INTERVIU Victoria Dragu Dimitriu, scriitoare: „Bisericile ţes un sistem de autoapărare a Bucureştiului“

INTERVIU Victoria
Dragu Dimitriu, scriitoare: „Bisericile ţes un sistem de autoapărare a Bucureştiului“

Victoria Dragu Dimitriu a ajuns la cel de-al 11-lea volum din seria sa de istorii ale locuitorilor Capitalei: „Povestea unei doamne din Bucureşti, Tatiana Mărgescu“, publicat la editura Vremea, în colecţia „Planeta Bucureşti“. Autoarea vorbeşte despre atmosfera de pe această planetă a Bucureştilor, supusă capriciilor fiecărei epoci prin care-a trecut.

Scriitorul JM Coetzee, nominalizat pentru a treia oară la Man Booker Prize

Scriitorul JM Coetzee, nominalizat pentru a treia oară la Man Booker Prize

Pentru Premiul Man Booker din acest an, unul dintre cele mai prestigioase premii literare britanice, au fost selectati 13 carti dintr-un numar de 155 inscrise si publicate in UK in perioada 1 octombrie 2015-30 septembrie 2016. Lista scurtă a Premiului Man Booker va fi anunţată pe 13 septembrie, câştigătorul fiind premiat în cadrul unei ceremonii la Guildhall din Londra, pe 25 octombrie. Acesta va primi suma de 50.000 de lire.

Şi americanii au avut lagărele lor de concentrare. Citiţi în exclusivitate un fragment din „O fată ca tine“, cartea lunii august la Humanitas Fiction

Şi americanii au avut lagărele lor de concentrare. Citiţi în exclusivitate un fragment din „O fată ca tine“, cartea lunii august la Humanitas Fiction

„O fată ca tine“, romanul autoarei Maureen Lindely, este cartea lunii august la editura Humanitas Fiction. Un bildungsroman despre o tânără de origine mixtă, americană şi japoneză, care trăieşte în California anului 1939, „O fată ca tine“ aduce în atenţia publicului subiecte ca segregarea rasială şi lagărele pentru japonezi de pe teritoriul american.

Ce spune despre noi prima autobiografie din literatura română

Ce spune despre noi prima autobiografie din
literatura română

Prima scriere autobiografică din literatura română, semnată de Teodor Vârnav, un boiernaş obscur de la începutul secolului XIX, cu talent literar şi cu mult haz, spune multe despre traiul şi despre obiceiurile românilor de odinioară. „Istoria vieţii mele“, semnată de Teodor Vârnav în 1845 şi republicată recent la editura Vremea, e, de fapt, una dintre cele mai valoroase mărturii despre istoria vieţii noastre.

Mircea Cărtărescu faţă cu oroarea lumii. Pe Facebook. „Asta nu mai e ură, e pan-ură, hiper-ură“, consideră scriitorul, avertizând asupra „crimei ideologice“ | facebook

Mircea Cărtărescu faţă cu oroarea lumii. Pe Facebook. „Asta nu mai e ură, e pan-ură, hiper-ură“, consideră scriitorul, avertizând asupra „crimei ideologice“

Evenimentele tragice din ultimele zile nu au trecut neobservate de personalităţile şi VIP-urile culturale, care în general au simţit nevoia să se exprime pe reţelele sociale, în speţă Facebook. Printre acestea, se află şi cel mai important scriitor român contemporan, Mircea Cărtărescu, un fervent utilizator al acestui avansat mijloc de comunicare.

Regizorul Alexandru Solomon şi-a publicat prima carte, despre memorie în filmul documentar. Citeşte un fragment în exclusivitate VIDEO

Regizorul Alexandru Solomon şi-a publicat prima carte, despre memorie în filmul documentar. Citeşte un fragment în exclusivitate VIDEO

Cartea lui Alexandru Solomon, celebrul regizor al filmelor „Marele jaf comunist“ şi „Kapitalism“, se intitulează „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar“, a apărut la editura Polirom, prefaţată de Anca Oroveanu, şi este o lecţie de „bucătărie“ a cinemaului, esenţială pe o piaţă atât de săracă în lucrări de acest gen. Solomon se dovedeşte a fi nu numai un mare cineast, ci şi unul capabil să se explice în mod teoretic.

„Cartea la metrou“, o campanie care încurajează lectura în mijloacele de transport în comun

„Cartea la metrou“, o campanie care încurajează lectura în mijloacele de transport în comun

Editura Litera şi Metrorex anunţă prima ediţie a campaniei de încurajare a cititului în metroul bucureştean: CARTEA LA METROU. Călătorii surprinşi citind o carte primesc încă una, împreună cu un semn de carte, de la voluntarii Litera care vor fi prezenţi la metrou în săptămâna 18-22 iulie, de luni până vineri, în intervalul 9.00-11.00, pe Magistrala 2: Pipera – Berceni – Pipera.

