„Camil Petrescu este erou de roman în viaţă şi om normal în literatură“. 120 de ani de la naşterea scriitorului

La aniversarea a 120 de ani de la naşterea scriitorului Camil Petrescu (1894-1957), mai mulţi autori, actori şi critici literari au participat la Colocviul Naţional „Camil Petrescu“, organizat la Sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti. Scriitoarea Ioana Pârvulescu şi-a exprimat, cu această ocazie, teoria că „pariul estetic al lui Camil Petrescu este câştigat pentru că el este erou de roman în viaţă şi om normal în literatură“.

INTERVIU Gabriel Garcia Marquez: „Nu-l consider pe Hemingway un mare romancier, dar un excelent povestitor“

În volumul „Parfumul de guayaba. Convorbiri cu Gabriel Garcia Marquez“, publicat de Editura Curtea Veche, ziaristul columbian Plinio Apuleyo Mendoza a realizat interviuri ample cu Gabriel Garcia Marquez, care relevă cugetările scriitorului despre literatură, faimă, politică, putere, despre prietenia cu Fidel Castro sau Mitterrand. „Adevărul“ vă prezintă fragmente în exclusivitate din aceste convorbiri.

Scriitoarea Mariana Sipos: „Cum l-am văzut pe Márquez, la 80 de ani de singurătate“

Mariana Sipos, care a fost ambasador al României în Columbia (2006-2010), a participat în 2007, în ţara natală a lui Gabriel García Márquez, la Congresul limbii spaniole, în cadrul căruia acesta a fost sărbătorit cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani.  Ambasadoarea povesteşte că Aracataca, oraşul în care autorul s-a născut pe 6 martie 1927, nu poate semăna cu Macondo, pentru că ţinutul este  „creaţia 100% a scriitorului“.

Şase ani de la moartea Monicăi Lovinescu. Mama ei a murit în închisoare ca să-şi salveze fiica exilată în timpul comunismului

Sâmbătă, 20 aprilie, se împlinesc şase de ani de la moartea Monicăi Lovinescu (1923-2008). Fiica criticului literar Eugen Lovinescu şi a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost  ziaristă, critic literar şi cunoscută realizatoare de radio. Căsătorită cu Virgil Ierunca, a plecat la Paris în septembrie 1947, iar în primele zile ale lui 1948 a cerut azil politic. Mama sa a murit în închisoare, fără să-şi mai revadă fiica vreodată.

FOTO VIDEO  Gabriel Garcia Marquez: „Cea mai persistentă amintire este legată de casa în care am locuit cu bunicii mei“

„În fiecare zi a vieţii mele mă trezesc cu sentimentul, real sau imaginar, că am visat că mă aflu în acea uriaşă casă bătrână. Nu că m-am întors acolo, ci că sunt acolo, la o vârstă nedefinită, fără vreun motiv special – ca şi cum n-aş fi părăsit-o niciodată“, rememorează scriitorul Gabriel Garcia Marquez despre casa bunicilor săi materni, în biografia realizată de criticul literar Gerald Martin şi publicată în 2008 de Editura Litera.

E limpede pentru oricine că timpul înseamnă reperul principal al oricărei vieţi. Succesivele întâmplări din care se compune fiecare existenţă, se raportează mai întâi şi în chip fatal la această instanţă de natură fizică. Aşa încât până şi cea mai timidă încercare de recuperare a ceea ce a fost se raportează inexorabil la timp.

acum 2 luni · comentarii (2)

Cartea Florinei Fekète „De ce iubim bărbaţii?“, proaspăt apărută la Self Publishing, are toate şansele să contribuie la rezolvarea unei frustrări vechi cât istoria literaturii. Avem atâtea personaje feminine memorabile create de autori bărbaţi, dar prea puţine aduse pe lume, „născute“ de scriitoare femei.

acum 2 luni · comentarii (1)

După mulţi ani de tergiversări, ilustrând proasta administrare a ţării de către iubiţii noştri conducători, clădirea destinată Bibliotecii Naţionale a fost, în sfârşit, dată Bibliotecii Naţionale. Ea nu era terminată în 1989, astfel încât, în perioada care a urmat, în deplină libertate, arhitecţii români au avut posibilitatea să schimbe cursul definitivării ei, astfel încât să nu semene cu clădirile-mausoleu de genul Casei Poporului.

acum 2 luni · comentarii (13)

Din seria intensificatorilor emoţionali, de care stilul jurnalistic abuzează dintotdeauna („îngrozitor”, „înfiorător”, „terifiant”, „zguduitor”, „cutremurător”, „groaznic”, „şocant”, „incredibil”, „apocaliptic”, „catastrofal”, „incendiar” etc.), cel mai des folosit în momentul de faţă este, fără îndoială, „halucinant”, atrage atenţia Rodica Zafiu, lingvist şi prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti.

acum 2 luni · comentarii (8)

Am trecut în sumarul revistei Historia pe luna februarie 2014 eseul „Am fost la locul în care s-a decis soarta lui Ceauşescu“. E vorba de faleza orăşelului Birzebbuga  din Malta, pe care s-a ridicat un monument dedicat Summitului dintre George Bush şi Mihail Gorbaciov din 2-3 decembrie 1989, intrat în istorie sub numele de „Întâlnirea de la Malta“.

acum 2 luni · comentarii (7)

Impardonabil de tânăr exponent al scriitorimii române, Andrei Ruse, cunoscut pentru titluri ca „Dilăr pentru o zi“ sau „Soni“, e din nou pe val, după ce şi-a lansat oficial,  la începutul acestei luni, romanul „Zaraza“. Îi reţinusem un vers (din volumul de poezii „Black Job“), „Viaţa asta e o zi de luni“, şi îi răsfoisem, fără să apuc să le şi citesc, romanele, fiindcă ziua asta de luni are atât de puţine ore!

acum 18 ore · comentarii (1)

Era de aşteptat ca o carte de doar 200 de pagini, aşa cum e cea intitulată Monica Lovinescu în documentele Securităţii, scrisă de o tânără cercetătoare pe nume Iulia Vladimirov, apărută în 2012 în colecţia Istorie contemporană a Editurii Humanitas, să nu cuprindă tot ceea ce se presupune că ar exista în arhivele rămase de la fostele servicii secrete comuniste cu referire la subiectul („obiectivul”) în cauză.

acum 23 ore · comentarii (1)

„Un veac de singurătate“ face parte dintr-o categorie rară de cărţi, în imaginarul şi biblioteca mea. Cea a cărţilor pe care le îndrăgesc în tăcere, de la distanţă, despre care îmi spun adeseori că le voi citi... într-o zi. Spre ruşinea mea, această zi a venit: am citit cartea, dar Marquez a murit.

acum 6 zile · comentarii (5)