INTERVIU Mircea Cărtărescu: „Am fost extrem de fericit la prima mea carte. Nu m-am mai simţit aşa după aceea niciodată“ 4

Mircea Cărtărescu a fost prezent la cea de a patra ediţie a Salonului de Carte Bookfest Târgu-Mureş, unde şi-a lansat cea mai recentă carte, „Peisaj după isterie“. A fost singurul eveniment din cadrul salonului în care Teatrul Naţional a fost plin până la refuz. Publicul a acoperit fiecare metru pătrat de spaţiu din foaier şi de la etaj, şi a urmărit invitatul într-o tăcere în care se auzeau doar filele foşnind parcă în reluare.

INTERVIU Mircea Cărtărescu: „Am fost extrem de fericit la prima mea carte. Nu m-am mai simţit aşa după aceea niciodată“ Vezi comentarii 4

Scriitorul scoţian Irvine Welsh vine la Bucureşti

Scriitorul scoţian Irvine Welsh vine la Bucureşti

Celebrul scriitor Irvine Welsh, autorul bestsellerului ”Trainspotting”, se va afla în România în perioada 21-28 octombrie 2017. Acesta va fi prezent la Bucureşti, la Club Control, pe 22 octombrie, de la ora 18.00, alături de Ştefan Baghiu, Andra Matzal şi Vlad Pojoga. Scriitorul va vizita şi Sibiul, pe 25 octombrie, de la ora 18.00, unde, împreună cu Vlad Pojoga şi Andrei Terian, se va întâlni cu publicul la Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong

Sindromul Alice, boala neurologică din spatele poveştii „Alice în Ţara Minunilor”

Sindromul Alice, boala neurologică din spatele poveştii „Alice în Ţara Minunilor”

„Alice în Ţara Minunilor” este una dintre cele mai cunoscute poveşti din lume, apreciată atât de adulţi, cât şi de copii, în care creaturi bizare precum Pisica-Cheshire, Regina de Cupă sau Falsa Broască Ţestoasă sfideaza legile firii şi pe cele ale limbajului într-o manieră în care copiii o înţeleg cel mai bine. Inspiraţia pentru celebra carte a lui Lewis Carroll se regăseşte în două elemente majore: o prietenă de familie şi o boală neurologică.

INTERVIU Scriitoarea franceză Catherine Cusset: „Pe vremea lui Ceauşescu, soţul meu a fost nevoit să mintă şi să nu creadă în oameni“

INTERVIU Scriitoarea franceză Catherine Cusset: „Pe
vremea lui Ceauşescu, soţul meu a fost nevoit 
să mintă şi să nu creadă 
în oameni“

Prezentă în România pentru lansarea romanului „Celălalt pe care-l adoram”, inspirat de drama unui prieten bipolar, Catherine Cusset vorbeşte despre cât de important este să fii aproape de cei care se confruntă cu o astfel de afecţiune. România nu îi este străină autoarei franceze, soţul ei copilărind în regimul ceauşist, pentru ca mai târziu să emigreze în Israel, apoi în Statele Unite, unde s-au şi întâlnit.

FRAGMENT Romanul „Muza” de Jessie Burton, lansat la Bucureşti

FRAGMENT Romanul „Muza” de Jessie Burton, lansat la Bucureşti

Miercuri, 18 octombrie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea romanului „Muza” de Jessie Burton. La eveniment vor vorbi Dana Pîrvan, Nona Rapotan şi Sandra Ecobescu, discuţia va fi moderată de Denisa Comănescu, iar din roman va citi Marcela Motoc. „Adevărul” prezintă în premieră un fragment din romanul scriitoarei britanice.

Prima povestire scrisă de Ernest Hemingway, descoperită în Florida

Prima povestire scrisă de Ernest Hemingway, descoperită în Florida

Scriitorul American Ernest Hemingway este cunoscut pentru scrierile sale într-un limbaj simplu, despre război şi dragoste, pline de detalii, dar şi pentru personalitatea sa vulcanică. În prima jumătate a acestui an, în Key West, Florida, unde autorul a trăit în anii '30, a fost descoperită o povestire de 14 pagini a autorului, de când avea zece ani şi despre care se crede că ar fi prima scrisă de acesta, scrie New York Times.

INTERVIU Scriitorul Dan Coman:„Experimentul de a scrie proză a pornit din imposibilitatea de a scrie poezie“ VIDEO

INTERVIU Scriitorul Dan Coman:„Experimentul de a scrie proză a pornit din imposibilitatea de a scrie poezie“ VIDEO

Între 4 şi 8 octombrie, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), printre scriitorii invitaţi s-a aflat şi Dan Coman, care a publicat recent volumul de poezie, „Insectarul Coman”. Într-un interviu pentru „Adevărul“, scriitorul a vorbit despre ce reprezintă poezia şi proza pentru el, despre condiţiile în care scrie, subliniind că nu e important ca poeţii să caute modalităţi de a atrage publicul înspre poezie.

