400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes, aventurierul care a dat lumii unul dintre cele mai importante şi mai frumoase romane, „Don Quijote“

400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes, aventurierul care a dat lumii unul dintre cele mai importante şi mai frumoase romane, „Don Quijote“

Pe data de 22 aprilie se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorului spaniol Miguel de Cervantes. Opera sa, „Don Quijote de la Mancha“, este considerată primul roman modern din literatură. Povestea a fost tradusă în 140 de limbi, ecranizată de peste 50 de ori, a inspirat un musical, „Man of La Mancha“, şi un balet şi a dat lumii expresia „Cerul e limita“.

Aurora Cornu, prima soţie a scriitorului Marin Preda: „Până la Marin nici n-am băgat de seamă că aş fi frumoasă“

Aurora Cornu, prima soţie a scriitorului Marin Preda: „Până la Marin nici n-am băgat de seamă că aş fi frumoasă“

La 84 de ani, Aurora Cornu caută în continuare să ajungă în centru: că e Paris, New York sau lumea literară. Căsătorită patru ani cu scriitorul Marin Preda, poeta povesteşte într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, acordat în inima capitalei franceze, despre iubire, rebeliune, Cioran şi Eliade, despre ce a lăsat în urmă pentru folosul lumii.

Mircea Eliade şi Mihail Sebastian, în dezbatere la Londra. Cum a schimbat istoria o prietenie de aur

Mircea Eliade şi Mihail Sebastian, în dezbatere la Londra. Cum a schimbat istoria o prietenie de aur

Ȋn perioada 12-14 aprilie are loc, la Centrul Expoziţional Olympia din Londra,Târgul Internaţional de Carte de la Londra, la care România participă pentru cea de-a noua oară consecutiv. Participarea României la actuala ediţie este dedicată memoriei scriitorului şi istoricului al religiilor Mircea Eliade. Editura britanică Istros Books publică, în traducere engleză, volumul autobiografic „Romanul adolescentului miop”.

Scriitorul Mircea Cărtărescu reacţionează la scandalul provocat de clipul Taxi: „Nu este războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura“ VIDEO | facebook

Scriitorul Mircea Cărtărescu reacţionează la scandalul provocat de clipul Taxi: „Nu este războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura“ VIDEO

„Războiul iscat din senin şi prosteşte din neînţelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan)“, a scris autorul Mircea Cărtărescu în această dimineaţă, 11 aprilie, pe pagina sa de facebook, într-un text mai amplu şi echilibrat în care-şi explică poziţia şi face un „apel la raţiune“. Într-o jumătate de oră, postarea a strâns peste 1300 de aprecieri din partea fanilor scriitorului.

Există daruri care ne emoţionează atât de mult încât păstrăm bucuria trăită cu intensitate maximă pentru multă vreme. O astfel de bucurie am trăit cu aproximativ un an în urmă, când am primit două cărţi de la Paris ce poartă semnătura Éléonorei Cosmopol. „Întâlnirea” mea cu autoarea seamănă astăzi cu ceea ce am numi-o sau nu, o poveste a eleganţei în comunicare şi ale unei amabilităţi autentice.

acum 4 zile · comentarii (0)

Cititor împătimit şi neapărat al prozei, nu pot să nu recunosc faptul că şi pentru mine cea de-a doua jumătate a veacului XX – şi încă şi azi - a fost dominată de descoperirea şi victoria realismului magic marquezian, opera întreagă a scriitorului sud-american impunând şi făcând să strălucească din nou arta povestirii, arta de a povesti viaţa.

acum 9 zile · comentarii (0)

În anul în care împlineşte 86 de ani, scriitorul Radu Cosaşu tocmai a scos o carte nouă – „Viaţa ficţiunii după o revoluţie“, Polirom. Radu Cosaşu e unul dintre cei mai minunaţi, pasionanţi (şi pasionaţi), talentaţi, provocatori şi îndrăgostiţi de literatură prozatori ai României postbelice, dar şi, probabil, unul dintre cei mai puţini cunoscuţi în rîndul cititorilor sub 35 de ani. Sau cel puţin al celor printre care mă învîrt eu.

acum 24 zile · comentarii (1)

Fără sfârşit pare să fie seria cărţilor, a memoriilor şi jurnalelor ce ne aduc mărturii despre ce a fost şi cum a fost noaptea totalitară comunistă în întreg Estul european. Despre felul în care o ideologie utopică, mincinoasă, falimentară a provocat ori a adus cu sine, din 1917 şi până la începutul anilor 90 ai secolului trecut, într-o mare parte a Europei şi nu numai, dezastre colective şi individuale.

acum 27 zile · comentarii (1)

Hotărît lucru, exilul aruncă uneori un năvod bun peste umăr, de prins în el limba lăsată prea uşor acasă şi pe cei care o ţin vie şi intensă, scriitorii. Am citit poemele despre timp şi poezia de iubire ale lui Cătălin Pavel. Poetul ştie să-ţi dea sentimentul că e ceva foarte personal la mijloc, că fotografia despre care scrie e realmente din sertar. Al cui?

acum 30 zile · comentarii (2)

Ana Blandiana, care a fost desemnată recent "poet european al libertăţii" la Gdansk şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj, împlineşte 74 de ani pe 25 martie. Pentru mine,  Ana Blandiana este şi creatoarea lui Arpagic, motanul care mi-a luminat copilăria. Pe Arpagic l-am prezentat recent şi fiului meu.

luna trecuta · comentarii (40)

Nu sunt membru al Uniunii Scriitorilor, nici nu voi fi, aşa că pot scrie – cu detaşare, dar şi cu tristeţe – despre ceea ce, de câtva timp, a ajuns în presă sub genericul “scandal la Uniunea Scriitorilor”. Ca totdeauna în asemenea împrejurări, s-au constituit “tabere” şi “suporteri”. Din păcate, toată lumea are de pierdut din povestea asta.

luna trecuta · comentarii (13)
Postari Recente