Regizorul Lucian Pintilie: „Restul e bricabrac. Toate amintirile strigă după mine să nu le uit“ 0

Un eveniment special dedicat regizorului Lucian Pintilie (83 de ani), va avea loc cu ocazia lansării volumului Bricabrac, într-o ediţie revizuită şi adăugită, în colecţia Yorick de arte ale spectacolului. Lansarea va avea loc joi, 29 iunie, la Cinema Elvira Popescu. Vor participa, alături de regizor, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Victor Rebengiuc, Andrei Şerban, Corina Şuteu, Mihai Chirilov.

Regizorul Lucian Pintilie: „Restul e bricabrac. Toate amintirile strigă după mine să nu le uit“ Vezi comentarii 0

ANIVERSARE Editorul Denisa Comănescu: „Pisica neagră, care se identifică drept mascota colecţiei Humanitas Fiction, e o ficţiune“

ANIVERSARE Editorul Denisa Comănescu: „Pisica neagră, care se identifică drept mascota colecţiei Humanitas Fiction, e o ficţiune“

Topul celor mai bine vândute cărţi ale editurii Humanitas Fiction în cei 10 ani de existenţă include pe locul întâi romanul "Adulter" de Paulo Coelho, urmat de capodopera "Împăratul muştelor" de William Golding, laureat al Premiului Nobel. Humanitas Fiction, condusă de directorul Denisa Comănescu, aniversează miercuri la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19.00, zece ani de la înfiinţarea editurii.

FRAGMENT „Viaţa şi aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război 1908-1918” de Nicolae S. Şucu

FRAGMENT „Viaţa şi aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război 1908-1918” de Nicolae S. Şucu

Adevărul.ro prezintă în premieră, un fragment din volumul „Viaţa şi aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război 1908-1918”, de Nicolae S.Şucu, care va fi lansat joi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas Cişmigiu. Manuscrisul volumului, păstrat în Biblioteca Academiei Române şi provenit din arhiva Nicolae Iorga, a fost recent descoperit de istoricul Daniel Cain.

Despre pisici şi scriitorii lor, la evenimentul de lansare a romanului „Cartea Pisicii” de Cristian Teodorescu

Despre pisici şi scriitorii lor, la evenimentul de lansare a romanului „Cartea Pisicii” de Cristian Teodorescu

Marţi seara, la Cărtureşti Verona, a avut loc o întâlnire între scriitori cu pisici, eveniment organizat cu ocazia lansării celui mai recent volum al scriitorului Cristian Teodorescu, „Cartea pisicii”, ilustrată de Octavian Mardale.  La evenimentul moderat de Andreea Chebac, au participat, pe lângă autor şi ilustrator, scriitoarele Aurora Liiceanu şi Nora Iuga, şi jurnalista Adina Diniţoiu.

INTERVIU Scriitorul şi avocatul Marian Nazat: „Renaşterea naţională nu va mai avea loc. Patriotismul e, în ochii multora, precum boala venerică“ | klaus iohannis

INTERVIU Scriitorul şi avocatul Marian Nazat: „Renaşterea naţională nu va mai avea loc. Patriotismul e, în ochii multora, precum boala venerică“

În cel mai recent volum al său, „Cartea ieruncilor”, avocatul Marian Nazat revizuieşte episoadele istorice ale ultimilor doi ani, cum ar fi „înscăunarea pe Deal” a preşedintelui Klaus Iohannis, moartea celor din Clubul Colectiv sau atacul de la „Charlie Hebdo”. Aceste relatări se îmbină cu unele personale, dominate de nostalgia pentu Islazul natal sau de figurile care i-au marcat viaţa, precum Paula Iacob sau Gyuri Pascu.

Un viitor care e deja prezent. Cum se pot învăţa mai uşor limbile străine

Un viitor care e deja prezent. Cum se pot învăţa mai uşor limbile străine

O conferinţă despre un proiect multilateral de învăţare a unor discipline ştiinţifice într-o limbă străină a avut loc la Institutul Cervantes din  Bucureşti. A fost vorba de un proiect de anvergură care aduce mai multe şcoli din România în avangarda metodologiei de predare a limbilor străine. Pilar Veiga Grandal, profesoară de limba spaniolă la Institutul Cervantes din Bucureşti, povesteşte despre acest demers inedit.

O nouă ediţie a romanului „Istoria iubirii” de Krauss, disponibilă în librării după premiera ecranizării în regia lui Radu Mihăileanu

O nouă ediţie a romanului
„Istoria iubirii” de Krauss, disponibilă în librării după premiera
ecranizării în regia lui Radu Mihăileanu

Romanul „Istoria Iubirii” de Nicole Krauss  a fost ecranizat de regizorul Radu Mihaileanu, cu titlul „Povestea iubirii”. O nouă ediţie a cărţii, având afişul filmului pe copertă, apărută simultan cu premiera filmului din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2017, este disponibilă în librăriile din toată ţara.