Filosoful Mihai Şora va împlini pe 7 noiembrie 100 de ani.  La  împlinirea vârstei de  90 de ani, pe 7 noiembrie 2006, el şi-a amintit cu nostalgie de savoarea lumii interbelice, a evocat lumea Bucureştiului de altădată şi a vorbit despre profesorii săi Nae Ionescu şi Mircea Eliade. Tânăr în spirit, filsoful crede în tineri şi în puterea lor de a schimba România.

acum 2 zile · comentarii (13)

Succesul înregistrat anul trecut când în colecţia Memorii/Jurnale a editurii Humanitas a fost publicată Cartea de la Vama Veche a avut două consecinţe. Prima, aşteptată, dorită, este reprezentată de apariţia unei continuări ce se cheamă - nici nu putea să se numească altfel - A doua carte de la Vama Veche (Editura Humanitas, Bucureşti, 2016).

acum 5 zile · comentarii (0)

Radu Beligan a scris şi publicat în 2013 o minunată, o superbă carte. O carte nu doar despre teatru, deşi, cum era de aşteptat, teatrul ocupă în economia ei un loc privilegiat. O carte nu numai despre actor, despre arta acestuia, despre misiunea histrionului pe lume şi în lumea aceasta, cu toate că el, actorul, deţine, la rându-i, o poziţie de seamă. E surprins în toată măreţia şi în toată umilinţa lui.

acum 10 zile · comentarii (2)

Poetul Ciprian Măceşaru are acum 39 de ani. Dintre aceştia, primii 13 ani din viaţă i-a trăit în comunism. În comunismul acela despre care, într-o carte apărută cu puţină vreme în urmă, profesorul Lucian Boia ne încredinţează, nu fără argumente, că ar fi fost în România un pic altfel decât în alte părţi şi aceasta pentru simplul motiv că şi ţara a fost şi, din păcate, încă se încăpăţânează să rămână altfel.

acum 11 zile · comentarii (0)

„În definitiv, asta sunt: un publicist“, scrie Andrei Pleşu în Cuvânt înainte la recenta sa culegere de articole, publicate anterior în „Dilema veche“ şi „Adevărul“, intitulată „Nelinişti vechi şi noi“ (Editura Humanitas, 2016), în fapt, un al doilea volum, cu un conţinut asemănător, după „Despre frumuseţea uitată a vieţii“ din 2011.

acum 15 zile · comentarii (71)

Mulţi dintre românii „care au ales libertatea” până în 1989 şi-au fixat ca destinaţie Franţa şi, în special, Parisul care, potrivit unui document din arhiva Legaţiei României de la Paris din 14 martie 1951, „juca rolul unei adevărate staţii de triaj. Aici soseau oameni politici, ziarişti, oameni de cultură, profesori, militari, foşti prizonieri de război, oameni de afaceri români”.

acum 16 zile · comentarii (0)

În seria Fapte, Idei, Documente a editurii Vremea a apărut de puţină vreme cartea intitulată O istorie în epistole a exilului românesc. În fapt, o selecţie a scrisorilor mai degrabă primite decât expediate de diplomatul şi fostul ministrul român în trei perioade diferite- 1939-1940, 1943-1950 şi 1952-1957, scrisori existente în Fondul „Grigore Gafencu”.

acum 18 zile · comentarii (0)

Să presupunem următoarea situaţie. Te întâlneşti pe stradă cu un cunoscut care îşi aminteşte fix atunci un banc bun. Îţi zice: „Băi, ţi-am spus-o pe-aia cu…“. La finalul bancului, deşi erai pregătit să râzi, nu doar că nu faci asta, dar te sperii: îţi dai seama că omul ăla ţi-a dezvăluit ceva din cotloanele minţii tale, ceva despre care credeai că-i bine ascuns.

acum 24 zile · comentarii (2)

În 2015 apărea pe piaţa de carte din România un grup editorial nou, focusat pe publicarea literaturii contemporane, cu proiecte care vizează piaţa internaţională. Portofoliul de autori a crescut rapid, la fel şi cel de proiecte. Care sunt autorii pe care îi vom citi din toamnă şi problemele pe care le înfruntă editurile mici cu ambiţii mari, aflăm de la directorul editorial al grupului frACTalia, Iulia Militaru.

acum 28 zile · comentarii (0)