La Mediaş începe MECEFF-ul. Printre invitaţi, Dan Nuţu şi doamna Liana Tatos

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin de o zi până la deschiderea oficială a celui mai mare festival de film al verii, MECEFF, creaţie a regizorului Radu Gabrea. La Mediaş, una dintre cele şapte cetăţi saxone din Transilvania, cinefilii vor putea vedea filme esenţiale din istoria cinematografiilor est-europene şi vor avea privilegiul întâlnirii cu personalităţi precum legendarul actor Dan Nuţu şi doamna Liana Tatos, soţia marelui regizor Alexandru Tatos.

Gala de deschidere va avea loc marţi seară, de la ora 20.00, în Piaţa Mare a municipiului de pe Târnava Mare, urmată de proiecţia în aer liber a celui mai recent film semnat de regizorul Radu Gabrea, „O poveste de dragoste, Lindenfeld“. Proiecţiile festivalului încep, însă, încă de la ora 11.30, în cele două săli principale ale MECEFF, Hotel Traube şi Cinema Mediensis.

În plus, în primele trei zile, de la ora 17.00, Sinagoga Mediaşului va fi gazda a câte două proiecţii cu filme în limba idiş, realizate înainte de război în Statele Unite. Piaţa Mare va găzdui în fiecare seară câte o proiecţie în aer liber, iar gala de închidere, care va avea loc sâmbătă seară, va fi urmată de prezentarea peliculelor câştigătoare ale acestei ediţii.

Manuscrisul găsit la Mediaş

De altfel, cele două filme cu care se deschide propriu-zis MECEFF-ul sunt şi printre cele mai importante din actuala ediţie a festivalului, cel puţin pentru un cinefil „înrăit“. Este vorba despre, la Cinema Mediensis, ora 11.30, „Micile perle“ (Cehoslovacia, 1966, film-omnibus după povestirile lui Bohumil Hrabal, manifest al „noului val“ ceh din anii ’60; autori: Chytilova, Jires, Menzel, Nemec, Schorm) şi la Hotel Traube, ora 12.00, „Linişte şi strigăt“ (Ungaria, 1967), unul dintre cele două filme ale lui Miklós Jancsó din selecţie. Celălalt, „Roşiii şi albii“ (1967), va fi proiectat în aceeaşi seară, de la ora 20.30, dar la Cinema Mediensis.

Trebuie spus că pe lângă filmele din cinematografiile central şi est-europene pre-1989 aparţinând regizorilor inconturnabili deja menţionaţi în articolul anterior – patru de Forman, şase de Wajda, două de Jancsó şi cinci de Tatos –, cinefilii vor mai avea prilejul (re)vederii şi al altor filme esenţiale din aceste şcoli cinematografice atât de importante pentru istoria cinemaului universal. Astfel, pe lângă „Micile perle“ deja menţionate, din „noul val“ ceh va mai fi prezentată o capodoperă, „Diamantele nopţii“ (1964) de Jan Nemec, plus „Magazinul de pe strada mare“ (1965) de Ján Kadár şi Elmar Klos, câştigător al Premiului Oscar pentru film străin.

Cinematografia poloneză va fi reprezentată, la rândul ei, de încă două capodopere: „Maica Ioana a îngerilor“ (1961) de Jerzy Kawalerowicz (film greu de depăşit despre extazul mistic şi delirul religios) şi „Manuscrisul găsit la Saragosa“ (1965, ecranizare după bizara carte a lui Jan Potocki) de Wojciech Has („astfel de filme ar face Terry Gilliam dacă ar fi lăsat de studiouri să le facă“, scrie pe coperta DVD-ului cu “Sanatoriul Clepsidra“, film realizat de regizorul polonez în 1973). O menţiune şi pentru „Torremolinos 73“, debutul din 2003 al lui Pablo Berger (autor, în 2012, al uluitorului „Blancanieves“), prezentat, în cadrul Focusului Spania, miercuri seară în Piaţa Mare.

Întâlnire cu Dan Nuţu

Publicul festivalului va avea parte şi de altfel de experienţe. Din lista de invitaţi, atrag atenţia în mod special numele lui Dan Nuţu, legendarul actor român al anilor ’60-’70 – care va introduce filmul „Rătăcire“ de Alexandru Tatos, în care joacă alături de Ioana Pavelescu, precum şi „Dincolo de nisipuri“ de Radu Gabrea, în care interpretează rolul principal –, şi cel al doamnei Liana Tatos, văduva regizorului Alexandru Tatos, care va prezenta filmele din medalionul dedicat acestuia. O menţiune şi pentru actorul Mircea Albulescu, care va fi prezent la proiecţia filmului „Dincolo de nisipuri“ de Radu Gabrea, difuzat acum într-o variantă cât mai conformă cu intenţiile regizorului.

Un alt eveniment pe care nu l-am menţionat până acum este expoziţia de afişe de film ale studenţilor cehi şi români „Film Poster Is Not Dead“, prezentată în această vară şi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca şi care va fi deschisă la Centrul de Urbanism din Mediaş pe toată durata festivalului.

Vezi şi: Români, vă ordon, treceţi Carpaţii! Destinaţia: Mediaş

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite