Ştefan Petică, 140 de ani de la naştere. Gălăţean de origine, primul poet simbolist român a trăit doar 27 de ani

Ştefan
Petică, 140 de ani de la naştere. Gălăţean de origine, primul poet simbolist român a trăit doar 27 de ani

Facultatea de Litere – Universitatea din Craiova, având ca parteneri Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Biblioteca Municipală „Ştefan Petică” Tecuci, organizează pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie o serie de evenimente culturale care urmează să se desfăşoare în contextul celebrării a 140 de ani de la naşterea întâiului simbolist român, scriitorul Ştefan Petică.

Cartea „Numărul de aur. Rituri şi ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizaţiei occidentale“ de Matila C. Ghyka, lansată la Cărtureşti

Cartea „Numărul de aur. Rituri şi ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizaţiei occidentale“ de Matila C. Ghyka, lansată la Cărtureşti

La ceainăria Cărtureşti Verona, editura Nemira a lansat o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: „Numărul de aur. Rituri şi ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizaţiei occidentale”, de Matila C. Ghyka.Invitaţii la eveniment Radu Boroianu, preşedinte ICR, Constantin Aslam, prof. univ. dr. Universitatea Naţională de Artă şi Cornel Moraru, asist. universitar, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

Mihai Şora despre Eminescu: „Cel mai trist lucru pentru un scriitor ar fi să devină ingredient în zacusca naţională“ | facebook

Mihai Şora despre Eminescu: „Cel mai trist lucru pentru un scriitor ar fi să devină ingredient în zacusca naţională“

Filosoful Mihai Şora, care are peste 100 de ani, scrie, într-o postare pe Facebook, că "Eminescu este tot timpul" şi că "cel mai trist lucru pentru un scriitor ar fi să devină ingredient în zacusca naţională". Comentariul, citat şi de News.ro, este însoţit de o fotografie a sa, datată 13 septembrie 2016, citind opera lui Eminescu în ediţia Perpessicius.

Excluderi cu scandal din Uniunea Scriitorilor. Manolescu e numit „Niki Întâiul, regele spumelor“. Citiţi în exclusivitate reacţia PEN Clubului

Excluderi cu
scandal din Uniunea Scriitorilor. Manolescu e numit „Niki Întâiul, regele
spumelor“. Citiţi în exclusivitate reacţia PEN Clubului

Eliminarea de miercuri din rândurile breslei a şase scriitori celebri, printre care Radu Aldulescu şi Adrian Lustig, este contestată de scriitorii Radu Vancu şi Dan Lungu, senator USR, care-i cer preşedintelui Nicolae Manolescu revocarea măsurii. Cunoscuta scriitoare clujeancă Ruxandra Cesereanu s-a retras din Consiliul Uniunii.

Svetlana Aleksievici, laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2015, s-a retras din organizaţia rusă PEN

Svetlana Aleksievici, laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2015, s-a retras din organizaţia rusă PEN

Svetlana Aleksievici, laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2015, s-a retras din organizaţia PEN din Rusia, alături de alţi 30 de scriitori, în semn de protest faţă de excluderea unui jurnalist care l-a apărat pe regizorul de film Oleg Sentsov, condamnat de autorităţile ruse la 20 de ani de închisoare pentru terorism, informează The Guardian, citat de News.ro.

Este un moment excepţional şi o performanţă de marcă în istoria noastră de care trebuie să ne bucurăm ca atare: un autor român contemporan, Eugen Ovidiu Chirovici, cu cartea sa Book of Mirrors, scrisă direct în limba engleză, figurează pe lista celor mai traduse opere literare din toate timpurile.

acum 5 zile · comentarii (15)

De curând a apărut, în condiţii grafice remarcabile, fireşte, pentru cuprinsul ei, la Editura Patriarhală Basilica, o lucrare cu adevărat importantă pentru istoria creştinismului şi neapărat pentru istoria creştinismului în spaţiul spiritual românesc, intitulată „Crucea şi răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos în creştinismul timpuriu” – datorată învăţatului teolog Emilian Popescu – membru de onoare al Academiei Române.

acum 16 zile · comentarii (1)

Se ia o scenă din Twin Peaks, una dintr-un film de Tim Burton, se amestecă în acelaşi pahar, cu gheaţă, se toarnă peste ele alcool, vulpi, arici, înaripate blestemate, se ia o iubită de mână, se sărută, se merge pe malul mării îngheţate, cu moartea în picioare, se dansează, se închid ochii, se visează şi se bea tot conţinutul până la golirea nesfârşită a paharului.

acum 17 zile · comentarii (16)

„Cestiunea arzătoare la ordinea zilii” (ah, Caragiale, ce bine şi frumos le spui!) este numirea premierului, aşa-i? Ba nu, ameninţarea cu suspendarea preşedintelui. Chestii grave, de importanţă naţională, cu care nu te joci. Eu am alta: cât de prost stăm cu piaţa de carte şi cu cititul. Are legătură cu primele două.

acum 24 zile · comentarii (17)

Mâine este Crăciunul. Cea mai veselă zi a anului, un cadou pe care îl aşteptam, ştim că vine, întotdeauna la timp, chiar dacă nu îl merităm. De aceea trebuie să îl multiplicăm, în măsura posibilităţilor fiecăruia. Să ne bucurăm, ca nişte copii mai mici sau mai mari ce suntem.

acum 29 zile · comentarii (0)

În anul 2010 era lansată la Polirom cartea antropologului american David Kideckel, rezultat al unor cercetări sociologice ce s-au derulat timp de mai bine de un deceniu. Autorul a trăit în mijlocul comunităţilor de muncitori de pe Valea Jiului şi din zona Făgăraşului, în scopul de a portretiza pe hârtie o imagine cât mai obiectivă a României postsocialiste.

acum 2 luni · comentarii (2)

Sâmbătă, la Târgul de Carte Gaudeamus, a fost lansat volumul de interviuri „Am reuşit să rămân eu însămi“ al scriitoarei Ileana Mălăncioiu, publicat de editura Polirom. În volum este publicat şi un interviu pe care leana Mălăncioiu mi l-a acordat odinioară, în care scriitoarea spune că, după Revoluţie, nu a existat „niciun vinovat tragic” care să-şi piardă somnul pentru că i-ar avea pe conştiinţă pe cei morţi.

acum 2 luni · comentarii (5)

Zilele acestea a ieşit din tipar Bandiţii (editura Polirom). La această carte am lucrat mulţi ani. Am lucrat în special la documentare. Am scris-o însă mult mai repede decît m-am aşteptat şi datorită bursei FILIT pe care am avut-o şi oraşului Iaşi, care m-a găzduit în această vară. Le mulţumesc. Cît am lucrat la carte, în discuţii cu unii prieteni, am primit întrebări multe. Aţi întrebat, răspund. Să încerc să schiţez nişte răspunsuri.

acum 2 luni · comentarii (6)
Postari Recente