135 de ani de la naşterea geniului Bacovia 2

Cu ocazia sărbătoririi a 135 de ani de la naşterea lui George Bacovia, Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită duminică, 4 septembrie, de la ora 11.30, la Muzeul Memorial „George şi Agatha Bacovia“ (str. George Bacovia 63, sector 4, Bucureşti), la un concert de muzică clasică, susţinut de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi chitaristul Costin Soare. Geniul s-a născut pe 17 septembrie 1881 (4 septembrie stil vechi), în localitatea Bacău.

135 de ani de la naşterea geniului Bacovia Vezi comentarii 2

„Biblia pierdută“, de Igor Bergler, s-a vândut în peste 82.000 de exemplare la RAO, într-un an. A doua ediţie, în format de buzunar, va fi lansată la Gaudeamus

„Biblia pierdută“, de Igor Bergler, s-a vândut în peste 82.000 de exemplare la RAO, într-un an. A doua ediţie, în format de buzunar, va fi lansată la Gaudeamus

Volumul “Biblia pierdută”, de Igor Bergler, s-a vândut în peste 82.000 de exemplare, la un an de la lansare, anunţă editura Rao, devenind astfel cea mai vândută carte de ficţiune a unui autor român din ultimii 20 de ani. Casa editorială anunţă că a doua ediţie va fi în format de buzunar şi este în curs de apariţie.

Scriitorul Andrei Makine: „Ceea ce fac americanii este tragic. Ca în anii 1950, suntem la două minute de izbucnirea unui război“

Scriitorul Andrei Makine: „Ceea ce fac americanii este tragic. Ca în anii 1950, suntem la două minute de izbucnirea unui război“

Franţa ar avea de câştigat din prietenia cu Rusia, ale cărei bogăţii sunt imense, dar care este, astăzi, ţinta unor atacuri care vin dinspre politica Statelor Unite de a-şi deschide baze militare în preajma ţării sale de origine, spune scriitorul francez Andrei Makine. Acesta refuză eticheta de ”pro-Putin”, dar aminteşte, într-un interviu acordat Agence France Presee (AFP) că Cehov nu a avut nevoie de viză pentru a merge la Paris.

Misteriosul manuscris Voynich, unul dintre pilonii romanului „Solenoid“ al lui Mircea Cărtărescu, va fi reprodus de o editură din Spania VIDEO

Misteriosul manuscris Voynich, unul dintre pilonii romanului „Solenoid“ al lui Mircea Cărtărescu, va fi reprodus de o editură din Spania VIDEO

Manuscrisul Voynich, una dintre cele mai enigmatice cărţi din lume, va fi reprodus în Spania. Tipărită pe un pergament medieval, într-o limbă pe care marii criptografi nu au putut niciodată să o descifreze, cartea este rareori scoasă din seiful bibliotecii Universităţii Yale din Statele Unite, informează „Le Point“. Mircea Cărtărescu a făcut din acest unul dintre cele mai mari mistere din lume unul dintre firele romanului său „Solenoid“.

Secolul lui Neagu Djuvara. Scriitorul împlineşte astăzi 100 de ani

Secolul lui Neagu Djuvara. Scriitorul împlineşte astăzi 100 de ani

Unul dintre cei mai importanţi intelectuali români, istoricul şi scriitorul Neagu Djuvara, împlineşte astăzi, pe 18 august, vârsta de 100 de ani. Este primul nume din cultura română care-şi aniversează anul acesta centenarul, filosoful Mihai Şora urmând să împlinească aceeaşi vârstă pe 7 noiembrie. Cu această ocazie, editura Humanitas i-a pregătit o surpriză scriitorului, care lucrează la un roman de dragoste: publicarea unui volum aniversar.