„Descriptio Bessarabiae”, volum coordonat de Adrian Năstase, lansat la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

„Descriptio Bessarabiae”, volum coordonat de Adrian Năstase, lansat la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Miercuri, de la ora 18.00, se lansează atlasul „Descriptio Bessarabiae (Basarabia în cinci secole de cartografie)”, coordonat de Adrian Năstase, în care se găseşte un număr de 1200 de hărţi. Acestea sunt piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, unul dintre puţinele muzee de acest gen din lume.  Evenimentul are loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

N-am mai citit de ceva vreme liniştită acasă la mine, ca omul, pe pat sau pe un fotoliu, atentă doar la ce se întâmplă în carte. Mereu apare câte ceva, mereu trebuie să mă întrerup pentru că-mi amintesc ce ar mai fi de făcut, aşa că am ajuns să citesc mai bine când sunt în tramvai, în drum spre lucru, de exemplu. Prind uneori dimineaţa chiar şi 40 de minute bune de citit în aglomeraţie, când, culmea, mă pot concentra cel mai bine.

acum 7 zile · comentarii (4)

Încep comentariul dedicat cărţii „Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei naţii”, scrisă de Emilia Şercan şi apărută în anul 2017 la editura bucureşteană Humanitas, cu un mai amplu citat din textul cules cu caractere italice şi care prefaţează miezul lucrării intitulat „Radiografia unui fenomen”.

acum 15 zile · comentarii (5)

Forme anterioare ale romanului Joaca preferată, de Leonard Cohen (Polirom, 2008), au fost respinse de editori din cauză că naraţiunea era prea stufoasă şi evident autobiografică. Textul a fost, în mai multe etape, transformat până când a devenit un roman alcătuit din fragmente, păstrându-şi însă caracterul autobiografic.

acum 16 zile · comentarii (0)

E binecunoscut faptul că hârtia suportă orice. Mult trâmbiţata şi „aşteptata” carte a domnului Ion Aion, „Spovedania unui preot ateu”, vine parcă să întărească ţanţoş această evidenţă. Deşi glazura oximoronică a titlului are a stârni, probabil, indiscreţiunea cititorului, în realitate, cartea este un bluf auctorial. O „alarmă” falsă, în cheie dâmboviţeană.

acum 16 zile · comentarii (39)

Peste 40 de studenţi ai Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi-au mutat pentru o zi sala de curs la Salonul Internaţional de Carte Bookfest pentru a participa la un dublu eveniment, o dezbatere pe tema „Puterea morală a cărţilor” şi lansarea romanului profesorului şi scriitorului Caius Dobrescu, „Moarte în ţinutul secuilor”.

luna trecuta · comentarii (1)

L-am cunoscut, cred, prin 2008. Era student la Central European University (CEU) unde-şi făcea o teză de doctorat. Venise să facă cercetare în Bucureşti. I-am dat un interviu. Era un tînăr vioi, cu un zîmbet plăcut, vesel, cu un simţ al umorului acut, dar mereu dornic să pună întrebări şi să discute. Am început să-l urmăresc şi să-l descopăr tot mai mult.

luna trecuta · comentarii (7)

Absolut fascinantă lectura celor mai bine de 800 de pagini cât numără Confesiunile unui ambasador sovietic la Washington. Carte datorată unui diplomat cu un destin excepţional, Anatoli Dobrînin, omul care a reprezentat interesele pe plan extern ale URSS în Capitala SUA din 1962 şi până în 1986. Şi care a luat parte la toate summit-urile sovieto-americane din intervalul 1955-1990.

luna trecuta · comentarii (1)

Ion Aion este absolvent de teologie şi de limbi clasice, preot ortodox de 11 ani, doctor în teologie şi traducător publicat de Patriarhia Ortodoxă Română. A renunţat la veştmintele bisericeşti, şi-a dat demisia din preoţie şi s-a hotărât să vorbească.

luna trecuta · comentarii (16)

Prostia este nu doar „încremenirea în proiect” (Gabriel Liiceanu), ci şi încremenirea în propriile amintiri aşa cum le-a construit, la un moment dat, propriul interes sau instinct de apărare. Din acest motiv, spune Julian Barnes, în romanul Sentimentul unui sfîrşit, „… lucrurile pe care sfîrşeşti prin a ţi le aminti nu sunt întotdeauna aceleaşi cu lucrurile la care ai asistat” (Nemira, 2013, p. 9).

acum 2 luni · comentarii (4)

Ne sunt cunoscute câteva piese de teatru care evocă nefastelele, tragicele efecte ale ingerinţelor politice ale  celui mai sângeros dictator din lumea modernă în opera unor importanţi scriitori. De la schilodirea inspiraţiei lui Bulgakov (Scrisori de dragoste către Stalin de Jan Mayoga) la interzicerea şi apoi condamnarea la moarte a lui Meyerhold (Richard al III lea se interzice de Mihai Vişniec).

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente