Scriitoarea Ioana Pârvulescu: „Am scris «Inocenţii» pentru a regăsi casa copilăriei“ VIDEO 1

Editura Humanitas organizează luni, 5 decembrie, la ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, lansarea romanului „Inocenţii“ de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas. În acest weekend Ioana Pârvulescu se află la BookFest Braşov, unde vorbeşte despre romaul ei.

Scriitoarea Ioana
Pârvulescu: 

„Am
scris «Inocenţii»
pentru a regăsi casa copilăriei“ VIDEO Vezi comentarii 1

Bob Dylan va fi reprezentat la Stockholm de Patti Smith

Bob Dylan va fi reprezentat la Stockholm de Patti Smith

Bob Dylan a mulţumit în scris Academiei Suedeze care i-a atribuit premiul Nobel pentru literatură în luna octombrie şi va fi reprezentat de cântăreaţa americană Patti Smith la ceremonia oficială de înmânare a distincţiilor create de inventatorul dinamitei, ce va avea loc la Stockholm, pe 10 decembrie, informează Le Figaro, citat de agenţia News.ro.

O carte despre istoria duelului la români

O carte despre istoria duelului la români

Marţi, 6 decembrie de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea volumului „Pe câmpul de onoare. O istorie a duelului la români" de Mihai Chiper. Despre recenta carte apărută în seria „Societate & civilizaţie“ vor vorbi Mihai Chiper, Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, Cătălin Ştefănescu şi Radu Gârmacea.

Tompa Gábor şi George Banu, într-o dublă lansare de carte la Cluj

Tompa Gábor şi George Banu, într-o dublă lansare de carte la Cluj

O dublă lansare de carte a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru "Interferenţe", care are loc până pe 4 decembrie la Cluj Napoca: regizorul Gábor Tompa a prezentat publicului albumul foto "Gábor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vişini", în timp ce criticii George Banu şi Mircea Murariu au venit la Cluj cu ”Viaţă secundă – comentarii şi mărturii despre teatru”.

INTERVIU Daniel Barbu, despre volumul „Au cetăţenii suflet?“: „Cultura este un pedagog al salvării, dar nu aduce ea însăşi mântuirea“

INTERVIU Daniel Barbu, despre volumul „Au cetăţenii suflet?“: „Cultura este un pedagog al salvării, dar nu aduce ea însăşi mântuirea“

Politologul Daniel Barbu, care a publicat recent volumul „Au cetăţenii suflet? O teologie politică a societăţilor post-seculare“ la Editura Vremea, spune într-un interviu pentru "Adevărul" că şansele de mântuire sunt întotdeauna individuale. „Pentru creştini, doar o persoană, şi anume un Dumnezeu răstignit, are darul de a mântui, iar calea spre mântuire este una singură, cea a crucii“, afirmă fostul ministru al Culturii.

România la Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław. 12 volume ale scriitorilor români, traduse în poloneză în 2016

România la Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław. 12 volume ale scriitorilor români, traduse în poloneză în 2016

România va fi prezentă la cea de-a 25-a ediţie, jubiliară, a Târgului Cărţilor Bune de la Wrocław, cu un stand naţional, organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia. Manifestarea se va desfăşura în perioada 1-4 decembrie 2016, la Hala Stulecia (Centennial Hall), una dintre capodoperele arhitecturii secolului XX.  Anul 2016 este unul record pentru publicarea cărţilor româneşti în Polonia – 12 volume.

Epopeea TRADO continuă – lectură în Norvegia după turneul de lansare din România, cu Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad

Epopeea TRADO continuă – lectură în Norvegia după turneul de lansare din România, cu Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad

Cartea Trado scrisă de Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad s-a lansat în România printr-un turneu de promovare în Bucureşti, Braşov şi Sibiu cu cele două autoare, între 23 şi 27 noiembrie. Astăzi, 29 noiembrie, autoarele sunt invitate în Norvegia, la Oslo, pentru o lectură în cadrul evenimentelor literare organizate de Litteratur på Blå.

Cunoscuta revistă britanică „Poem“ consacră un număr special liricii româneşti, care-l include şi pe Mircea Cărtărescu

Cunoscuta revistă britanică „Poem“ consacră un număr special liricii româneşti, care-l include şi pe Mircea Cărtărescu

Institutul Cultural Român din Londra organizează, pe 29 noiembrie, lansarea numărului special al revistei britanice “Poem”, dedicat în întregime poeziei româneşti. Această veritabilă antologie, cuprinzând un secol de poezie românească, a fost realizată de renumita poetă britanică Fiona Sampson, în colaborare cu Adam J. Sorkin, promotor neobosit al poeziei româneşti în lumea anglofonă şi traducătorul textelor incluse în volum.

