Pianistul Dan Grigore: „Nu am cântat niciodată pentru Ceauşescu“. Artistul vede „Lumea în Si bemol“, într-un volum de memorii 1

În Colecţia Ego-grafii, a apărut volumul "Dan Grigore de vorbă cu Dia Radu. Lumea în Si bemol", o carte publicată şi în ediţie digitală de Editura Polirom. Pianistul vorbeşte despre cariera sa, despre marii muzicieni pe care i-a întâlnit şi despre faptul că nu a făcut niciodată compromisuri în perioada comunismului. Adevarul.ro publică un fragment din volumul de memorii al artistului, realizat sun forma unui dialog cu Dia Radu.

Pianistul Dan Grigore: „Nu am cântat niciodată pentru Ceauşescu“. Artistul vede „Lumea în Si bemol“, într-un volum de memorii Vezi comentarii 1

Ce a însemnat cartea „Şocul viitorului“ a lui Alvin Toffler? Previziunile scriitorului american pentru următoarele decenii

Ce a însemnat cartea „Şocul viitorului“ a lui Alvin Toffler? Previziunile scriitorului american pentru următoarele decenii

Futurologul Alvin Toffler, autorul mai multor volume de succes, care au inspirat numeroşi lideri politici ai lumii, a murit pe 27 iunie 2016 în reşedinţa sa din Los Angeles, la vârsta de 87 de ani. Cărţile sale, printre care „Şocul viitorului“ şi „Al treilea val“, au popularizat noţiuni de economie şi au putut fi înţelese de milioane de oameni datorită talentului inegalabil al lui Toffler.

Primul român laureat al Premiului literar polonez Transatlantyk

Primul român laureat al Premiului literar polonez Transatlantyk

Pe 24 iunie, în aula Universităţii Jagiellone de la Cracovia, a avut loc decernarea Premiului Transatlantyk. Institutul Cărţii din Polonia acordă anual distincţia traducătorilor, editorilor şi criticilor care promovează literatura polonă în străinătate. Anul acesta, traducătorul şi profesorul universitar Constantin Geambaşu a obţinut premiul.

„Între viaţă şi filme“, cu Marian Sorin Rădulescu, azi la Cinematecă. Se prezintă varianta necenzurată a filmului „Suta de lei“, regia Mircea Săucan

„Între viaţă şi filme“, cu Marian Sorin Rădulescu, azi la Cinematecă. Se prezintă varianta necenzurată a filmului „Suta de lei“, regia Mircea Săucan

Criticul de film timişorean Marian Sorin Rădulescu vine astăzi la Bucureşti pentru a-şi lansa cartea „Între viaţă şi filme“ (titlu care-l parafrazează pe cel al lui N. Steinhardt, „Între viaţă şi filme“), cel de-al treilea volum al seriei „Pseudokinematikos / Fals tratat de cinema. Bucuriile filmului“, apărut la Editura Filos. Evenimentul va avea loc vineri, 24 iunie, la Cinemateca Eforie, de la ora 19.30.

Bucureştiul scriitoarei Ioana Pârvulescu, transplantat de Sânziene, timp de două zile, pe Tamisa

Bucureştiul scriitoarei Ioana Pârvulescu, transplantat de Sânziene, timp de două zile, pe Tamisa

După ce, de curând, prestigioasa publicaţie britanică „The Telegraph“ a recomandat Bucureştiul drept una dintre cele mai atractive destinaţii de vacanţă, Institutul Cultural Român din Londra organizează, pe 23 iunie, o întâlnire cu scriitoarea şi criticul literar Ioana Pârvulescu, care a dedicat mai multe cărţi existenţei, istorică, dar şi ficţională, a „Micului Paris“.

„2084. Sfârşitul lumii“ este adus de un stat teocratic islamist de tip ISIS, extins pe întreg globul. Marele Frate se numeşte acum Abi, un profet musulman

„2084. Sfârşitul
                lumii“ este adus de un stat teocratic islamist de tip ISIS, extins pe întreg globul. Marele Frate se numeşte acum Abi, un profet musulman

Miercuri, de la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi la Librăria Humanitas Cişmigiu pentru o seară dedicată romanului „2084. Sfârşitul lumii“ de Boualem Sansal, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015. La eveniment vor participa jurnaliştii Ovidiu Nahoi şi Marius Constantinescu şi publicistul Ioan Stanomir. Moderator: Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

„România vă oferă un vers“ dadaist, în Piaţa Europei din Paris

„România vă oferă un vers“ dadaist, în Piaţa Europei din Paris

În perioada 20 iunie - 10 iulie, România participă alături de celelalte ţări EURO 2016 la programul „Piaţa Europei”, organizat de Primăria Paris. După inaugurarea oficială care are loc luni, 20 iunie, la ora 14.15, în piaţa din faţa Primăriei Paris, România propune publicului vizitator un performance literar în spirit dadaist, inspirat din demersul poetului Tristan Tzara (1896-1963).

Celor 101 de argumente în favoarea ideii că istoria este cea mai frumoasă poveste, argumente aduse mai întâi în cuprinsul unor succinte, bine lucrate şi de efect filmuleţe de televiziune, ale căror texte au fost reunite mai apoi între coperte de carte (2013), Adrian Cioroianu le-a adăugat între timp alte 65. La fel de elocvente. Dacă nu cumva chiar mai pasionante.

acum 4 zile · comentarii (0)

Constatăm zilnic şi nu oricum, ci pe propria piele, adesea ajungând chiar la exasperare, cine şi cum sunt cei care ne guvernează sau cei ce se pregătesc să o facă. Ne concentrăm şi ne exprimăm năduful ori revolta prin câteva gânduri şi vorbe defel amabile, câteodată nici chiar foarte creştineşti. Şi cu asta, gata. Sau pe-aproape.

acum 9 zile · comentarii (4)

"Vineri seară aţi furat viaţa unei fiinţe excepţionale, iubirea vieţii mele, mama fiului meu, cu toate acestea eu nu vă voi urî", scria Antoine Leiris, trei zile după atentatele de la Paris din noiembrie 2015, la doar câteva clipe după ce identificase corpul frumoasei sale soţii Hélène, ucisă de jihadiştii care au transformat faimoasa sală de concerte Batclan într-un adevărat carnagiu.

acum 13 zile · comentarii (0)

Există de câţiva ani un indicator care arată diferenţele în materie de putere de cumpărare şi nivel de trai dintre ţări. Se numeşte „Big Mac”: pur şi simplu, compară preţul hamburgerului în diverse ţări. E neoficial, nu intră în statisticile guvernelor. Dar, din câte am citit, multă lume – investitori, oameni care se ocupă de politici sociale etc. – ţine seamă de el. Dacă ar fi după mine, aş introduce şi indicele „Big Book”.

acum 15 zile · comentarii (8)

Astăzi o ştim foarte bine. Martin Esslin a devenit celebru şi a rămas astfel datorită unei cărţi ale cărei origini s-au zămislit în Franţa. Cartea a impus un concept care, mai apoi, a câştigat o bătălie. Conceptul e „teatrul absurdului” şi e cel mai adesea utilizat pentru a denumi fenomenul pentru care Geneviève Serreau propunea denumirea de „nou teatru”.

acum 16 zile · comentarii (0)

Şi cum stăteam eu în tihnă „La Copac”, terasă, umbră, aer curat, cu un gînd vag la cele şapte beri nefiltrate devenite cam repede istorie, privind galeş spre orice suflare feminină din intervalul de vîrstă 25-50, dezbrăcînd, admirînd şi îmbrăcînd la loc, - desigur că doar din egoism, de ce să le vadă aşa toată lumea?! -,

luna trecuta · comentarii (0)

Nu s-a mai întâmplat niciodată. Este vorba despre un succes editorial formidabil în sine, uluitor în raport cu standardele mai mult decât modeste, de tip lighenaş autohton autosuficient, ale creaţiilor autorilor noştri contemporani, cel mult promovaţi în târgurile de carte organizate şi prezentate drept mare succes pe bani publici de către diversele oficialităţi „de profil“.

luna trecuta · comentarii (33)

Nu pot să cred că l-au coborât în pamântul nostru din Cugir. Precum vinul, Cosmin Zidurean e viaţă. Nu mă încearcă decât o revoltă mută, cel mai pasionant oenolog, producător TV şi scriitor de vinuri, unchiul meu îndepărtat, nu mai e. Nu scriu epitafuri, nici eulogii pentru că îmi e încă prezent; nu e prea mult să spun că îl am în fiecare pahar de vin.

luna trecuta · comentarii (2)
Postari Recente