FILIT 2017 s-a încheiat. Peste 30.000 de persoane au participat la cele peste 100 de evenimente dedicate literaturii VIDEO

FILIT 2017 s-a încheiat. Peste 30.000 de persoane au participat la cele peste 100 de evenimente dedicate literaturii VIDEO

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi - FILIT, desfăşurată în perioada 4-8 octombrie 2017, s-a încheiat. La festival au participat peste 30.000 de persoane, de organizarea sa ocupându-se 150 de voluntari. În program s-au regăsit peste 100 de evenimente la care au participat peste 300 de invitaţi.

Eseul despre promisiuni şi jurăminte pe care îl prezint azi e o reflecţie pe tema atitudinii omului modern faţă de luarea unui angajament, inclusiv al angajamentului de a rămâne alături de cineva pentru tot restul vieţii. Obişnuiţi să ne construim mereu portiţe de scăpare şi culoare de fugă, pierdem busola şi uităm că nebunesc este nu să faci un jurământ impetuos, ci să promiţi mereu ştiind că nu te vei ţine de cuvânt.

acum 11 zile · comentarii (4)

Eram prin clasa a opta sau a noua când am participat prima dată la o tabără de creaţie, la Mraconia, prilej cu care am aflat că tinerii din alte judeţe scriau altfel, probabil pentru că citeau alte lucruri, probabil pentru că veneau din alte lumi. În aceeaşi vară am cunoscut-o şi eu în Turnu Severin pe scriitoarea Ileana Roman, care practic mi-a deschis mintea.

acum 12 zile · comentarii (12)

Festivalul Internaţional de literatură şi traducere de la Iaşi (FILIT), ediţia a 5-a, a reuşit să înroşească sinapsele reţelelor sociale: înaintea, în timpul şi după evenimentul desfăşurat între 4 şi 8 octombrie, participanţii - peste 300 -  au arătat o surescitare entuziastă şi o efervescenţă vecină cu euforia. Nu-i aşa că nu avem nevoie decît de un pumn de cuvinte pentru a fi fericiţi? E ceea ce face literatura din noi.

acum 13 zile · comentarii (6)

L-am întrebat la Paris pe Norman Manea ce anume l-a ajutat să traverseze exil după exil şi ostilitate după ostilitate. În povestirea „Ceaiul lui Proust“, în clipa când copilul întors din lagăr primeşte o cană cu ceai, naratorul are o viziune: ce anume i-a făcut pe cei alungaţi brutal de acasă să creadă că apa fierbinte a pribegiei e o licoare rafinată?

acum 22 zile · comentarii (11)

Întrebarea de la care porneşte acest mic foileton este următoarea: ce este, de fapt, căsătoria? Lui G.K. Chesterton îi voi dedica trei sau patru episoade, din două motive: căsătoria şi familia sunt teme despre care a scris pe larg; şi sunt, de asemenea, teme cu care a scris cu multă luciditate şi, ar spune unii, chiar cu spirit profetic.

acum 22 zile · comentarii (3)

Am mai avut ocazia de a vorbi despre semnificaţia specială pe care o are pentru mine numele jurnalistului de origine maghiară Paul Lendvai. De multă vreme, puţin după tragicele evenimente din toamna budapestană a anului 1956, stabilit la Viena, loc de unde a publicat nenumărate articole şi cărţi dedicate unor evenimente consumate în Europa est-europeană.

acum 23 zile · comentarii (26)

Prieteni, sâmbătă, începând cu 17.30, Societatea Tolkien România vă aşteaptă să (pe)trecem împreună câteva ore în lectură şi dialog. Noua ediţie „Tolkien Reading Day” are o temă incitantă şi va fi găzduită într-o atmosferă cum nu se poate mai potrivită de Librăria Humanitas Kretzulescu.

luna trecuta · comentarii (1)

M-am întrebat de curând de ce noi, românii, nu avem o literatură cu adevărat existenţială / existenţialistă? Romane cu teme profunde şi general umane s-au tot scris, mai ales după revoluţie, înecate în disperare şi black moods, înjurând de toţi sfinţii ordinea universului şi pe cea socială, romane atât de negre încât puteai jura că autorii lor poartă doliu pe retină.

luna trecuta · comentarii (2)

Teze şi antiteze la Washington, cea mai recentă carte apărută în România a profesorului Vladimir Tismăneanu (Editura Curtea veche, Bucureşti, 2017), beneficiază de o consistentă prefaţă semnată de Marius Stan. Discipol, colaborator (îmi vin acum în minte excelentele Dosar Stalin şi Dosar Lenin întocmite de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan) şi prieten al politologului de la Maryland.

luna trecuta · comentarii (8)
Postari Recente