Volumul „Istoria popoarelor arabe“ explică problemele actuale din lumea arabo-musulmană 0

Cartea  "Istoria popoarelor arabe" e o lectură esenţială pentru înţelegerea evenimentelor contemporane din lumea arabă. Devenită bestseller imediat după publicarea sa în 1991, această istorie s-a impus în timp ca o lucrare clasică. Autorul Albert Hourani are o privire panoramică o întreagă civilizaţie, cu oamenii şi conjuncturile care au modelat-o.

Volumul „Istoria popoarelor arabe“ explică problemele actuale din lumea arabo-musulmană Vezi comentarii 0

LANSARE Din filigrane şi surâsuri. Portrete suprapuse

LANSARE Din filigrane şi surâsuri. Portrete suprapuse

Duminică, 1 februarie, ora 11.30, Libraria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) va fi gazda lansării volumului „Din filigrane şi surâsuri.Portrete suprapuse“de Ion Valjan, o ediţie îngrijită de Micaela Gulea. La eveniment  vor participa Ioana Pârvulescu, Micaela Gulea, Vlad Russo şi Victor Rebengiuc.

Fragmente din romanul „Cartea şoaptelor“, de Varujan Vosganian, traduse în 20 de limbi, vor fi citite la Berlin

Fragmente din romanul „Cartea şoaptelor“, de Varujan Vosganian, traduse în 20 de limbi, vor fi citite la Berlin

Fragmente din romanul „Cartea şoaptelor“, de Varujan Vosganian, traduse în 20 de limbi, vor fi citite în  luna aprilie în diverse oraşe din întreaga lume, pentru omagierea victimelor genocidului armean. Unul dintre cele mai apreciate şi mai premiate titluri din anul editorial 2009, „Cartea şoaptelor“ a fost declarat bestsellerul anului 2013 în Armenia.

Gabriel Liiceanu, invitatul lui Horia-Roman Patapievici, la "Înapoi la argument“. Editura Humanitas împlineşte 25 de ani de la înfiinţare

Gabriel Liiceanu, invitatul lui Horia-Roman Patapievici, la

Joi, 29 ianuarie, Editura Humanitas va sărbători împlinirea a 25 de ani de la înfiinţare. Librăria Humanitas de la Cişmigiu organizează joi, de la ora 19.00, primul eveniment de deschidere a anului aniversar Humanitas 25 de ani în cadrul întâlnirii "Înapoi la argument", moderată de  Horia-Roman Patapievici. Invitat va fi directorul editurii Gabriel Liiceanu.

„Omul pictat” vine la Clubul Nemira

„Omul
pictat” vine la Clubul Nemira

Luni, 26 ianuarie, la ora 19.00, mansarda librăriei Cărtureşti-Verona va găzdui cea de-a 23-a ediţie a Clubului de Lectură Nemira. Participanţii vor discuta despre romanul fantasy „Omul pictat” de Peter V. Brett, bestseller internaţional.

A murit scriitorul Tudor Opriş

A murit scriitorul Tudor Opriş

Tudor Opriş a murit, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 88 de ani. Era recunoscut drept unul dintre cei mai prolifici şi respectaţi scriitori din România, fiind autorul a peste 60 de volume de versuri, memorialistică, traduceri, critică şi istorie literară.

„Vino cu mine” în lumea lui Dan Sociu

„Vino cu mine” în lumea lui Dan Sociu

Antologia de poeme „Vino cu mine ştiu exact unde mergem”, semnată de Dan Sociu, unul dintre cei mai premiaţi poeţi contemporani români, a apărut la editura Polirom, în ediţie cartonată, cu ilustraţii semnate de artistul vizual Felix Aftene.

Dublă expunere cu Thomas Ciulei şi Dumitru Gorzo

Dublă expunere cu Thomas Ciulei şi Dumitru Gorzo

Artistul plastic Dumitru Gorzo şi cineastul Thomas Ciulei vor fi prezenţi joi, de la ora 19.00, la Cafeneaua Cărtureşti Verona din Capitală, la o primă întâlnire din proiectul „Dublă expunere”, un hibrid între o carte de literatură şi un album de artă contemporană, publicat la editura Trei.

Poate că, dacă nu l-aş fi cunoscut pe Nicolae Manolescu în tinereţe, nici eu, nici mulţi dintre colegii mei de generaţie poetică, nu aş fi ajuns unde sunt şi n-aş fi cunoscut deliciile poeziei, culturii şi ale spiritului critic. Tânărul lector de la Litere era celebru. Studentele, îndrăgostite, studenţii, fascinaţi.

acum 3 zile · comentarii (31)

Cum ar fi ca un preot sau un pastor sã-şi îndrume credincioşii care au simptomele unor afecţiuni de naturã psihicã, sã consulte şi un psiholog, psihanalist sau un psihiatru şi cum ar fi, ca la rândul lor, cei din urmã sã le recomande anumitor pacienţi frecventarea unor slujitori ai Domnului ? Un psihanalist de talia lui C.G. Jung a avut aceastã iniţiativã pe care a considerat-o terapeuticã, şocând preoţii din Biserica Romano-Catolicã.

acum 23 zile · comentarii (2)

Dan Sociu este în primul rînd un produs al harului său poetic şi desigur, într-o măsură mai mică, dar importantă, al stărilor confuze, de criză perpetuă, care caracterizează deceniile din urmă. Sosit în literatură pe trendul douămiist, el îşi amprentează textele cu maximă consecvenţă, împingînd principiile noilor orientări pînă la ultimele lor consecinţe.

acum 26 zile · comentarii (0)

Am găsit cartea supusă anatomizării, „Secolul himerelor: Căpcăunii Gangelui”*, într-un chioşc din Braşov alături de alte câteva romane de noptieră, numeroase reviste şi ţigări. Preţul mic aferent unui număr atât de mare de pagini, asezonat faptului că eram obligat să citesc mult pe India m-au determinat să fac achiziţia.

luna trecuta · comentarii (0)

Subsemnatul, Ungureanu Laurenţiu, ziarist verde, preşedinte onorific al Comitetului Naţional de Sprijin pentru Textierii Mici şi Mijlocii (CNSTMM), înaintez următoarea petiţie autorităţilor de management al calităţii şi organismelor cu abilităţi în domeniu, din ţară şi din străinătate. Solicit a se acţiona în consecinţă. Rog seriozitate.

luna trecuta · comentarii (1)

„Visul mi-a dat iubirea de cuvinte într-un asemenea hal încât am ajuns să fac dragoste cu ele neprotejat". Iată o confesiune, dar şi o profesiune de credinţă; probabil că şi, însă, singura opţiune posibilă într-o lume în derivă. Într-o epocă în care practic nimic nu mai are consistenţă, nici valoare, istorie sau vreo oareşcare perenitate, Radu Bata aproape că alege sinuciderea prin poezie pentru a rezista.

luna trecuta · comentarii (11)

Cum din ce în ce mai puţini sunt profesioniştii scrisului pe teme de istorie ce cred că învăţăm cu adevărat ceva din fapte trecute, devine de la sine înţeles că nu e rostul istoricului de a da sfaturi pentru viitor. Nici de a face profeţii pe seama acestuia. Cunoscându-l foarte bine, istoricul poate, în cel mai bun caz, să formuleze o seamă de aproximaţii legate de ceea ce ar fi posibil să se întâmple.

acum 2 luni · comentarii (1)

Sandra Gătejeanu Gheorghe este Director de Protocol al Casei Regale a României şi, de curând, a publicat cartea „Eticheta regală”. „Aşa, şi?”, aţi spune. Cui îi mai pasă în ziua de azi de bune maniere, eleganţă şi solemnităţi când cei mai mulţi dintre noi suntem îngrijoraţi ce punem pe masă a doua zi?

acum 2 luni · comentarii (6)

Nichita Stănescu se mândrea, ca un copil, cu colecţia lui de monede vechi. Mi-a arătat şi mie, la un moment dat, câteva piese rare, greceşti şi romane, pe care urma să le dea, după fanteziste negocieri, în schimbul altora, cu semne stranii şi suspecte pe ele, unor colecţionari lipsiţi de spirit ludic şi dornici de câştig.

acum 12 zile · comentarii (2)

Mihai Eminescu este un reper fundamental în cultura română. Geniul său creator ne trimite cu gândul în epoca Renaşterii, prin multitudinea domeniilor în care s-a afirmat. Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc azi 165 de ani a fost poet, prozator, eseist, publicist. Mai presus de toate, a fost şi va rămâne un geniu.

acum 13 zile · comentarii (1)

În limbaj simplu, cotidian, fenomenul se cheamă nebunie, înnebunire. Poetul „a înnebunit”, zicea şi doamna Slavici, pe care Nichita Stănescu - pe drept sau pe nedrept - nu o iartă. Noi preferăm să numim fenomenul final, din biografia şi destinul lui Eminescu, dezagregarea logicii.

acum 13 zile · comentarii (2)
Postari Recente