Frida Kahlo, pictoriţa mexicană imortalizată de Salma Hayek, a avut o viaţă secretă, sfâşiată între Lenin şi Fecioara de Guadalupe VIDEO

Frida Kahlo, pictoriţa mexicană imortalizată de Salma Hayek, a avut o
viaţă secretă, sfâşiată între Lenin şi Fecioara de Guadalupe VIDEO

Volumul „Cartea secretă a Fridei Kahlo” de F.G. Haghenbeck prezintă o poveste despre existenţa colorată a uneia dintre cele mai cunoscute artiste ale lumii, mexicanca căsătorită cu focosul Diego Rivera, la rândul lui pictor mural. Victimă în tinereţe a unui accident de tramvai, care a lăsat-o infirmă toată viaţa, ea şi-a transpus suferinţa în operă şi a fost imortalizată de actriţa Salma Hayek, într-un excelent film din 2002.

Trei grei Humanitas vorbesc despre inumanitate

Trei grei
Humanitas vorbesc despre inumanitate

În seara de miercuri, 3 februarie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, are loc o întâlnire inedită: trei autori Humanitas – Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu şi Radu Paraschivescu – vorbesc despre o apariţie recentă a editurii, „Marea carte a inumanităţii. O istorie a ororilor în 100 de episoade“. Este posibil ca o impresionantă postare pe facebook a lui Cărtărescu, de la sfârşitul anului trecut, să fi dat ideea acestei întâlniri în trei.

Biblioteca Naţională scoate la lumină cărţile puşcăriaşilor | dan voiculescu

Biblioteca Naţională scoate la lumină cărţile puşcăriaşilor

Biblioteca Naţională găzduieşte în perioada 4 februarie - 31 martie 2016 expoziţia „Cărţi cu răspundere limitată”, care reuneşte zeci de titluri publicate în detenţie în perioada 2010-2015. Conducerea Bibliotecii s-a folosit de această expoziţie pentru a atrage atenţia editurilor folosite de condamnaţi că sunt obligate de lege să trimită exemplare şi la Serviciul Depozit Legal, astfel încât cărţile puşcăriaşilor să fie accesibile.

INTERVIU Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, istoric: „În România, tot omul se visează profesor universitar“

INTERVIU Constanţa
Vintilă-Ghiţulescu, istoric:
„În România, tot omul se visează profesor universitar“

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, unul dintre cei mai apreciaţi istorici la ora actuală, consideră că educaţia este temelia progresului, dar că „sistemul academic românesc este dominat de invidie şi impostură“. Cărţile despre istoria cotidiană a perioadei fanariote şi post-fanariote, ca şi consultanţa istorică pentru celebrul film „Aferim!“, îi permit să aibă nişte concluzii deloc măgulitoare şi asupra prezentului nostru nesatisfăcător.

Despre Bob Dylan. Vorbe şi muzică, cu Dan C. Mihăilescu şi Dan Byron VIDEO

Despre Bob Dylan. Vorbe şi muzică, cu Dan C. Mihăilescu şi Dan Byron VIDEO

Sâmbătă, 30 ianuarie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, Dan C. Mihăilescu şi Bogdan Şerban vor vorbi despre cântăreţul Bob Dylan, cu prilejul apariţiei volumului de memorii „Cronica vieţii mele“, publicat în colecţia Raftul Denisei, la Editura Humanitas Fiction. Dan Byron, voce şi chitară în formaţia Byron, şi Narcis Axinte, voce şi chitară la Harlequin_Jack, vor cânta cover-uri după câteva dintre piesele lui Dylan

La 85 de ani, Nora Iuga îşi lansează o nouă carte

La 85 de ani,
Nora Iuga îşi lansează o nouă carte

Una dintre cele mai longevive, prolifice şi apreciate autoare contemporane, Nora Iuga, îşi lansează pe 29 ianuarie, la Librăria Humanitas Kretzulescu, un nou volum de poezie. Alături de ea se va afla un important scriitor de origine germană, mai puţin cunoscut publicului larg, Joachim Wittstock, cu romanul „Strania călătorie a lui Peter Gottlieb“.

Trecutul „deocheat“ al lui Cioran, scos pe tavă în Italia

Trecutul „deocheat“
al lui Cioran, scos pe tavă în Italia

Volumul de eseuri al scriitoarei Marta Petreu „Cioran sau un trecut deocheat“, apărut în 2011 la Editura Polirom, în seria de autor dedicată renumitei poete şi eseiste, a fost publicat în limba italiană, sub titlul „Il passato scabroso di Cioran“, într-un proiect apărut cu sprijinul ICR. „Adevărul“ vă oferă în exclusivitate un fragment cu concluziile acestei cărţi menite să fie un duş rece la adresa tuturor minţilor înfierbântate.

„Prinţesa modernismului“, Virginia Woolf, a ales moartea ca soluţie a crizelor de personalitate care-o sfâşiau VIDEO

„Prinţesa
modernismului“, Virginia Woolf, a ales moartea ca soluţie a crizelor de personalitate care-o
sfâşiau VIDEO

Pe 25 ianuarie se împlinesc 134 de ani de la naşterea, în cartierul londonez Kensington, a viitoarei scriitoare Virginia Woolf, una dintre cele mai mari autoare din întreaga istorie a literaturii lumii. Figură centrală a Grupului Bloomsbury, floarea moderniştilor englezi, scriitoarea nu a suportat succesul şi, la 59 de ani, a ales un sfârşit radical: suicidul prin înec, după ce şi-a îndesat buzunarele cu pietre.

Mai nou, printre picături, societatea românească post-post-postdecembristă dezbate o chestiune arzătoare la ordinea zilei: cărţile scrise în puşcării care scurtează pedeapsa condamnaţilor, conform legii gândite inclusiv de cei care se află după gratii. Conform tradiţiei, părerile sunt împărţite, iar gâlceava e mare. Pro şi contra, câtă frunză, câtă iarbă.

acum 2 zile · comentarii (23)

Vă amintiţi de filmul cu titlul „Cercul poeţilor dispăruţi“ în regia lui Peter Weir, cu Robin Williams în rolul profesorului de literatură de la un liceu de elită din SUA? Dar de „Minţi periculoase“, filmul regizat de John N. Smith cu Michelle Pfeiffer într-un rol asemănător, doar că la un colegiu american de periferie, hărăzit elevilor proveniţi din medii defavorizate?

acum 2 zile · comentarii (51)

Ne-am obişnuit, în ultimii ani, să-l avem în România pe Andrei Şerban, la Bucureşti, Iaşi sau Cluj, în general cu proiecte de teatru. Îl redescoperim de fiecare dată, neliniştit şi febril, uimind aproape întotdeauna, niciodată comod, mereu în căutarea unui răspuns. În locul butoiului lui Diogene e scena, iar lumânarea e înlocuită de proiectoarele teatrului.

acum 14 zile · comentarii (0)

Într-un anume fel, istoria cărţii Cuvânt cu cuvânt - Amintirile unei mari traducătoare despre literatură, politică şi supravieţuire în Uniunea Sovietică povestite în filmul lui Oleg Dorman, cu întreg ansamblul scrierilor şi rescrierilor sale seamănă cu aceea a oricărui manuscris salvat. În cazul în speţă de chiar autoarea lui, Lilianna Lunghina.

acum 19 zile · comentarii (1)

Se vorbeşte şi se scrie frecvent despre Eminescu în rama unei admiraţii pe care marele poet o merită din plin. Mai puţin merită el, cred eu, discursurile găunoase şi elogiile clişeizate, sintagmele ce diminuează ori exclud spiritul critic, ditirambii care ajung (de două ori pe an) să exprime nu amplitudinea personalităţii lui şi genialitatea sa poetică, ci un calcul de oportunitate.

acum 23 zile · comentarii (8)

Deschid anul ca pe o carte nouă. Pagini albe pe care refuz să le pre-scriu deja cu neruşinate afaceri de corupţie sau masacre cu refugiaţi şi terorişti. Îi las anului o şansă. E o voluptate în începuturi şi în surescitarea de a aştepta poveşti care ard pe pagină cu o altă flacără. De cînd sunt în Franţa car cu mine, dintr-un an în altul, o întrebare: dacă nu se vede că a apărut o carte de un autor român de ce a mai apărut?

luna trecuta · comentarii (14)

Nora Iuga împlineşte astăzi 85 de ani. Vă vine să credeţi? Cea care a scris, odinioară, "Sexagenera şi tânărul", e mai tânără în spirit decât mulţi aşa-zişi tineri. Poeta mi-a mărturisit, într-un interviu, că mama sa a învăţat-o că "cea mai mare calitate a unei femei este să rămână demnă”.

luna trecuta · comentarii (1)

Cât din ceea ce aţi realizat vă aparţine? Cât se datorează şanselor primite de la alţii? Unde aţi fi fără şcolile bune la care v-au trimis părinţii? Fără hainele cele frumoase pe care vi le-au plătit, fără meditatori, fără lumea bună în care aţi crescut, fără cărţi, fără jucării?

luna trecuta · comentarii (2)