Angela Gheorghiu a cântat "Tatăl nostru"  şi imnul României la concertul pentru răniţii din Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Gheorghiu şi Tiberiu Soare   FOTO: Facebook/ Angela Gheorghiu
Angela Gheorghiu şi Tiberiu Soare   FOTO: Facebook/ Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu a susţinut, duminică seară, la Ateneul Român, un concert caritabil pentru victimele din clubul Colectiv, în care a cântat atât lucrări celebre, precum ariile "Vissi d'arte" şi "O mio babbino caro", de Giacomo Puccini, cât şi rugăciunea "Tatăl nostru" şi imnul naţional al României.

Concertul susţinut de soprana Angela Gheorghiu a fost menit să strângă fonduri pentru tratamentul victimelor incendiului din clubul Colectiv, fiind realizat cu participarea Corului şi a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii "George Enescu" şi a dirijorului Tiberiu Soare.

La concertul de la Ateneul Român, Angela Gheorghiu a cântat atât lucrări celebre, precum aria "Vissi d'arte" din opera "Tosca", de Giacomo Puccini, şi aria "O mio babbino caro" din opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, dar şi rugăciunea "Tatăl nostru", alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu".
La finalul concertului care a durat aproximativ o oră şi jumătate, Angela Gheorghiu a spus că este o fire extrem de optimistă şi i-a invitat pe toţi cei care au participat la eveniment să cânte alături de ea imnul naţional al României.

angela gfheorghiu


"Nici nu vă imaginaţi emoţiile prin care trec", a transmis soprana Angela Gheorghiu publicului care a umplut Sala Mare a Ateneului Român din Bucureşti. "Întotdeauna în ţara în care eşti născut este cel mai greu. Aici vin foarte, foarte rar. Dar ceea ce am făcut în seara asta vreau să continue. Întotdeauna mie îmi este dor de România", a spus Angela Gheorghiu.

"Cu siguranţă, în spitale sau acasă, sunt oameni sau copii care încă mai suferă şi eu încerc din răsputeri să pot face ceva", a adăugat Angela Gheorghiu, mulţumindu-le celor care au participat la acest concert caritabil.


Soprana a spus că a ales un repertoriu special pentru acest concert.

"Repertoriul meu de astă-seară a fost, aşa cum mi-a plăcut mie să spun, omenos, pentru oamenii care cred în Dumnezeu şi în cel care ne ajută să trecem chiar şi peste momente absolut înfiorătoare", a spus Angela Gheorghiu. 

Soprana a precizat că înţelege exact prin ce trec familiile celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Colectiv, pentru că a trecut şi ea prin astfel de momente (sora sa, Elena, a decedat într-un accident de automobil, n.r.).

"Să ferească Dumnezeu, dar să şi vă ajute Dumnezeu, pentru că veţi avea nevoie", le-a spus totodată Angela Gheorghiu părinţilor unei tinere decedate în urma tragediei din Colectiv - Ioana Victoria Geambaşu, în vârstă de 18 ani -, care au fost prezenţi la concertul de la Ateneul Român. Mama acesteia i-a dăruit Angelei Gheorghiu o lucrare de artă realizată de fiica sa, iar în foaierul Ateneului a fost organizată o expoziţie în memoria acesteia.

Angela Gheorghiu

Concertul s-a încheiat cu publicul în picioare, aplaudând-o minute în şir pe soprana Angela Gheorghiu.


Printre participanţii la concertul caritabil susţinut de Angela Gheorghiu s-au numărat şi Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu. Aceştia au dorit să susţină public generosul exemplu civic al sopranei Angela Gheorghiu, al dirijorului Tiberiu Soare, precum şi al Orchestrei şi Corului Filarmonicii "George Enescu", după cum a precizat Biroul de Presă al Regelui Mihai I.
La concert a participat şi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.
Partenerul evenimentului, pentru strângerea şi distribuirea fondurilor adunate, a fost Fundaţia "Preţuieşte Viaţa", condusă de Andreea Marin, care a fost şi gazda concertului.

Angela Gheorghiu

"Tragedia de la Club Colectiv a afectat vieţile atâtor tineri pe care îi unise, de fapt, dragostea pentră muzică. În faţa unei asemenea suferinţe, m-am simţit într-o primă instanţă neputincioasă, pentru că nu sunt medic şi nu am putut să ajut direct şi imediat, aşa cum mi-aş fi dorit. Însă cred în puterea muzicii de a aduce alinare şi speranţă, de a vindeca suflete şi a întări încrederea în umanitate şi de aceea am iniţiat acest concert (...)", a declarat Angela Gheorghiu, pe 8 noiembrie, într-un comunicat de presă prin care a anunţat acest concert.


Angela Gheorghiu onorează frecvent invitaţii la gale caritabile în ţară şi în întreaga lume. Aceasta a fost, însă, pentru prima dată când soprana Angela Gheorghiu a iniţiat şi susţinut integral un concert umanitar la Ateneul Român, în beneficiul unei cauze care a produs şi produce, la nivelul întregii societăţi, valuri de compasiune, solidaritate şi dorinţa de schimbare în mai bine, potrivit aceluiaşi comunicat.

"Nu pot să nu mă gândesc nu numai la victime, dar şi la rudele şi prietenii acestora afectaţi, la rândul lor, de tragedia de la Clubul Colectiv. Ei toţi au nevoie de acum încolo de susţinerea întregii societăţi româneşti, de promisiunea că asemenea dezastre nu se vor mai repeta. Fiecare dintre noi, de la mic la mare, e dator să fie profesionist şi responsabil, orice ar face, orice rol ar juca, nu numai pentru sine, dar şi pentru cei din jur. Este timpul să trecem la fapte nobile, e timpul să fim solidari, e timpul să fim mai buni, mai implicaţi, mai omenoşi. Omenesc este ca, în asemenea momente, să se implice toţi oamenii de cultură din România, să dăruiască fiecare ce are mai bun semenilor săi, pentru a fi bune şi importante exemple de urmat. Noi, muzicienii, nu trebuie să uităm niciodată că muzica este limbajul internaţional pentru suflete, că uneşte spirite şi culturi diferite şi că poate şi trebuie să fie parte din vindecare - nu numai a indivizilor, ci şi a societăţilor", a mai spus Angela Gheorghiu.
angela gheorghiu

Soprana Angela Gheorghiu, Corul şi Orchestra Filarmonicii "George Enescu" şi dirijorul Tiberiu Soare au participat pro-bono la acest concert, iar fiecare bilet pentru concert a însemnat o donaţie. Cei interesaţi să ajute victimele tragediei din Colectiv, în urma căruia au murit 60 de persoane, pot dona în conturile deschise în acest sens de Fundaţia "Preţuieşte Viaţa", ale căror detalii pot fi găsite pe site-ul pretuiesteviata.org. Concertul a fost transmis în direct de Realitatea TV.

angela gheorghiu

Angela Gheorghiu, un star al operei internaţionale, s-a născut la Adjud. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în "La Bohème", la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata "La Traviata", în 1994, când BBC a difuzat această operă. "S-a născut o stea", remarca presa, în acea perioadă.
De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg şi multe altele.
Pentru cariera sa, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, dar şi de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi. În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor - cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României.
În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia "Nihil Sine Deo" din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.
Anul acesta, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award, acordat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Pro Europe, în cooperare cu Fundaţia Frauenkirche, Dresda.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite