Mircea Cărtărescu şi „Poezia” lui

Mircea Cărtărescu şi „Poezia” lui

Volumul „Poezia” de Mircea Cărtărescu, care cuprinde integrala operei poetice a scriitorului, va fi lansat marţi, 31 martie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. La eveniment vor participa, alături de autor, Gabriel Liiceanu, Dan-Liviu Boeriu şi Radu Vancu.

Cultul secretului. Despre relaţia mass-media cu puterea şi despre mecanismele cenzurii, la Adevărul Live, de la 11.00

Cultul
secretului. Despre relaţia mass-media cu puterea şi despre mecanismele cenzurii, la
Adevărul Live, de la 11.00

Ce a însemnat cenzura în presă în timpul comunismului şi ce moşteniri a lăsat această practică în redacţiile de azi? Cum pot fi şi de ce sunt controlaţi jurnalişti? Joi, de la 11.00, la Adevărul Live, vorbim despre relaţia încâlcită pe care mass-media o au cu puterea politică. Invitat special, jurnalista Emilia Şercan, autoarea volumului „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă“.

Varujan Vosganian: „Am privit demisia domnului Gabriel Liiceanu din Uniunea Scriitorilor ca pe o înfrângere a domnului Liiceanu“

Varujan Vosganian: „Am privit demisia domnului Gabriel Liiceanu din Uniunea Scriitorilor ca pe o înfrângere a domnului Liiceanu“

Romanul „Cartea şoaptelor” de Varujan Vosganian va fi în prim-planul unei lecturi publice pe 21 aprilie 2015, când se împlinesc o sută de ani de la Genocidul Armean. Iniţiativa îi aparţine Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin şi Postdam Lepsiushaus. Scriitorul a vorbit despre acest eveniment, la Adevărul Live.

Am trăit s-o aud şi pe asta: cine îi întreabă pe cititorii/cumpărători dacă sunt de acord să crească preţul cărţii! Lasă că scumpitul cărţii în chestiune e o poveste de adormit copiii de toate vârstele. Nimeni n-a propus aşa ceva. Taxa de timbru este valabilă din 1994 şi, aceeaşi fiind azi ca şi ieri, n-a atras, ea, nici o scumpire.

acum 25 zile · comentarii (20)

Doar o reformă profundă a finanţării instituţiilor de cultură de la noi, prin liberalizarea alocării resurselor asociaţiilor de creaţie (scriitori, artişti şi ale tuturor celor care participă la  producţia culturală), va opri catastrofa cu care ne confruntăm. Existenţa unui Fond Cultural, care să distribuie fondurile pe baza relevanţei intelectuale, sociale şi culturale, prin concursuri transparente şi pe bază de merite, este obligatorie.

acum 26 zile · comentarii (6)

Volumul al doilea din seria „Ultimul deceniu comunist- Scrisori către Radio Europa Liberă”, apărut la finele anului 2014 la editura ieşeană Polirom, este o lectură indispensabilă pentru oricine doreşte să aibă o imagine retrospectivă cât de cât completă despre ceea ce a însemnat pentru noi toţi, pentru România, ceea ce profesorul Mircea Zaciu numea în Jurnalul său „deceniul satanic”.

luna trecuta · comentarii (6)

Astăzi 15 februarie 2015 se împlinesc 175 de ani de la naşterea lui Titu Maiorescu. Societatea românească de după Unirea din 1859 cerea oameni care să gândească şi să acţioneze în spiritul noii paradigme de dezvoltare, aşadar, o nouă elită care să impună şi să controleze puterea în noul stat românesc. O personalitate emblematică pentru acest moment al istoriei noastre este Titu Maiorescu.

luna trecuta · comentarii (1)

Să vă spun o poveste din lumea literară. Una, cât se poate de adevărată. Şi totodată, foarte tristă. La capătul căreia, voi adăuga un scurt comentariu. A fost odată un juriu literar compus din şapte critici reputaţi, care a acordat un premiu unui poet foarte bun, fie şi judecând numai după numărul de articole care i-au apreciat acestuia valoarea.

acum 2 luni · comentarii (49)

Nu ştii dacă e cochetărie, semn de libertate sau asumare a originilor. Sau poate toate la un loc: Laurence Tâcu, directoarea editurii franceze L’Herne, îşi ortografiază numele cu o diacritică românească. În 2011 editoarea cu origini aromâne a fost la originea scoaterii la licitaţie, la Paris, a unui lot de documente Cioran provenind din România, o afacere controversată în epocă.

acum 4 zile · comentarii (7)

Asociaţia P.A.V.E.L. (Asociaţia părinţilor copiilor bolnavi de cancer, leucemie şi anemii grave) e de-acum mare, doar a împlinit optsprezece ani. Pornită din iniţiativa unui grup de părinţi cu copii bolnavi, a funcţionat ani întregi pe bază de voluntariat. O parte din picturile, desenele şi poveştile copiilor care fac terapie prin artă s-au strâns în splendidul volum „a-casă. Despre copii, iubire şi culoare“, conceput de Mihaela Şchiopu.

acum 8 zile · comentarii (0)

Nu, n-aş fi crezut că „Levantul” ar putea fi tradus vreodată şi publicat în Franţa. Aş fi pariat mai curînd pe „Enciclopedia zmeilor”, la care ştiu că o librăreasă de pe bd Saint-Germain visează deja din 2009. Că scriitorul ar fi complet necunoscut în Hexagon e, în parte, un alint de autor. Sau o luciditate bonomă şi o tandreţe fără rest faţă de destinul cărţilor sale. Mircea Cărtărescu a mărturisit la Paris că le scrie ca să trăiască în ele.

acum 8 zile · comentarii (11)

„În timp ce citiţi această carte, ea e deja depăşită. Pentru mine, este un exerciţiu acum încremenit în pagină. Dar, spre deosebire de o carte, teatrul nu are trăsături speciale. El poate oricând s-o ia de la capăt. În viaţă, asta este un mit. Nu putem niciodată să refacem drumul înapoi. Paginile noi nu pot fi date înapoi, ceasurile niciodată nu merg în urmă, nu avem niciodată o a doua şansă. În teatru însă tabla se şterge de fiecare dată”.

acum 8 zile · comentarii (0)
Postari Recente