VIDEO Când excelenţa nu mai are nevoie de cuvinte – o poveste cu două violonceliste şi o violonistă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alisa Weilerstein. Foto Jamie Jung
Alisa Weilerstein. Foto Jamie Jung

M-am specializat în scris poveşti, în ultimul timp: poate şi pentru că eu cred că şi noi, oamenii mari, avem nevoie de poveşti ca să evadăm din cotidianul obositor, enervant, plictisitor. De aceea, am ales să scriu astăzi despre câteva discuri pe care le-am ascultat în ultimul timp  - unul mai frumos decât celălalt, mai expresiv, mai emoţionant.

Alisa Weilerstein

Sincer, nu ascultasem nimic cântat de Alisa Weilerstein înainte de săptămâna trecută, când pregăteam emisiunea “Music box” de la Radio România Muzical (a fost difuzată în 28 aprilie, dar se redifuzează duminică, 4 mai, de la ora 13.20 sau o puteţi accesa online aici). Ştiam că violoncelista americană în vârstă de 32 ani fusese numită artistul anului de BBC Music Magazine la începutul lunii aprilie pentru primul ei disc, conţinând concerte de Carter şi Elgar; eu am ascultat al doilea ei disc, cu lucrări de Antonin Dvorak, printre care şi celebrul concert în si minor pentru violoncel şi orchestră.

Am fost pur şi simplu fascinantă de această violoncelistă absolut excepţională – de altfel, ea a primit un genius grant din partea unei importante fundaţii americane. Nu doar că e foarte bună tehnic şi impresionează prin asta, însă e întruchiparea însăşi a emoţiei. De fapt, dincolo de orice, dacă muzica nu emoţionează, nu transmite acel ceva care să-ţi facă pielea de găină şi să-ţi aducă lacrimi în ochi, cred că totul e în zadar. Iar Alisa Weilerstein mi s-a părut emoţie în stare pură.

Anne Sophie Mutter

Are 50 ani şi aproape 40 de ani de carieră artistică – ceva cu totul ieşit din comun. A fost lansată de Herbert von Karajan, cel care a invitat-o să cânte în Festivalul de la Salzburg pe când ea avea doar 13 ani. Însă nu doar această poveste se poate spune astăzi despre Anne Sophie Mutter, o legendară, aş spune, violonistă germană, care pare să fi descoperit cheia către succesul infailibil. Iubesc atât de mult interpretarea ei, clasică, şi totuşi mereu aducătoare de ceva nou, senină şi plină de sentimente calde. În 5 mai, Anne Sophie Mutter lansează The Silver Album  - albumul care sărbătoreşte colaborarea sa de 25 ani cu pianistul american Lambert Orkis cu care are o relaţie artistică simbiotică; empatia dintre ei este foarte evidentă, iar rezultatele întâlnirii lor artistice – adevărate perle. Albumul cu două discuri cuprinde atât reeditări ale unor înregistrări mai vechi, dar emblematice – Beethoven, Brahms, Mozart - precum şi lucrări înregistrate în premieră mondială special pentru această ocazie, între careo foarte frumoasă Sonată nr.2 de André Previn, creată în 2012 de André Previn special pentru Anne Sophie Mutter, cea care i-a fost soţie între 2002 şi 2006.

Laura Buruiană

Abia aştept ziua de joi, 8 mai, când la ora 19.00 va susţine un recital la Muzeul Cotroceni violoncelista Laura Buruiană. Iată o tânără muziciană cu care cred că ne putem mândri şi care ne reprezintă cu mândrie în Franţa, ţara ei de adopţie. Laura Buruiana, alături de pianistul plecat de la Reghin, Ferenc Vizi, a înregistrat discul de muzică clasică al anului 2013 în România, aşa cum a reieşit din voturile celor care au urmărit campania Radio România Muzical “Votează discul de muzică clasică al anului”. Avem ocazia să ascultăm cum sună live una dintre lucrările de pe acel disc, dar şi alte piese care aduc un omagiu Parisului sfârşitului de secol XIX – începutului de secol XX – lucrări de Fauré, Enescu şi Debussy.

O cunosc pe Laura Buruiană de 10 ani – de când ea reprezenta România în finala concursului New Talent de la Bratislava, câştigat atunci “la mustaţă” de violonista Patricia Kopacinskaja din Republica Moldova. Laura Buruiană impresionează prin frumuseţea sunetului şi căldura pe care o transmite; este un artist ingenuu şi implicat, care se bucură să cânte pe scenă, mai ales în România. Puteţi de altfel să o cunoaşteţi mai bine miercuri, 7 mai, de la ora 19, când va fi împreună cu Ferenc Vizi invitata “Interviurilor Radio România Muzical”, live la radio, dar şi live audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Cum vremea de afară nu prea ne îmbie să ieşim la iarbă verde, este totuşi o ocazie să facem altceva: să ascultăm o muzică bună, să mergem la un recital aparte. Alegerea vă aparţine…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite