„Pelinul negru“, un roman despre efectele tragediei de la Cernobîl prin ochii unui copil. Fragmente, în avanpremieră, din romanul scris de Ioana Nicolaie

„Pelinul negru“, un roman despre efectele tragediei de la Cernobîl prin ochii unui copil. Fragmente, în avanpremieră, din romanul scris de Ioana Nicolaie

Ioana Nicolaie scrie un roman despre un copil care a trăit tragedia de la Cernobîl. Titlul romanului este "Pelinul negru", iar autoarea va citi, în avanpremieră, fragmente din manuscris marţi, 21 februarie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas Cişmigiu, în cadrul proiectului "Dacă e marţi, scriitorii citesc!". Adevărul.ro prezintă un fragment, în avanpremieră, din acest roman.

Creangă, călător prin lume. Expoziţia de ilustraţii ale poveştilor scriitorului, vernisată în Spania

Creangă, călător prin lume. Expoziţia de ilustraţii ale poveştilor scriitorului, vernisată în Spania

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, cu sprijinul Universităţii din Alicante, prezintă în Spania expoziţia de ilustraţii ale poveştilor şi povestirilor lui Ion Creangă, realizate de Ary Murnu.V ernisajul expoziţiei „Creangă şi personajele sale”, găzduită în Sala Polivalentă din cadrul Muzeului Universităţii din Alicante, va avea loc marţi, 21 februarie, la ora 17.00.

„Un mormânt în cer“, o nouă carte de Vintilă Horia, la Editura Vremea

„Un mormânt în cer“, o nouă carte de Vintilă Horia, la Editura Vremea

Volumul "Un mormânt în cer”, de Vintilă Horia, redă povestea pictorului El Greco, căruia exilul i-a adus în suflet tulburare, dar printre oameni, faimă. Cartea, publicată de Editura Vremea, este fascinantă prin contrastul pe care-l propune între realitatea istorică marcată de existenţa omului inferior, condus de instincte primare, şi superioritatea spirituală a artistului, aflat în căutarea divinului şi a descoperirii sensului suferinţei.

INTERVIU Scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici: „Sunt în vogă romanele scrise de femei, cu personaje feminine puternice"

INTERVIU Scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici: „Sunt în vogă romanele scrise de femei, cu personaje feminine puternice

Scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat “un fenomen editorial internaţional”, potrivit The Guardian. Autorul explică ce înseamnă să scrii un roman de succes şi mai ales cu te adresezi: "70 la sută dintre cititorii de thriller, mystery, crime sunt femei. Bărbaţii se pare că preferă să citească non-ficţiune".

Litera Educaţional dă startul campaniei Micul Librar

Litera Educaţional dă startul campaniei Micul Librar

Joi, 16 februarie, începând cu ora 14, la librăria Diverta din cadrul magazinului Unirea, Editura Litera Educaţional vă invită să luaţi parte la un eveniment care aduce în prim plan copiii şi cărţile: elevi de şcoală primară sunt invitaţi să prezinte şi să împărtăşească impresii despre cărţi împreună cu prietenii, profesorii şi părinţii, în cadrul proiectului lunar Micul librar.

Mireille Abramovici, „Pe urmele tatălui“ – Nisa, 1944. Lansare la Humanitas Cişmigiu

Mireille Abramovici, „Pe urmele tatălui“ – Nisa, 1944. Lansare la Humanitas Cişmigiu

Joi, 16 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, are loc lansarea cărţii „Pe urmele tatălui. O poveste de iubire" de Mireille Abramovici. La eveniment vor vorbi Julie Bonan, fiica doamnei Mireille Abramovici, Tania Radu, critic literar, Ana Ciontea, actriţă şi protagonistă în filmul documentar Dor de tine, Ana Bărbulescu, sociolog, specialist în istoria Holocaustului, şi Lidia Bodea, director general Humanitas.

Nu am vizitat niciodată oraşul Lyon, dar, în acest an, am un motiv serios. Nu numai că are loc cea de-a XIII-a ediţie a festivalului Quai de Polar şi pentru mine e prima ediţie la care particip (doar în calitate de spectator), dar e prima ediţie la care România este reprezentată. Nu de un autor, ci de doi: Bogdan Teodorescu şi Eugen Ovidiu Chirovici.

V.A. Un personaj nemaipomenit, într-adevăr, dincolo de marele scriitor este omul Petru Dumitriu! D.S. Bineînţeles! Îşi făcuse o frizură specială, şi-şi dădea, cu ce se dau acuma puştii, o briantină, un gel special, şi îşi făcea freza ca a împăraţilor romani, cunoscută din busturile celebre, un breton pe frunte lipit cu gelul ăsta şi tunsoarea cu breton...

acum 7 zile · comentarii (1)

Nu vom putea lăuda vreodată îndeajuns extraordinara muncă depusă de Gabriela Creţia, în calitate de competentă, eficientă şi, mai ales, sensibilă traducătoare, şi de Astrid Cambose, cea care cu o devoţiune şi o minuţie cu totul ieşite din comun a asigurat selecţia şi îngrijirea textelor, a scris prefaţa, a întocmit tabelul şi notele celor două tomuri de Scrisori către Monica de Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu.

acum 7 zile · comentarii (0)

Este foarte iubită datorită personajul „Knitbone Pepper”, în traducere „Tătănuş Pipăruş”, câinele fantomă, personajul principal al unei serii de volume care a cucerit Anglia. Din decembrie anul trecut, Tătănuş este şi prietenul copiilor din România. Faceţi cunoştinţă cu autoarea britanică ale cărei poveşti amuză şi stimulează copiii de pretutindeni: Claire Barker!

acum 12 zile · comentarii (0)

Lumea cărţilor mystery & thriller a trecut, după 2000, prin cel puţin două mari revoluţii. Prima ar putea să poarte numele unei cărţi – Codul lui Da Vinci (2003) şi a impus romanele de tip thriller istoric american. Au urmat o mulţime de alte cărţi mai bune sau mai puţin bune pornind de la această reţetă, inclusiv în spaţiul românesc.

acum 18 zile · comentarii (0)

D.S. Trebuie să vă spun, domnule Arachelian, că, în momentul acela, din lumea mai puţin angajată la nivelul structurii de partid am fost cel mai înjurat om din România! În absolut toate gazetele am fost făcut pulbere - ceauşist, stalinist, titoist, franchist, arafatist, gadafist, se amestecau toate, n-am ratat nici una dintre personalităţile legate de dictatura veacului al XX-lea cu care să nu fi fost asemuit.

acum 21 zile · comentarii (0)

Ne proiectăm asupra altora visele, cu îngeri şi cu demoni. Iar atunci când întâlnim un înger, îl revendicăm cu lăcomie. Ne facem culcuş din aripile sale, chiar dacă astfel îl împiedicăm să mai zboare. Ca să nu ne părăsească. Să nu mai bucure şi pe altcineva. Fidelitate. Sau egoism feroce. Un înger domestic, iată monstrul pe care îl creează frică noastră cea pământească.

acum 28 zile · comentarii (0)

Este un moment excepţional şi o performanţă de marcă în istoria noastră de care trebuie să ne bucurăm ca atare: un autor român contemporan, Eugen Ovidiu Chirovici, cu cartea sa Book of Mirrors, scrisă direct în limba engleză, figurează pe lista celor mai traduse opere literare din toate timpurile.

luna trecuta · comentarii (15)

De curând a apărut, în condiţii grafice remarcabile, fireşte, pentru cuprinsul ei, la Editura Patriarhală Basilica, o lucrare cu adevărat importantă pentru istoria creştinismului şi neapărat pentru istoria creştinismului în spaţiul spiritual românesc, intitulată „Crucea şi răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos în creştinismul timpuriu” – datorată învăţatului teolog Emilian Popescu – membru de onoare al Academiei Române.

acum 2 luni · comentarii (1)

Se ia o scenă din Twin Peaks, una dintr-un film de Tim Burton, se amestecă în acelaşi pahar, cu gheaţă, se toarnă peste ele alcool, vulpi, arici, înaripate blestemate, se ia o iubită de mână, se sărută, se merge pe malul mării îngheţate, cu moartea în picioare, se dansează, se închid ochii, se visează şi se bea tot conţinutul până la golirea nesfârşită a paharului.

acum 2 luni · comentarii (16)

„Cestiunea arzătoare la ordinea zilii” (ah, Caragiale, ce bine şi frumos le spui!) este numirea premierului, aşa-i? Ba nu, ameninţarea cu suspendarea preşedintelui. Chestii grave, de importanţă naţională, cu care nu te joci. Eu am alta: cât de prost stăm cu piaţa de carte şi cu cititul. Are legătură cu primele două.

acum 2 luni · comentarii (17)
Postari Recente