii Nemira.

acum 19 zile · comentarii (0)

Acest text nu este o cronică de carte. Nu scriu cronici de cărţi pentru că o carte pentru mine este o lume în faţa căreia simt nevoia unei plecăciuni. Mă emoţionează şi mă blochez în starea pe care mi-o transmite. Ca şi cum nu poţi vorbi despre iubire fără să fii stângaci. Textul acesta este mai degrabă un fel de scrisoare de admiraţie pentru o carte neaşteptată, o carte de o tandreţe a scrisului care te surprinde.

luna trecuta · comentarii (0)

Pentru reportajul satiric din Belgia, în pregătire la  revista „Historia“, Cea mai rentabilă Înfrîngere din Istorie: Waterloo, citesc, printre altele, cumpărată de pe Internet, prin descărcare, cartea lui Jacques Olivier Boudon, „Napoléon et le dernière campagne. Les Cent-Jours. 1815“, tipărită de Armand Colin în 2015, editură care a produs şi varianta electronică.

luna trecuta · comentarii (10)

„Castelul de apă”, operă de arhitectură şi inginerie legată de numele marelui constructor Prager (soţul celebrei societare de onoare a primei scene naţionale Elvira Godeanu), a fost la înaugurarea lui un argument rezonant al desprinderii Târgu Jiului din legendă în favoarea urbei moderne, înnobilată şi de Brâncuşi prin Coloana Infinitului, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii.

acum 2 luni · comentarii (1)

Evenimentul editorial al anului în spaţiul traducerilor s-ar putea să-l constituie apariţia, la RAO, a extraordinarei cărţi, în aceeaşi vreme monografie critică şi reconstituire biografică-roman, consacrată sub titlul „Călătoria spre obârşie” de columbianul Dasso Saldivar noului Cervantes al limbii spaniole, Gabriel Garcia Marquez, care a dominat mondial literatura scrisă începând din a doua jumătate a secolului XX, cu acelaşi ecou până astăzi.

acum 2 luni · comentarii (0)

Aşadar, de ce e altfel Jurnalul lui Matei Călinescu, apărut recent la Humanitas, purtând subtitlul Ieşirea din timp? Subtitlu pe care îndrăznesc să-l pun în legătură cu Fuga din timp, tot un jurnal, din anii dadaişti ai lui Hugo Ball. Carte pe care, la un moment dat, a ţinut să o consulte profesorul român de zeci de ani stabilit în Statele Unite, la Bloomington

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente