Gabriel Liiceanu: „N-ai scuze când taci într-o societate în care libertatea cuvântului şi a gândirii este garantată”

Gabriel Liiceanu: „N-ai
scuze când taci într-o societate în care
libertatea cuvântului şi a gândirii este garantată”

Duminică, la ora 13.00, la standul Editurii Humanitas scriitorul Gabriel Liiceanu a lansat volumul „Fie-vă milă de noi!”, în care se regăsesc texte de atitudine civică. În prezenţa autorului, despre a cărui carte au vorbit scriitorii Andrei Cornea şi Vlad Zografi, s-au adus în discuţie societatea şi oamenii prezentului, cu problemele şi întrebările lor.

GAUDEAMUS Gabriel Liiceanu, despre volumul „O idee care ne suceşte minţile“:  „Este o carte-replică la frustrarea celor care au acceptat comodităţile comunismului“

GAUDEAMUS Gabriel Liiceanu, despre volumul „O idee care ne suceşte minţile“:  „Este o carte-replică la frustrarea celor care au acceptat comodităţile comunismului“

Sâmbătă, 22 noiembrie, de la ora 13.00, a avut loc lansarea volumului „O idee care ne suceşte minţile“ de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, la standul Editurii Humanitas, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus. Autorii au vorbit despre monstruozităţile regimului comunist şi despre cât de importantă este scrierea unor cărţi care să ne amintească de acea perioadă.

ROMÂNI DE GENIU Paradoxul lui Mircea Eliade: de la corigentul miop la savantul excentric

ROMÂNI DE GENIU Paradoxul

lui Mircea Eliade: de la corigentul miop la savantul excentric

Viaţa lui Mircea Eliade (1907-1986) are două extreme: nedisciplinatul adolescent miop, care şi-a luat cu greu corigenţele, şi ilustrul profesor de istorie a religiilor din SUA, iubit de hipioţi. Despre mult prea generosul scriitor şi extravaganţele din viaţa sa vorbesc nepotul lui Mircea Eliade, teoreticianul Sorin Alexandrescu, şi antropologul Andrei Oişteanu, preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor

Oana Pellea, la Gaudeamus: „Eu nu pot să-i fac reclamă lui Amza, el mi-a făcut mie reclamă că m-a adus pe lume”

Oana Pellea, la Gaudeamus: „Eu nu pot să-i fac
reclamă lui Amza, el mi-a făcut mie reclamă că m-a adus pe lume”

Volumul „Să rîdem cu Nea Mărin” de Amza Pellea a fost lansat în această după-amiază la standul Editurii Humanitas, în prezenţa Oanei Pellea, care este autoarea prefeţei şi care, în această primăvară, de Paşti, a recitit manuscrisele şi a hotărât că acest volum, care a fermecat vieţi şi adolescenţe, trebuie să fie din nou dăruit publicului.

Nicolae Manolescu: „Mi-am câştigat dreptul de a fi subiectiv”

Nicolae Manolescu: „Mi-am
câştigat dreptul de a fi subiectiv”

La standul editurii Paralela 45, a avut loc astăzi, la ora 13.00, lansarea lucrării „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc” de Nicolae Manolescu, un volum care-şi propune să revizuiască ironic şi polemic literatura română. La eveniment au participat, alături de autor, poetul Ioan Es. Pop, criticul şi istoriculi literar Ioan Bogdan Lefter şi poetul Călin Vlasie, directorul editurii.

Dramaturgul Valentin Nicolau, despre „Basmania“: „În cartea mea, inimile  nu bat, ci cântă”

Dramaturgul Valentin Nicolau, despre „Basmania“: „În cartea mea, inimile  nu bat, ci cântă”

Cunoscut în primul rând pentru textele sale dramatice, premiate şi jucate pe diverse scene din România, Valentin Nicolau a vorbit, la Adevarul Live, despre romanul fantasy, „Basmania. Răspântia gândurilor”, apărut la Editura Nemira, într-o prezentare grafică specială, cu ilustraţii realizate de Tudor Popa. Cartea va fi lansată sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 13.00, la Târgul Gaudeamus.

„O mie şi una de poveşti” cu doamne şi domniţe

„O mie şi una de poveşti” cu doamne şi domniţe

Volumul „Trecute vieţi de doamne şi domniţe. Cele mai frumoase istorii”, de C. Gane, apărut acum într-o nouă ediţie, la Editura Humanitas, în seria Vintage, va fi lansat duminică, în ultima zi a Târgului Gaudeamus, la ora 14.00. La eveniment vor participa Dan C.Mihăilescu, Cristina Cioabă, Lidia Bodea şi Cătălin Cioabă.

Cum din ce în ce mai puţini sunt profesioniştii scrisului pe teme de istorie ce cred că învăţăm cu adevărat ceva din fapte trecute, devine de la sine înţeles că nu e rostul istoricului de a da sfaturi pentru viitor. Nici de a face profeţii pe seama acestuia. Cunoscându-l foarte bine, istoricul poate, în cel mai bun caz, să formuleze o seamă de aproximaţii legate de ceea ce ar fi posibil să se întâmple.

acum 3 zile · comentarii (1)

Sandra Gătejeanu Gheorghe este Director de Protocol al Casei Regale a României şi, de curând, a publicat cartea „Eticheta regală”. „Aşa, şi?”, aţi spune. Cui îi mai pasă în ziua de azi de bune maniere, eleganţă şi solemnităţi când cei mai mulţi dintre noi suntem îngrijoraţi ce punem pe masă a doua zi?

acum 5 zile · comentarii (6)

Poetul care zace în fiecare din noi este un poet mediocru. Scriem, români sau nu, poezii, atunci când prea plinul trăirilor îşi cere tribut o formă artistică la îndemână, convenabilă, rapidă: o formă a trăirilor. Dar nu suntem cu toţii dăruiţi cu har, căci, asemeni tuturor harurilor, poezia este o artă. Care cere talent, exerciţiu, teorie.

acum 11 zile · comentarii (3)

Prin însăşi natura meseriei sale, istoricul a fost deopotrivă un arhivar al istoriei cât şi un actor direct implicat în cursul evenimentelor. Mai mult decât atât, istoriografia se vede prinsă între două tipuri de aşteptări: una academică, bazată pe obiectivitate şi interpretare judicioase a urmelor trecutului şi alta psihologică ce presupune adresarea în faţa unui public larg, eterogen, cu scopul de a-i inculca anumite valori.

acum 10 zile · comentarii (4)

Autorul cărţii „Francmasoneria. Relaţiile dintre cultele religioase – masonerie şi alte conspecte”, apărută la editura clujeană Grinta, se defineşte ca fiind un „ucenic tradiţionalist”, care „a cioplit piatra în ateliere”, cu „uneltele artei regale”, timp de „peste două decenii”. Un autor cu o cultură masonică de excepţie, vastă şi foarte bine structurată, pe care nu foarte mulţi dintre confraţii săi ar putea, în momentul de faţă, să o egaleze.

acum 29 zile · comentarii (5)

Cu Teodor Tihan şi interlocutorii săi despre cultură şi despre ştiinţă, despre obtuzitatea sistemelor politice, despre reuşite şi despre piedici, despre evenimente mari şi întâmplări mici.  Concluziile autorului nu sunt optimiste. Trăim într-o societate parcă mereu mai bolnavă, în care falsul şi impostura sunt susţinute împotriva valorilor autentice.

luna trecuta · comentarii (0)

Sâmbătă, 18 octombrie 2014, a fost lansat la Constanţa, cu ocazia celei de-a XXIV-a ediţii a Salonului Internaţional al Benzii Desenate, romanul grafic „Bărăgan 1917“ (autori- artiştii plastici Robert Obert şi Diana Necşulescu, după scenariul lui Felix Tzele). Prefaţa cărţii este semnată de către istoricul Adrian Cioroianu.

luna trecuta · comentarii (34)

500 de pagini de text extrem de bogat în informaţie, pagini completate cu încă alte peste 60 rezervate unui post-scriptum, notelor despre surse, bibliografiei şi indexului, un remarcabil, atent şi subtil aliaj între informaţie şi analiză, înclinaţia spre problematizare şi nuanţare sunt doar câteva dintre caracteristicile cărţii „Stalin-Curtea Ţarului Roşu“.

luna trecuta · comentarii (1)

Dragi filiteni, fericiţi participanţi la cea de-a doua ediţie a FILIT, acum că febra festivalului a trecut, am câteva lucruri să vă spun. Anul trecut, tot pe acest blog, îmi manifestam bucuria că la Iaşi s-a creat un astfel de eveniment şi îmi exprimam totodată temerea ca nu cumva prima ediţie a FILIT să fie, de fapt, singura. Din fericire, temerea mea a fost spulberată.

acum 2 luni · comentarii (2)
Postari Recente