EXCLUSIV Becali şi Neţoiu au publicat cărţi plagiate de pe internet! Cum funcţionează afacerea care îi transformă pe puşcăriaşi în oameni de ştiinţă 52

„Adevărul“ a consultat cărţile scrise în penitenciarele din România şi vă prezintă în această săptămână o serie de articole despre neregulile din jurul acestui fenomen. Nu e vorba de sume uriaşe de bani, ci de o atitudine îngrijorătoare: corupţii încearcă să fenteze legile chiar şi din spatele gratiilor. Scopul: eliberarea condiţionată.

EXCLUSIV Becali şi Neţoiu au publicat cărţi plagiate de pe internet! Cum funcţionează afacerea care îi transformă pe puşcăriaşi în oameni de ştiinţă Vezi comentarii 52

INTERVIU Dan Lungu, scriitor, manager FILIT: „La Botoşani, am trăit ca într-un Disneyland al copilului proletar“

INTERVIU Dan Lungu, scriitor, manager FILIT: „La Botoşani, am trăit ca într-un Disneyland al copilului proletar“

Dan Lungu rememorează anii copilăriei, profund marcaţi de industrializarea forţată din perioada comunistă, când macaralele şi şantierele erau universul său ludic, nicidecum o problemă îndoielnică de modernizare a ţării, dar analizează şi la rece, din postura de sociolog şi de scriitor, urmările unui regim care – în această ordine – l-au obsedat şi l-au consacrat.

Peter Gross pune sub lupă presa românească de după 1989

Peter Gross pune
sub lupă presa românească de după 1989

Reputatul specialist în mass-media, Peter Gross, revine în România unde va lansa un volum despre presa de după Revoluţia din 1989. La evenimentul care va avea loc astăzi, 18 iunie, la ora 18.00, în Sala Amfiteatru a Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, vor participa, alături de autor, Horia-Roman Patapievici, Mihai Coman, Emilia Şercan, Ioan Stanomir şi Ernest Latham.

Aniversare 125 de ani: Ateneul Român în oglinda istoriei

Aniversare 125 de ani: Ateneul Român în oglinda istoriei

"125 Ateneul Român în oglinda istoriei...", un album semnat de muzicologul Viorel Cosma, va fi lansat joi seară, înainte de concertul simfonic susţinut de Filarmonica "George Enescu". Autorul cărţii Viorel Cosma şi directorul Filarmonicii "George Enescu" Andrei Dimitriu vor vorbi, de la ora 19.00, despre volum pe scena Ateneului Român.

Manuscrise în facsimil ale lui Eminescu, donate Bibliotecii Ministerului Apărării Naţionale, la 126 de ani de la moartea poetului

Manuscrise în facsimil ale lui Eminescu, donate Bibliotecii Ministerului Apărării Naţionale, la 126 de ani de la moartea poetului

Integrala "Manuscrisele Mihai Eminescu", o ediţie facsimilată a caietelor eminesciene, în 38 de volume, realizată sub coordonarea academicianului Eugen Simion, a fost donată, luni, Bibliotecii Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în contextul comemorării a 126 de ani de la moartea poetului. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889

Primul volum, subintitulat „Autobiografie urbană“, din ciclul „Parisul personal“, era o succesiune de ilustrate pe care George Banu ni le trimitea nouă, cititorilor săi, din oraşul terre d’asile ce i-a oferit adăpost teatrologului silit să părăsească România atunci când, poate mai devreme şi mai acut decât alţii, a simţit că nu e de glumă cu „Tezele din iulie“.

acum 18 zile · comentarii (1)

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la apariţia romanului Moromeţii, al celui mai mare prozator român postbelic, Marin Preda. Sunt convins că aniversarea acestei capodopere va genera numeroase dezbateri şi comentarii. Unul dintre aceste comentarii, însă, interesează în mod special Basarabia, prin prisma demolării unui mit, pe care romanul o operează.

