FOTO Incredibila poveste a celei mai frumoase maşini conduse de regele Mihai

FOTO Incredibila poveste a celei
mai frumoase maşini conduse de regele Mihai

Când a primit prima maşină, Mihai I nici măcar nu era rege. Avea doar şase ani, dar o pasiune înnăscută pentru caii-putere. Regele a avut multe maşini. Dar preferata sa a fost mereu Jaguarul SS 100 Supersport. Vă prezentăm, în rezumat, fascinanta odisee a acestei maşini fabuloase. Întreaga istorie a maşinii a fost publicată la editura Vremea de unul dintre proprietari, Radu Portocală, în volumul „Istoria întortocheată a Jaguarului albastru“.

Pierre Loti, dragostea platonică a Reginei Elisabeta. Fotografii-document cu prima regină a României | regina elisabeta

Pierre
Loti, dragostea platonică a Reginei Elisabeta. Fotografii-document cu prima regină a României

Regina Elisabeta a scris sub pseudonimul Carmen Sylva şi a avut o mulţi admiratori, printre care scriitorul francez Pierre Loti. Toată istoria acestei prietenii e redată în volumul „În jurul Exilatei. La Sinaia, Bucureşti, Veneţia“ de Carmen Sylva (Regina Elisabeta a României) şi Pierre Loti, texte reunite şi prezentate de Alain Quella-Villéger. Publicat la editura Vremea, în colecţia "Aristocărţi", volumul este prefaţat de Gabriel Badea-Păun.

EXCLUSIV INTERVIU Svetlana Aleksievici, scriitor, laureat Nobel: „Putin stârneşte ce e mai rău, mai primitiv în oameni“ VIDEO | vladimir putin

EXCLUSIV INTERVIU
Svetlana Aleksievici, scriitor, laureat Nobel: „Putin stârneşte ce e mai rău, mai primitiv în
oameni“ VIDEO

NOBEL Scriitoarea bielorusă Svetlana Aleksievici, câştigătoarea Premiului Nobel pentru literatură pe anul trecut, povesteşte pentru „Weekend Adevărul“ cum a făcut trecerea de la jurnalism la literatură, de ce ceea ce face ea ţine, totuşi, de arta cuvântului, dar şi cât de periculos este regimul lui Vladimir Putin pentru Europa şi restul lumii, dar în primul rând pentru Rusia şi ţările din fosta Uniune Sovietică.

Acest text nu este o cronică de carte. Nu scriu cronici de cărţi pentru că o carte pentru mine este o lume în faţa căreia simt nevoia unei plecăciuni. Mă emoţionează şi mă blochez în starea pe care mi-o transmite. Ca şi cum nu poţi vorbi despre iubire fără să fii stângaci. Textul acesta este mai degrabă un fel de scrisoare de admiraţie pentru o carte neaşteptată, o carte de o tandreţe a scrisului care te surprinde.

acum 5 zile · comentarii (0)

Pentru reportajul satiric din Belgia, în pregătire la  revista „Historia“, Cea mai rentabilă Înfrîngere din Istorie: Waterloo, citesc, printre altele, cumpărată de pe Internet, prin descărcare, cartea lui Jacques Olivier Boudon, „Napoléon et le dernière campagne. Les Cent-Jours. 1815“, tipărită de Armand Colin în 2015, editură care a produs şi varianta electronică.

acum 9 zile · comentarii (10)

„Castelul de apă”, operă de arhitectură şi inginerie legată de numele marelui constructor Prager (soţul celebrei societare de onoare a primei scene naţionale Elvira Godeanu), a fost la înaugurarea lui un argument rezonant al desprinderii Târgu Jiului din legendă în favoarea urbei moderne, înnobilată şi de Brâncuşi prin Coloana Infinitului, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii.

acum 25 zile · comentarii (1)

Evenimentul editorial al anului în spaţiul traducerilor s-ar putea să-l constituie apariţia, la RAO, a extraordinarei cărţi, în aceeaşi vreme monografie critică şi reconstituire biografică-roman, consacrată sub titlul „Călătoria spre obârşie” de columbianul Dasso Saldivar noului Cervantes al limbii spaniole, Gabriel Garcia Marquez, care a dominat mondial literatura scrisă începând din a doua jumătate a secolului XX, cu acelaşi ecou până astăzi.

luna trecuta · comentarii (0)

Aşadar, de ce e altfel Jurnalul lui Matei Călinescu, apărut recent la Humanitas, purtând subtitlul Ieşirea din timp? Subtitlu pe care îndrăznesc să-l pun în legătură cu Fuga din timp, tot un jurnal, din anii dadaişti ai lui Hugo Ball. Carte pe care, la un moment dat, a ţinut să o consulte profesorul român de zeci de ani stabilit în Statele Unite, la Bloomington

luna trecuta · comentarii (0)

Scriitorul Cristian Bădiliţă spune că nici Evangheliile, şi nici scrierile Sfinţilor Părinţi nu sunt depăşite, ci numai neînţelese. Cristian Bădiliţă este istoric al creştinismului timpuriu, doctor al Universităţii Paris IV – Sorbona, autor a numeroase studii despre tradiţia creştină a primelor veacuri, coordonator al traducerii Septuagintei, traducător al Noului Testament.

acum 2 luni · comentarii (1)

În această vară toridă, vor apărea două romane noi, incitante, purtând semnătura îndrăgitei scriitoare Carmen Zamfirescu. Rândurile de faţă pot constitui o invitaţie la o lectură în care misterul, suspansul şi izul Bucureştilor de altădată se împletesc armonios la graniţa dintre ficţiune şi realitate.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente