scumpiri - ultimele știri
Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2023 a fost 4,7%, creșterea fiind provocată de prețurile chiriilor și a biletelor de avion și de tren.
Surse din interior au dezvăluit că, după alegeri, Guvernul ia în calcul majorarea TVA la 19% pentru toate produsele şi serviciile care acum beneficiază de o cotă redusă.
Prețurile o iau razna în România și cresc de la o lună la alta, biciuite de inflație. Acest lucru a fost observat și de străinii care s-au stabilit în ultimii ani în România și care constată că viața e tot mai grea aici.
Radu Burnete, director executiv în cadrul Confederaţiei Patronale Concordia consideră că plafonarea preţurilor la alimentele de bază va distorsiona grav producţia şi comerţul cu aceste produse.
Seceta devastatoare a afectat grav agricultura din România, lăsând milioane de hectare pârjolite și provocând scumpiri ale legumelor. Fermierii se confruntă cu pagube uriașe, iar prețurile din piețe continuă să crească.
Inflația a depășit 5%, potrivit datelor INS publicate luni, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate în cazul apei, a chiriilor, a biletelor de avion și a serviciilor poștale.
Interesul cumpărătorilor pentru locuințele noi a explodat în București, Cluj-Napoca și Iași, cererea fiind de 3-5 ori mai mare decât oferta, ceea ce se va răsfrânge asupra prețurilor apartamentelor.
Medicamentele sunt produsele care au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor în ultimul an, potrivit unui comunicat INS.
Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii se află în topul scumpirilor înregistrate în iunie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna iunie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 17% comparativ cu luna iunie a anului trecut, conform celor mai recente date.
Ziua de 1 iulie a adus o serie de scumpiri generate nu doar de creșterea accizei la carburanți și de majorarea salariului minim pe economie, ci și de scumpirea gazelor naturale.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că inflaţia a scăzut în luna mai la aproape 5%, înregistrând, de la vârful din noiembrie 2022 „cea mai accentuată scădere din întreaga Uniune Europeană”.
Peste 60% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar aproape 70% se aşteaptă ca în următoarele 3 luni preţurile să crească, indică datele unui sondaj INSCOP.
Motorina și benzina se vor scumpi cu cel puțin 40 de bani per litru de la 1 iulie 2024, deoarece acciza la carburant se va majora cu 50%.
Cuvântul inflație este pe buzele tuturor de câțiva ani, cetățenilor fiindu-le din ce în ce mai greu să suporte scumpirile accelerate, indiferent de motivul care le-a provocat.
Vești proaste pentru șoferi! După o perioadă de ieftiniri la pompă, începând cu 1 iulie, prețurile carburanților vor crește semnificativ. Atât motorina, cât și benzina vor costa considerabil mai mult, ceea ce înseamnă că șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru fiecare plin.
Premierul Marcel Ciolacu cere Consiliului Concurenței să înceapă o anchetă în care să verifice dacă creșterea cu peste 25% a prețurilor la detergenți au vreo justificare economică. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, spune că deja se fac verificări.
Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,07%, cele nealimentare cu 7,17%.
Românii își doresc să fie proprietari și mai presus de orice să cumpere o locuință nouă, aspect care se reflectă în interesul crescut pentru astfel de proprietăți la nivelul pieței.
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori pentru economie.
Intervenția statului în stabilirea prețurilor la energie nu mai are nicio justificare, au afirmat trei experți internaționali prezenți la o conferință organizată de Asociația Energia Inteligentă.
Din luna aprilie 2024, fumătorii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru un pachet de țigări, dat fiind că s-a majorat nivelul accizei pentru țigări.
Românii se numără printre europenii cu cele mai puține ore de somn dormite noaptea, respectiv 6,9 ore. Motivul: stresul și scumpirile.
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi va obliga producătorii să caute alte surse de materie primă.
Tendința de creștere a prețurilor se menține constantă la începutul primăverii pe piața rezidențială din România, propulsând Oradea în fața Timișoarei în raport cu veniturile obținute de locuitori.
Potrivit fermierilor care se ocupă de creșterea ovinelor, prețurile pentru carnea de miel vor fi afectate anul acesta, în apropierea Sărbătorilor Pascale, din cauza scumpirilor pentru hrană.
Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi în construcţii, precum şi creşterea accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, până în martie, arată datele publicate luni de INS
De la 1 ianuarie 2024, mai multe produse și servicii au înregisrat majorări ale TVA-ului, fie de la 5 la 9%, de la 9 la 19% și chiar de la 5 la 19%.
Începând cu data de 1 ianuarie, accizele pentru produsele din tutun și pentru cele care conțin alcool s-au majorat cu aproximativ 10% comparativ cu anul anterior.
Românii se așteaptă la scumpiri accelerate ale apartamentelor în 2024, de până la 30%, deși majorări considerabile de prețuri au avut loc și anul trecut, potrivit unei analize de piață.
În prezent, ANRE desfășoară 171 de acțiuni de control, cuprinzând diverse tipuri precum verificări, inspecții și supravegheri.
După creşterile substanţiale înregistrate în 2022, preţurile alimentelor în Uniunea Europeană au continuat să crească şi în 2023.
Marea ieftinire cu care se laudă guvernul începe să pălească, iar prețurile cresc într-un ritm amețitor. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru cititorii „Adevărul” de ce ne confruntăm cu această problemă și de ce plafonarea prețurilor a eșuat din start
Mâncarea e tot mai scumpă de la o zi la alta, iar tot mai mulți europeni se culcă flămânzi. În țările sărace ca România, situația e chiar mai grea, motiv pentru care oamenii caută soluții care de care mai disperate pentru a-și asigura hrana
Draftul noilor măsuri fiscale apărut în spațiul public prevede, pe lângă majorarea taxelor și impozitelor și limitarea unor scutiri fiscale, și creșterea accizelor, ceea ce va aduce noi scumpiri.
România a fost una dintre țările UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei în luna mai, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 58,25% în aprilie 2023 faţă de aprilie 2022, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Indicele prețurilor de consum publicat joi de Institutul Național de Statistică arată o diminuare a inflației cu un punct procentual în martie, față de februarie, de la 15,5%, la 14,5%.
Creșterea prețurilor, inflația și costul de trai, situația economică, sănătatea și educația sunt pe primele locuri între preocupările românilor la începutul lui 2023.
Printre altele, executivul de la Roma a prelungit pentru al doilea trimestru reducerea TVA la gaz la 5% şi reducerea facturilor la gaz şi energie electrică pentru familiile cu venituri mici.
Biletele de avion s-ar putea scumpi cu 15%, pe de o parte din cauza cererii mai mari față de nivelul de dinaintea pandemiei, iar pe de alta din cauza inflației ridicate.
Prețurile produselor de bază au explodat în ultimele luni în România, atingând un nivel șocant la legume și fructe în contextul Postului Paștelui.
Rata inflației din Argentina a ajuns la 102,5% în februarie, adică la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani. Țara se confruntă cu o criză economică dură, iar autoritățile au încercat să combată scumpirile prin fixarea prețurilor.
După o scădere moderată în ianuarie, rata inflației a început iar să crească în februarie. Prețurile au fost cu 15,5% mai mari luna trecută, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Tăvălugul scumpirilor nu s-a domolit, în ciuda estimărilor specialiștilor aceasta crescând din nou luna trecută față de precedenta, potrivit datelor publicate luni de INS.
Inflația a făcut ca și prețul ouălor de țară să devină unul piperat, în ultimul an. Totul pornește de la costurile de producție, de asemenea, mult mai ridicate. În acest context, producătorii dau vina și pe lipsa de sprijin din partea statului.
Zahărul, untul, ouăle și uleiul au avut cele mai mari creșteri de preț în în ultimul an, potrivit datelor publicate de INS, iar apa de la robinet s-a scumpit mai mult decât energia electrică.
Alimentele se vor scumpi și mai mult în 2023, spun retailerii, cumpărătorii putând suferi noi majorări de preţuri pe măsură ce magazinele şi furnizorii vor transfera costurile.
Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 62,79% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, potrivit datelor INS.
Buhnici a lăsat să se înţeleagă că românii sunt leneşi şi muncesc doar atunci când rămân fără bani şi că, mai mult, scumpirile sunt binevenite pentru că îi pune la treabă.
Câştigul salarial mediu net a fost de 4.008 lei în luna octombrie a acestui an, cu 13% mai mare decât în octombrie 2021, Indicele câştigului salarial real fiind însă de 98,1%, potrivit datelor INS.
Produsele alimentare se scumpesc continuu, prețul brânzei fiind cu peste 30% mai mare în noiembrie 2022 față de noiembrie 2021, cu 43% pentru unt, 31% pentru ouă și 62% pentru zahăr, potrivit INS.
Vodafone și-a notificat clienții că va modifica unilateral contractul, pentru a opera o serie de scumpiri începând cu luna ianuarie, din cauza inflației ridicate care i-au crescut costurile.
Managerii români estimează, pentru următoarele 3 luni, o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi sporirea activităţii în acest sector, potrivit datelor publicate luni de INS.
Se scumpesc ţigările de anul viitor, iar cele electronice, care eliberează nicotină sub formă de vapori, vor fi taxate pentru prima dată la nivelul întregii Uniuni Europene.
Cumpărăturile realizate de către români, în ediţia din acest an a „Black Friday", vor depăşi 400 de milioane de euro, după ce, în 2021, suma a fost de circa 350 milioane de euro.
Un sfert din angajați încearcă să-și crească veniturile pentru a face față scumpirilor, potrivit unui sondaj realizat de o cunoscută firmă de recrutare din România.
România se află de 21 de luni pe valul scumpirilor, inflația actuală alimentându-se din trecut, a afirmat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.