acum 21 zile · comentarii (5)

Are 99 de ani. Este cel mai valoros filosof român în viaţă. Gândeşte mai clar decât aproape toţi tinerii care se pronunţă în diverse probleme în spaţiul public. Are o cultură întinsă, bine însuşită, de care nu face niciodată paradă, dar care dă greutate fiecărui cuvânt al său, scris sau rostit. Este prietenos şi dornic de dialog, ia parte la petreceri, pleacă în excursii, face daruri.

acum 29 zile · comentarii (8)

Îmi pare rău că am avut dreptate. Scriam acum câteva săptămâni că noul preşedinte al ICR are o dilemă: ori ia în serios discursul “inaugural” al lui Nicolae Breban şi face din el o strategie, ori se disociază de jignirile aduse de acesta unor respectabili intelectuali. S-a disociat, într-un târziu.

luna trecuta · comentarii (13)

Departe de a fi un accident al istoriei, antisemitismul este o trăsătură fundamentală şi neîntreruptă a spiritului occidental, demonstrează filozoful Imre Tóth în cartea sa “A fi evreu după Holocaust”, apărută recent la Humanitas. Exterminarea evreilor la Auschwitz nu este altceva decât punctul final al autodistrugerii Occidentului, mişcare sinucigaşă pe care, cu o frenetică ură de sine, o exercită cel puţin din modernitate încoace.

acum 24 zile · comentarii (57)

Ca să evite problemele întâmpinate la precedenta lansare din noiembrie 2014, când mii de oameni s-au înghesuit pentru un autograf de la preşedintele Iohannis, la Bookfest, anul acesta, editorii au luat măsuri speciale, atât de pază cât şi de organizare a spaţiului. La fel şi presa, care s-a mobilizat mai eficient. Şi totuşi, preşedintele nu a mai avut nici pe departe succesul precedent.

luna trecuta · comentarii (24)

N-am să vă spun ce înseamnă „Portasar“, din titlul cărţii, deşi în lumea asta plină de greşelile tuturor, sunt deopotrivă „prea multe motive de minunată stupoare“. Am să vă spun doar că Voinea va muri după ce-a avut grijă de un petec de pădure de tei alb şi de un copil. Un copil - erezie, care ştia să facă „din mizerii un spaţiu sacru“. Cătălin Pavel scrie unele dintre cele mai tulburătoare şi mai solare pagini de literatură pe tema autismului.

acum 3 zile · comentarii (8)

Luând în calcul precedentul din anul 1997, atunci când cartea Istorie şi mit în conştiinţa românească a determinat nu doar adeziuni venite nu atât din partea profesioniştilor scrisului istoric cât mai cu seamă dinspre politologi şi politicieni, eseişti şi filologi, ci şi aprige contestări, unii se aşteptau ca şi eseul „Cum s-a românizat România”,

acum 11 zile · comentarii (8)

La ani lumină distanţă de fascinaţia din tinereţe pentru „mesianica" Germanie hitleristă, Cioran şi-a trăit autoexilul în Franţa cu refuzul oricăror aderenţe, onoruri sau distincţii. Cioran nu s-a mai lăsat curtat nici de regimul Ceauşescu, nici de cei care voiau să-i recunoască mondial excelenţa literară, prin premii prestigioase. Scriitorul Norman Manea explică în profunzime această drastică reevaluare de destin.

acum 17 zile · comentarii (54)

Se vorbeşte mult la noi despre politică. Mai ales la televizor. Cei mai mulţi comentatori invitaţi la talk-show-uri sunt politicieni şi jurnalişti preocupaţi aproape exclusiv de actualitatea imediată. Analişti cu adevărat ai fenomenului politic găsim în presa scrisă, în câteva cotidiene, câte mai apar, şi în reviste culturale ca „22“, dar şi aceştia fixaţi pe actualitate.

luna trecuta · comentarii (19)
Postari Recente