Mario Vargas Llosa şi o mie şi una de măşti

Mario Vargas Llosa şi o mie şi una de măşti

Cunoscut pentru celebrele lui scrieri „Mătuşa Julia şi condeierul”, „Elogiu mamei vitrege”, „Tentaţia imposibilului” şi multe altele, Mario Vargas Llosa, premiat cu Nobel în 2010, este şi dramaturg, iar piesa lui „O mie şi una de nopţi” a apărut la Editura Humanitas.

Lansare de carte - „Istoria prin ochii diplomatului“. Isărescu: Diplomaţia este prima divizie care poate să salveze o ţară sau, dacă greşeşte, să o prăbuşească

Lansare de carte - „Istoria prin ochii diplomatului“. Isărescu: Diplomaţia este prima divizie care poate să salveze o ţară sau, dacă greşeşte, să o prăbuşească

Miercuri seară a avut loc lansarea cărţii „Istoria prin ochii diplomatului“, având ca autori pe prof. dr. Dan Dungaciu şi academicianul Mircea Maliţa. „Dialogul între doi erudiţi“, aşa cum a numit volumul ambasadorul Sergiu Celac, tratează perioada 1962-1972 din diplomaţia română, dar şi crizele lumii globale.

Cărţile şi comunismul, la 25 de ani de la Revoluţie

Cărţile şi comunismul, la 25 de ani de la Revoluţie

Cea de-a XVII-a ediţie a Zilelor Bibliotecii Naţionale a României, care se află în desfăşurare până pe data de 19 decembrie, prilejuieşte astăzi o întâlnire cu Dan C. Mihăilescu, Sorin Lavric şi George Ardeleanu care discută despre „cărţi şi comunism: 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989”.

Lansarea Seriei de autor Gheorghe Crăciun, la Librăria Bastilia

Lansarea Seriei de autor Gheorghe Crăciun, la Librăria Bastilia

Joi, 11 decembrie, de la ora 18.00, la Librăria Bastilia, va avea loc lansarea Seriei de autor Gheorghe Crăciun, un nou proiect editorial Cartea Românească, dedicat unuia dintre cei mai de seamă scriitori români contemporani. La eveniment vor mai participa Carmen Muşat, Simona Sora şi Florin Iaru. Actriţa Ioana Flora va citi fragmente din volumele „Acte originale/Copii legalizate“ şi „Mecanica fluidului“.

Andrei Oişteanu, la Adevărul Live: „Opera ştiinţifică a lui Eliade nu a fost infestată de credinţele sale legionare”

Andrei Oişteanu, la Adevărul Live: „Opera ştiinţifică a lui Eliade nu a fost infestată de credinţele sale legionare”

Astăzi, Andrei Oişteanu a fost invitat în platoul Adevărul Live pentru a discuta despre una dintre cele mai recente apariţii editoriale ale sale, lansate la Târgul Internaţional de carte „Gaudeamus” 2014: „Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu” (ediţia a II-a, revăzută, adăugită şi ilustrată), apărută la editura Polirom.

"Duelul viorilor" intră în runda a doua

După o primă rundă de succes a celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional ”Delul Viorilor”, Liviu Prunaru (Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (Guarneri) şi pianistul Horia Mihail încep o a doua rundă, care îi va duce în mai multe oraşe din ţară, în perioada 10-19 decembrie 2014.

Cum din ce în ce mai puţini sunt profesioniştii scrisului pe teme de istorie ce cred că învăţăm cu adevărat ceva din fapte trecute, devine de la sine înţeles că nu e rostul istoricului de a da sfaturi pentru viitor. Nici de a face profeţii pe seama acestuia. Cunoscându-l foarte bine, istoricul poate, în cel mai bun caz, să formuleze o seamă de aproximaţii legate de ceea ce ar fi posibil să se întâmple.

luna trecuta · comentarii (1)

Sandra Gătejeanu Gheorghe este Director de Protocol al Casei Regale a României şi, de curând, a publicat cartea „Eticheta regală”. „Aşa, şi?”, aţi spune. Cui îi mai pasă în ziua de azi de bune maniere, eleganţă şi solemnităţi când cei mai mulţi dintre noi suntem îngrijoraţi ce punem pe masă a doua zi?

luna trecuta · comentarii (6)

Poetul care zace în fiecare din noi este un poet mediocru. Scriem, români sau nu, poezii, atunci când prea plinul trăirilor îşi cere tribut o formă artistică la îndemână, convenabilă, rapidă: o formă a trăirilor. Dar nu suntem cu toţii dăruiţi cu har, căci, asemeni tuturor harurilor, poezia este o artă. Care cere talent, exerciţiu, teorie.

luna trecuta · comentarii (3)

Prin însăşi natura meseriei sale, istoricul a fost deopotrivă un arhivar al istoriei cât şi un actor direct implicat în cursul evenimentelor. Mai mult decât atât, istoriografia se vede prinsă între două tipuri de aşteptări: una academică, bazată pe obiectivitate şi interpretare judicioase a urmelor trecutului şi alta psihologică ce presupune adresarea în faţa unui public larg, eterogen, cu scopul de a-i inculca anumite valori.

luna trecuta · comentarii (4)

Autorul cărţii „Francmasoneria. Relaţiile dintre cultele religioase – masonerie şi alte conspecte”, apărută la editura clujeană Grinta, se defineşte ca fiind un „ucenic tradiţionalist”, care „a cioplit piatra în ateliere”, cu „uneltele artei regale”, timp de „peste două decenii”. Un autor cu o cultură masonică de excepţie, vastă şi foarte bine structurată, pe care nu foarte mulţi dintre confraţii săi ar putea, în momentul de faţă, să o egaleze.

acum 2 luni · comentarii (5)

Subsemnatul, Ungureanu Laurenţiu, ziarist verde, preşedinte onorific al Comitetului Naţional de Sprijin pentru Textierii Mici şi Mijlocii (CNSTMM), înaintez următoarea petiţie autorităţilor de management al calităţii şi organismelor cu abilităţi în domeniu, din ţară şi din străinătate. Solicit a se acţiona în consecinţă. Rog seriozitate.

acum 4 zile · comentarii (1)

„Filozofie cu ciocanul“ şi-ar dori să facă Andrei Vieru în volumul de eseuri „Ecleziastul vesel“, dar îl împiedică delicateţea sa structurală, căreia îi datorează şi formaţia de pianist. Autorul indică clar cultul faimei şi gustul publicului ca fiind relele cărora ar trebui să ne opunem. Dezinteresul său faţă de valorile culturale la modă l-a făcut să fie supranumit în Franţa „noul Cioran“.

acum 16 zile · comentarii (1)

Vineri, 5 decembrie 2014, în ajunul sărbătoririi Sfântului Nicolae, ASR Principele Nicolae al României, alături de Asociaţia Curtea Veche, a dăruit cărţi sutelor de copii din şcolile comunelor Coţofenii din Dos şi Argetoaia, din judeţul Dolj. Am avut onoarea să particip la acest deosebit eveniment, alături de prietenii mei, arhitectul Horaţiu Buzatu, jurnalistul şi scriitorul Mihai Firică şi fotoreporterul Mihai Diaconu.

acum 17 zile · comentarii (11)

În 1962, aflat într-un sat din Bărăgan, cu domiciliu obligatoriu (după şapte ani petrecuţi în închisoare din motive politice), Nicolae Balotă recuperează o bucată de hârtie de ziar folosită de cineva ca ambalaj, o netezeşte şi citeşte uimit câteva fraze care n-au nimic comun cu limba de lemn a epocii.

acum 17 zile · comentarii (5)
Postari Recente