Sâmbătă, la Târgul de Carte Gaudeamus, a fost lansat volumul de interviuri „Am reuşit să rămân eu însămi“ al scriitoarei Ileana Mălăncioiu, publicat de editura Polirom. În volum este publicat şi un interviu pe care leana Mălăncioiu mi l-a acordat odinioară, în care scriitoarea spune că, după Revoluţie, nu a existat „niciun vinovat tragic” care să-şi piardă somnul pentru că i-ar avea pe conştiinţă pe cei morţi.

acum 16 zile · comentarii (5)

Zilele acestea a ieşit din tipar Bandiţii (editura Polirom). La această carte am lucrat mulţi ani. Am lucrat în special la documentare. Am scris-o însă mult mai repede decît m-am aşteptat şi datorită bursei FILIT pe care am avut-o şi oraşului Iaşi, care m-a găzduit în această vară. Le mulţumesc. Cît am lucrat la carte, în discuţii cu unii prieteni, am primit întrebări multe. Aţi întrebat, răspund. Să încerc să schiţez nişte răspunsuri.

acum 22 zile · comentarii (6)

O Carte de istorie, o Carte de antropologie culturală, o Carte de istoria moravurilor, o Carte de sociologie, o Carte album de artă, o Carte de memorialistică unicat, o Operă literară sub semnătura unui savant: ,,Amintiri... Viaţa la ţară – Stolnicul interbelic". Autorul, binecunoscutul Academician Bălăceanu Stolnici care la 94 de ani se înfăţişează celor de azi şi de mâine şi în ipostaza unui aristocrat al memorialisticii.

luna trecuta · comentarii (6)

Paris, la 7 ianuarie 2015. În jurul orei locale 11:30, doi atacatori mascati şi înarmaţi au luat cu asalt birourile editoriale ale revistei Charlie Hebdo, o revistă satirică săptămânală, care genera în ultima perioadă polemici în legătură cu Islamul. A urmat o adevarată tragedie.

luna trecuta · comentarii (0)

Plouă de mai puţin de o săptămână. Îi plăcu acest gând. Privi pe geamul care părea opac. Nu era murdar, dar griul de afară, împreună cu ceaţa dimineţii, îl făceau inutil. Pur şi simplu nu era nimic de văzut dincolo de el. Îşi strânse în palme cana de cafea şi i se adresă motanului, care dormea pe pervazul de deasupra caloriferului, cu spinarea la geam:

luna trecuta · comentarii (2)

Arabella McIntyre - Brown, scriitoare şi jurnalistă, care a locuit o viaţă în Liverpool, trăieşte de 6 ani în Măgura, judeţul Braşov. Timp suficient pentru a scrie cartea „Din Liverpool în Carpaţi. Cum mi-am găsit fericirea în inima Transilvaniei” - o scrisoare de dragoste pentru calităţile, dar şi defectele românilor, o poveste a redescoperirii de sine, plină de umor englezesc.

luna trecuta · comentarii (3)

Primul lucru ce se cuvine spus despre cartea Repetiţiile şi teatrul reînnoit-Secolul regiei-volum conceput şi realizat de George Banu, carte apărută în vara anului 2009 graţie editurii Nemira, sub egida Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS 2009), şi reeditată în toamna anului 2016 e că ne aflăm în faţa unui autentic eveniment.

acum 2 luni · comentarii (0)

Era târziu, lumea începuse să plece de la terasă. Captivat de vinul local şi de seara caldă, ar mai fi rămas. Se ameţise bine, dar nu cât să îşi piardă luciditatea. Se uită de jur împrejur, căutând pe cineva cu care să schimbe o vorbă. La masa de lângă el, o domnişoară brunetă, cu o cafea în faţă, îi răspunse privirii sale.

acum 2 luni · comentarii (2)

Aş vrea să încep aceste rânduri cu o precizare. Nu intenţionez să scriu o recenzie comme il faut, a Istoriei teatrului universal - ediţie ilustrată, apărută în 1995, în limba engleză, sub coordonarea lui John Russel Brown la Oxford University Press, iar în versiune românească (traducerea: Dana Ionescu, Adriana Voicu, Cristina Maria Crăciun) în 2016, sub egida FITS, în colecţia Yorick (coordonator: Monica Andronescu) a editurii Nemira.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente