• Festival Dilema Veche
    În perioada 21-23 August, Cetatea Alba Iulia a găzduit o adevărată sărbătoare a culturii, Festivalul Dilema veche, singurul festival internaţional organizat de o revistă din România. Mircea Vasilescu, redactor-şef "Dilema Veche", a fost la Adevarul L...
  • Festival George Enescu 2015
    02 September 2015, 19:12 Capodopera lui Mahler
    Orchestra Naţională Radio, dirijată de Cornelius Meister, corurile reunite ale Radiodifuziunii şi al Filarmonicii „George Enescu“ vor interpreta, la Sala Palatului, de la 19.30, Simfonia a VIII-a în Mi bemol major, „A celor 1000“ de Gustav Mahler.

Ioana Nicolaie: „Vreau să schimb cu slabele mele puteri faţa poeziei“

Ioana Nicolaie: „Vreau să
schimb cu slabele mele puteri faţa poeziei“

Aflată la ora unui (prim) bilanţ, poeta Ioana Nicolaie face această declaraţie radicală, această profesiune de credinţă aparţinând unui autor conştient de propria valoare. Ca întotdeauna însă în astfel de situaţii, lucrurile nu trebuie să rămână neexplicate, ceea ce apreciata scriitoare şi face în acest interviu acordat cu deosebită gentileţe „Adevărului literar şi artistic”.

Cele mai bune cărţi ale lui Osho

Cele mai bune cărţi ale lui Osho

Bhagwan Sri Rajneesh, cunoscut sub numele de Osho, este figura reprezentativă a spiritualităţii indiene. La vârsta de 21 de ani susţine că a avut o revelaţie care i-a iluminat viaţa, ajutându-l să atingă apogeul existenţei spirituale. adevarul.ro trece în revistă câteva dintre cele mai bune cărţi ale lui Osho.

Despre cum miroseau covrigii pe la 1800 şi alte obiceiuri mărunte româneşti, în "Patimă şi desfătare", cartea Constanţei Vintilă-Ghiţulescu (FRAGMENT)

Despre cum miroseau covrigii pe la 1800 şi alte obiceiuri mărunte româneşti, în

Cartea Constanţei Vintilă-Ghiţulescu este o istorie a lucrurilor mărunte, revelată de lectura caleidoscopică a documentelor din arhivele secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea. Autoarea a fost şi consultant pentru filmul "Aferim!", în privinţa obiceiurilor româneşti, în urmă cu două secole. "Patimă şi desfătare" este un volum care cuprinde aspecte ale vieţii cotidiene, de la mirosul covrigilor la zaiafeturi, musafirlâcuri şi sindrofii.

Seara lui Salvador Dali, cu dezbateri şi volume reeditate

Seara lui Salvador Dali, cu dezbateri şi volume reeditate

Pe 19 august, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc, de la ora 19.00, o seară dedicată lui Salvador Dalí, cu prilejul apariţiei unei noi ediţii a unicului roman scris de artistul spaniol. Volumul „Chipuri ascunse“ a fost publicat de Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei“.

La debutul unei rubrici, este dezirabil să arăţi cititoarelor şi cititorilor ce intenţionezi să scrii, astfel încât publicul să ştie dacă sfera sa de interes se întâlneşte, cât de cât, cu a ta. Jurnale scriem pentru noi înşine, epistole compunem pentru un destinatar anume, dar foiletonistică ori publicistică facem în măsura în care există un public interesat de tematica şi problematica noastră.

luna trecuta · comentarii (16)

În puţinele ore libere dintre conferinţe, lansări de carte şi multe, foarte multe spectacole ce fac, la urma urmei, substanţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, am citit consistentul volum „Dacopatia şi alte rătăciri româneşti”, apărut la începutul verii acesteia la Humanitas, sub semnătura poliglotului peregrin nu transilvan, ci ieşean pe nume Dan Alexe.

acum 8 zile · comentarii (1)

Edgar Papu a fost un excelent comparatist, un intelectual rasat menit unei uriaşe cariere. Îl găsim evocat ca atare evocat în cartea Amor intelellectualis a lui Ion Vianu. Carieră frântă, din păcate, de regimul comunist care l-a arestat fără motiv şi care după eliberare s-a făcut că uită să îl repună în funcţie la Universitatea din care l-a scos în chip samavolnic.

acum 22 zile · comentarii (0)

La o vârstă la care alţi confraţi ar fi depus demult armele, Profesorul universitar dr. Valeriu Râpeanu, cu o masă de lucru încă bogată în lucrări care îşi aşteaptă rândul la tipografie şi cu proiecte ambiţioase, ne oferă prilejul de a-l saluta iarăşi în ipostaza de cel mai de seamă istoric literar al nostru,

acum 27 zile · comentarii (0)

Dacă vă atrage poezia modernă şi urmăriţi podcast-uri sau alte discuţii în engleză, vă recomand o serie de discuţii pe care le-am înregistrat cu un prieten american. Încercăm să demonstrăm cum funcţionează poezia modernă şi cum pot fi interpretate imaginile şi secvenţele de imagini pentru a ajunge de la un text misterios sau mut la o experienţă umană concretă care cere reflecţie.

acum 27 zile · comentarii (0)

Nu m-am numărat niciodată printre admiratorii lui Mihai Tatulici. Fapt care nu m-a împiedicat să îi recunosc statutul de autentic, talentat şi, mai cu seamă, orientat om de televiziune.Cum nu am citit prea des Viaţa studenţească, loc unde a lucrat până în 1980 dl. Tatulici, ca urmare a unei repartiţii guvernamentale de tip special de care în anii 70 nu beneficiau decât absolvenţii fără hibe la dosar, nu ştiu ce scria şi cum scria acolo domnia-sa.

luna trecuta · comentarii (18)

Au făcut înconjurul presei româneşti (başca bloguri şi Facebook) câteva fraze rostite de Umberto Eco la Universitatea din Torino (pe care a absolvit-o în 1954, iar acum i s-a conferit laurea honoris causa). Vorbea despre „legiunile de imbecili” care au căpătat dreptul la cuvânt pe reţelele de socializare şi despre “prostul satului” care a devenit “purtător al adevărului”.

luna trecuta · comentarii (23)

Se poate oricând, fără prea mari probleme, constitui un întreg raft de bibliotecă pe care să fie aranjate cu grijă cărţi în care găsim evocări ale Bucureştiului interbelic. Mi le-am reamintit, le-am citat, le-am evocat în urmă cu câţiva ani, în 2008, atunci când am scris „Cartea cu Gina Patrichi”, încercând să reconstitui atmosfera oraşului în care s-a născut marea actriţă.

luna trecuta · comentarii (0)

„Ce om de lume!“ îmi spuneam, privindu-l cum îşi îndeplinea îndatoririle de gazdă. Cu mâini frumoase, aristocratice împărţea sufleul diafan în farfuriile de porţelan şi umplea paharele de cristal cu vinul rosé. Acest bărbat delicat, cu o figură spiritualizată, căruia îi era mai familiară lumea cărţilor decât lumea reală, executase ani grei de închisoare şi, în continuare, de deportare în Bărăgan, în timpul comunismului, din motive politice.

acum 2 luni · comentarii (8)