Pianistul şi eseistul Andrei Vieru, în recital la Ateneu: „Nu-mi place să mângâi publicul pe creştet“

Pianistul şi eseistul Andrei Vieru, în recital la Ateneu: „Nu-mi place să mângâi publicul pe creştet“

Pianistul Andrei Vieru, autor al volumului de eseuri „Ecleziastul vesel“, un „ultim mohican“ al moralismului de sorginte franceză, este socotit de comunitatea intelectuală pariziană „noul Cioran“, datorită lipsei sale de compromisuri cu aşa-zisele valori culturale la modă. Pianistul Andrei Vieru va susţine în seara zilei de luni, 20 octombrie, un recital pe scena Ateneului Român şi va lansa volumul „Ecleziastul vesel", publicat de Curtea Veche.

Peripeţii cu Premiul Nobel, în aeroport

Peripeţii cu Premiul Nobel, în aeroport

Astrofizicianul Brian Schmidt, laureat, în 2011, al Premiului Nobel pentru fizică, îşi aminteşte cum i-a schimbat viaţa această distincţie. Printre altele, bunica sa, care locuieşte în Fargo, North Dakota (aproape de Canada), a vrut să vadă medalia din aur, iar această călătorie nu s-ar fi putut încheia decât cu o întâmplare hazlie.

VIDEO Scriitoarea Nora Iuga: „Când scrii poezie e ca şi când ai mânca din tine“

VIDEO Scriitoarea Nora Iuga: „Când scrii poezie e ca şi când ai mânca din tine“

Pentru „Artgothica”, Festivalul Internaţional de Poezie de la Sibiu,  Nora Iuga a prezidat jurizarea Premiilor Naţionale „Mircea Ivănescu”. De la accidentul de autocar din Muntenegru încoace, se teme să umble motorizată pe şosele, deci a venit de la Bucureşti cu trenul. Miercuri, 15 octombrie, la Librăria Bastilia, Nora Iuga îşi va lansa cel mai nou roman al său, „Harald şi luna verde”, apărut recent la Editura Polirom.

La recent încheiatul simpozion dedicat tricentenarului Monadologiei, organizat de Societatea Leibniz din România la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, am avut discuţii interesante (şi) despre celebra sintagmă a lui Leibniz după care lumea actuală (lumea în care trăim) este cea mai bună dintre toate lumile posibile.

acum 16 zile · comentarii (13)

Aflat în pragul unei a doua ediţii, după cea desfăşurată anul trecut, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi reprezintă deja un excelent exemplu pentru cum ar trebui să arate o campanie de diplomaţie publică. După numai o primă ediţie, FILIT nu mai este doar al Iaşului, nici doar al României, ci s-a impus ca fiind reprezentativ în spaţiul central-est european

acum 25 zile · comentarii (0)

Pe lîngă politică, jurnalistul francez Éric Naulleau mănîncă literatură pe pîine şi taie în carnea vie a scriitorilor vedetă, sacrosancţi în Franţa. Mi-a dat întîlnire la cafeneaua Le Cannibale, într-un cartier deconcertant din nord-estul Parisului. Soarbe un ceai şi citeşte Limonov, Le livre de l’eau, un autor mai mult decît politic incorect.

acum 28 zile · comentarii (12)

Romanul este dedicat tuturor "luptătorilor din umbră, ofiţerilor de informaţii, fantomelor, care cu preţul vieţii au apărat şi continuă să apere ţara noastră, România". Cu toate acestea, publicul-ţintă vizat de către autor este mult mai extins: cartea se înscrie într-o serie de publicaţii similare prin care se doreşte îmbogăţirea culturii de securitate, în special în rândul generaţiei tinere.

luna trecuta · comentarii (47)

La jumătatea acestui an, editura „Tracus Arte” şi-a mai adăugat la palmares un nou eveniment editorial: romanul-poem „Să locuieşti într-un lătrat de câine”, al jurnalistului, scriitorului şi bloggerului „Adevărul” Ştefan Mitroi (volum care a fost îngrijit de tânărul dar redutabilul filolog Teodor Dună şi a cărui copertă este semnată de faimosul artist plastic Eugen Mihăescu)

luna trecuta · comentarii (1)

500 de pagini de text extrem de bogat în informaţie, pagini completate cu încă alte peste 60 rezervate unui post-scriptum, notelor despre surse, bibliografiei şi indexului, un remarcabil, atent şi subtil aliaj între informaţie şi analiză, înclinaţia spre problematizare şi nuanţare sunt doar câteva dintre caracteristicile cărţii „Stalin-Curtea Ţarului Roşu“.

acum 9 ore · comentarii (1)

Dragi filiteni, fericiţi participanţi la cea de-a doua ediţie a FILIT, acum că febra festivalului a trecut, am câteva lucruri să vă spun. Anul trecut, tot pe acest blog, îmi manifestam bucuria că la Iaşi s-a creat un astfel de eveniment şi îmi exprimam totodată temerea ca nu cumva prima ediţie a FILIT să fie, de fapt, singura. Din fericire, temerea mea a fost spulberată.

acum 13 zile · comentarii (2)
Postari Recente