Evenimentul editorial al anului în spaţiul traducerilor s-ar putea să-l constituie apariţia, la RAO, a extraordinarei cărţi, în aceeaşi vreme monografie critică şi reconstituire biografică-roman, consacrată sub titlul „Călătoria spre obârşie” de columbianul Dasso Saldivar noului Cervantes al limbii spaniole, Gabriel Garcia Marquez, care a dominat mondial literatura scrisă începând din a doua jumătate a secolului XX, cu acelaşi ecou până astăzi.

acum 12 zile · comentarii (0)

Aşadar, de ce e altfel Jurnalul lui Matei Călinescu, apărut recent la Humanitas, purtând subtitlul Ieşirea din timp? Subtitlu pe care îndrăznesc să-l pun în legătură cu Fuga din timp, tot un jurnal, din anii dadaişti ai lui Hugo Ball. Carte pe care, la un moment dat, a ţinut să o consulte profesorul român de zeci de ani stabilit în Statele Unite, la Bloomington

acum 14 zile · comentarii (0)

Scriitorul Cristian Bădiliţă spune că nici Evangheliile, şi nici scrierile Sfinţilor Părinţi nu sunt depăşite, ci numai neînţelese. Cristian Bădiliţă este istoric al creştinismului timpuriu, doctor al Universităţii Paris IV – Sorbona, autor a numeroase studii despre tradiţia creştină a primelor veacuri, coordonator al traducerii Septuagintei, traducător al Noului Testament.

acum 28 zile · comentarii (1)

În această vară toridă, vor apărea două romane noi, incitante, purtând semnătura îndrăgitei scriitoare Carmen Zamfirescu. Rândurile de faţă pot constitui o invitaţie la o lectură în care misterul, suspansul şi izul Bucureştilor de altădată se împletesc armonios la graniţa dintre ficţiune şi realitate.

acum 28 zile · comentarii (0)

Filosoful Mihai Şora va împlini pe 7 noiembrie 100 de ani.  La  împlinirea vârstei de  90 de ani, pe 7 noiembrie 2006, el şi-a amintit cu nostalgie de savoarea lumii interbelice, a evocat lumea Bucureştiului de altădată şi a vorbit despre profesorii săi Nae Ionescu şi Mircea Eliade. Tânăr în spirit, filsoful crede în tineri şi în puterea lor de a schimba România.

luna trecuta · comentarii (13)

Succesul înregistrat anul trecut când în colecţia Memorii/Jurnale a editurii Humanitas a fost publicată Cartea de la Vama Veche a avut două consecinţe. Prima, aşteptată, dorită, este reprezentată de apariţia unei continuări ce se cheamă - nici nu putea să se numească altfel - A doua carte de la Vama Veche (Editura Humanitas, Bucureşti, 2016).

luna trecuta · comentarii (0)

Radu Beligan a scris şi publicat în 2013 o minunată, o superbă carte. O carte nu doar despre teatru, deşi, cum era de aşteptat, teatrul ocupă în economia ei un loc privilegiat. O carte nu numai despre actor, despre arta acestuia, despre misiunea histrionului pe lume şi în lumea aceasta, cu toate că el, actorul, deţine, la rându-i, o poziţie de seamă. E surprins în toată măreţia şi în toată umilinţa lui.

luna trecuta · comentarii (2)

Poetul Ciprian Măceşaru are acum 39 de ani. Dintre aceştia, primii 13 ani din viaţă i-a trăit în comunism. În comunismul acela despre care, într-o carte apărută cu puţină vreme în urmă, profesorul Lucian Boia ne încredinţează, nu fără argumente, că ar fi fost în România un pic altfel decât în alte părţi şi aceasta pentru simplul motiv că şi ţara a fost şi, din păcate, încă se încăpăţânează să rămână altfel.

luna trecuta · comentarii (0)

„În definitiv, asta sunt: un publicist“, scrie Andrei Pleşu în Cuvânt înainte la recenta sa culegere de articole, publicate anterior în „Dilema veche“ şi „Adevărul“, intitulată „Nelinişti vechi şi noi“ (Editura Humanitas, 2016), în fapt, un al doilea volum, cu un conţinut asemănător, după „Despre frumuseţea uitată a vieţii“ din 2011.

acum 2 luni · comentarii (71)

Mulţi dintre românii „care au ales libertatea” până în 1989 şi-au fixat ca destinaţie Franţa şi, în special, Parisul care, potrivit unui document din arhiva Legaţiei României de la Paris din 14 martie 1951, „juca rolul unei adevărate staţii de triaj. Aici soseau oameni politici, ziarişti, oameni de cultură, profesori, militari, foşti prizonieri de război, oameni de afaceri români”.

acum 2 luni · comentarii (0)