Memoriile lui Charlie Chaplin, într-o carte, „Viaţa mea“: „M-am aşezat lângă Bernard Shaw, ceea ce a stârnit aplauze“ 0

În „Viaţa mea“ de Charlie Chaplin, tradusă integral în România la Editura Nemira, cititorul va descoperi o poveste nu doar cu lumini, ci şi cu multe umbre: de la copilăria petrecută într-o sărăcie lucie la preţul celebrităţii. Document inestimabil al unui destin personal şi al istoriei artelor, cartea lui Chaplin, geniu al cinematografiei, este totodată cartea unei epoci strălucit evocate.

Memoriile lui Charlie Chaplin, într-o carte, „Viaţa mea“: „M-am aşezat lângă Bernard Shaw, ceea ce a stârnit aplauze“ Vezi comentarii 0

Ko Un, cel mai important poet sud-coreean, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură: „Să fiu poet e ca o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă“

Ko Un, cel mai important poet sud-coreean, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură: „Să fiu poet e ca o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă“

Cel mai important poet contemporan al Coreei de Sud, Ko Un (83 de ani), nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură, cu o operă colosală care cuprinde peste 155 de cărţi, a venit pentru prima dată în România la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie din Bucureşti (FIPB). Ko Un a vorbit, pentru „Weekend Adevărul“  despre trecutul său împovărat şi singura terapie care l-a salvat de fiecare dată: refugiul în versuri.

Exerciţiu de echilibru în gimnastica fenimină. Campioana Maria Olaru arată care este „Preţul aurului“

Exerciţiu de echilibru în gimnastica fenimină.
Campioana Maria Olaru arată care este „Preţul aurului“

Cum arată o zi din viaţa unei campioane mondiale? Care sunt primii paşi, cât de greu se fac ultimii? Care sunt limitele relaţiei dintre un sportiv şi antrenorul său şi, mai ales, cât de des sunt ele depăşite? Acestea sunt doar câteva întrebări la care campioana olimpică Maria Olaru răspunde în volumul „Preţul aurului. Sinceritate incomodă. Memoriile unei campioane olimpice“, publicat la editura Vremea.

Scriitoarea Ana Barton, despre ce înseamnă instinctul de comunicare

Scriitoarea Ana Barton,
despre ce înseamnă instinctul de comunicare

Scriitoarea Ana Barton crede că tehnicile cu care astăzi oamenii sunt bombardaţi şi pe care sunt obligaţi să le asimileze au, în mod paradoxal, un efect contrar: atrofiază sau denaturează instinctul de comunicare. Adică distrug omul. Începând de joi, 9 iunie, de la ora 18.30, Ana Barton va vorbi, la Librăria „Open Art“ din Bucureşti, despre felul în care întâlnirile pot crea adevărate punţi între oameni.

Un fascinant dialog între un laureat Nobel şi o psihoterapeută despre nevoia umană de a imagina poveşti

Un fascinant dialog între un laureat Nobel şi o psihoterapeută despre nevoia umană de a imagina poveşti

Plecând de la operele unor mari scriitori ca Dostoievski sau Cervantes sau de la importanţi psihanalişti precum Freud sau Melanie Klein, dialogul pe care îl poartă J.M. Coetzee şi Arabella Kurtz oferă o înţelegere profundă asupra poveştilor pe care le spunem despre vieţile noastre. Volumul "Povestea cea bună", un dialog între Coetzee şi Kurtz, a apărut la Editura Trei.

Nu s-a mai întâmplat niciodată. Este vorba despre un succes editorial formidabil în sine, uluitor în raport cu standardele mai mult decât modeste, de tip lighenaş autohton autosuficient, ale creaţiilor autorilor noştri contemporani, cel mult promovaţi în târgurile de carte organizate şi prezentate drept mare succes pe bani publici de către diversele oficialităţi „de profil“.

acum 2 zile · comentarii (32)

Nu pot să cred că l-au coborât în pamântul nostru din Cugir. Precum vinul, Cosmin Zidurean e viaţă. Nu mă încearcă decât o revoltă mută, cel mai pasionant oenolog, producător TV şi scriitor de vinuri, unchiul meu îndepărtat, nu mai e. Nu scriu epitafuri, nici eulogii pentru că îmi e încă prezent; nu e prea mult să spun că îl am în fiecare pahar de vin.

acum 4 zile · comentarii (2)

Astăzi, 23 mai 2016, se împlinesc zece ani de la plecarea dintre noi a marelui scriitor român Iordan Chimet, una dintre cele mai fascinante şi generoase personalităţi ale literaturii române postbelice, pe nedrept uitată de contemporani. În plină tiranie comunistă, un scriitor român a legat, prin corespondenţă, o strânsă prietenie cu artişti de dincolo de Cortina de Fier, printre care celebrul Michael Ende.

acum 8 zile · comentarii (1)

Am auzit deunăzi, la un post de radio, un critic literar deplângând soarta revistelor culturale, care, prevestea el, în curând nu vor mai putea fi citite pe hârtie. Altcineva se străduia să-mi explice că ar trebui pornită o campanie pentru „reîntoarcerea la lectură”. Adică la lectura cărţii tipărite.

acum 20 zile · comentarii (0)

Există daruri care ne emoţionează atât de mult încât păstrăm bucuria trăită cu intensitate maximă pentru multă vreme. O astfel de bucurie am trăit cu aproximativ un an în urmă, când am primit două cărţi de la Paris ce poartă semnătura Éléonorei Cosmopol. „Întâlnirea” mea cu autoarea seamănă astăzi cu ceea ce am numi-o sau nu, o poveste a eleganţei în comunicare şi ale unei amabilităţi autentice.

luna trecuta · comentarii (0)

Cititor împătimit şi neapărat al prozei, nu pot să nu recunosc faptul că şi pentru mine cea de-a doua jumătate a veacului XX – şi încă şi azi - a fost dominată de descoperirea şi victoria realismului magic marquezian, opera întreagă a scriitorului sud-american impunând şi făcând să strălucească din nou arta povestirii, arta de a povesti viaţa.

luna trecuta · comentarii (0)

În anul în care împlineşte 86 de ani, scriitorul Radu Cosaşu tocmai a scos o carte nouă – „Viaţa ficţiunii după o revoluţie“, Polirom. Radu Cosaşu e unul dintre cei mai minunaţi, pasionanţi (şi pasionaţi), talentaţi, provocatori şi îndrăgostiţi de literatură prozatori ai României postbelice, dar şi, probabil, unul dintre cei mai puţini cunoscuţi în rîndul cititorilor sub 35 de ani. Sau cel puţin al celor printre care mă învîrt eu.

acum 2 luni · comentarii (1)
Postari Recente