Motivul pentru care preţul cafelei a ajuns la un nou record. Noi scumpiri sunt așteptate din 2025

0
Publicat:

Prețul cafelei pe piețele internaționale de mărfuri a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Comercianții de cafea se așteaptă ca recoltele să scadă.

Prețul la cafea ajunge la un nou record Foto: Arhivă
Prețul la cafea ajunge la un nou record Foto: Arhivă

Marți, prețul boabelor Arabica, care reprezintă cea mai mare parte a producției mondiale, a depășit 3,44 dolari pe livră (0,45 kg), după ce a crescut cu peste 80% în acest an. Între timp, și costul boabelor Robusta a atins un nou maxim în septembrie, potrivit BBC.

Acest lucru are loc în contextul în care comercianții de cafea se așteaptă ca recoltele să scadă, mai ales că cei mai mari doi producători mondiali, Brazilia și Vietnam, au fost afectați de vremea nefavorabilă, iar popularitatea băuturii continuă să crească.

Un expert a declarat pentru BBC că mărcile de cafea iau în considerare să crească prețurile în 2025.

În timp ce în ultimii ani marii producători de cafea au reușit să absoarbă creșterile de prețuri pentru a mulțumi clienții și a-și menține cota de piață, se pare că acest lucru este pe cale să se schimbe, potrivit lui Vinh Nguyen, directorul executiv al Vinh Nguyen Tuan Loc Commodities.

Mărci precum JDE Peet (proprietarul mărcii Douwe Egberts), Nestlé și toate celelalte, au preluat [anterior] lovitura dată de creșterea prețurilor materiilor prime pentru ele însele. Dar acum sunt aproape la un punct de cotitură. Mulți dintre ei se gândesc la o creștere a prețurilor în supermarketuri în (primul trimestru) al anului 2025”, a spus acesta.

În cadrul unui eveniment destinat investitorilor, în noiembrie, un director de top din cadrul Nestlé a declarat că industria cafelei se confruntă cu „vremuri grele”, admițând că societatea sa va trebui să își ajusteze prețurile și dimensiunile ambalajelor.

Nu suntem imuni la prețul cafelei, departe de asta”, a declarat David Rennie, șeful mărcii de cafea Nestlé.

Ultimul record negativ pentru producția de cafea a fost stabilit în 1977, după ce o ninsoare neobișnuită a devastat plantațiile din Brazilia.

Îngrijorări cu privire la recolta din 2025 din Brazilia sunt și acum. „Țara s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani în lunile august și septembrie, urmată de ploi abundente în octombrie, stârnind temeri că recolta înflorită ar putea eșua”, a declarat Ole Hansen, șef al strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank.

Nu doar plantațiile braziliene de cafea, care produc în principal boabe Arabica, au fost afectate de vremea nefavorabilă. Rezervele de Robusta sunt, de asemenea, pe cale să scadă după ce plantațiile din Vietnam, cel mai mare producător al acestui soi, s-au confruntat, atât cu secetă în unele perioade, cât și cu ploi abundente, în alte luni.

Cafeaua este a doua marfă din lume ca volum comercializat, după petrolul brut, iar popularitatea sa este în creștere. Un exemplu în acest sens este faptul că în China consumul a crescut de peste două ori în ultimul deceniu.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite