Fenomenele care provoacă scumpiri bruște ale alimentelor la nivel global

0
Publicat:

Evenimentele climatice neobișnuite sunt direct legate de creșterile pe termen scurt ale costurilor alimentelor de bază, potrivit unui studiu de specialitate citat de o publicație de renume internațional.

Furtună cu fulgere puternice deasupra unui câmp lângă o localitate
Vremea extremă scumpește alimentele la nivel global. Foto freepik

De la cartofii din Marea Britanie la ceapa din India, extremele meteorologice determinate de schimbările climatice aduc creșteri pe termen scurt ale prețurilor alimentelor la nivel global, arată un studiu prezentat de Financial Times.

Un studiu realizat de Barcelona Supercomputing Center leagă direct zeci de extreme climatice de creșterile bruște ale prețurilor alimentelor, subliniind vulnerabilitatea tot mai mare a sistemelor alimentare la șocurile de mediu.

Studiile anterioare au examinat modul în care temperaturile ridicate, care cauzează scăderea randamentelor și penuria de aprovizionare, determină inflația generală a prețurilor alimentelor pe termen lung. Cu toate acestea, noile cercetări arată că anumite produse alimentare se confruntă, de asemenea, cu creșteri de prețuri mult mai abrupte pe termen scurt, care alimentează inflația.

Spre exemplu, prețul uleiului de măsline în Europa a crescut cu 50% anul trecut, după secetele prelungite din sudul Spaniei în 2022 și 2023.

În India, valul de căldură din luna mai a anului trecut a crescut prețurile cepei cu 89%, în timp ce în Coreea prețurile verzei au crescut cu 70% după canicula record din vara aceasta.

În Japonia, prețurile orezului au crescut cu 48% în septembrie, după un val de căldură în toată regiunea în august, iar în China prețurile legumelor au crescut cu 30%. În California, legumele din Arizona au crescut cu 80% în noiembrie 2022, după secete.

Multe dintre evenimentele meteorologice care au stat la baza acestor creșteri de prețuri „au fost fără precedent dintr-o perspectivă istorică”, a declarat autorul principal Maximilian Kotz de la Centrul de Supercalcul din Barcelona.

Temperaturile au fost „mult în afara intervalului pe care ne-am fi așteptat-o într-un climat stabil, care nu ar fi fost influențat de emisiile umane”, a spus el.

image

Studiul a constatat că majorarea prețurilor survin la doar câteva luni de la producerea unor fenomene meteorologice extreme - un model despre care cercetătorii au avertizat că este probabil să devină mai frecvent pe măsură ce schimbările climatice se intensifică. 

„Știm că (fenomenele meteorologice extreme) devin deja mai intense și mai frecvente decât erau acum 30-40 de ani și ne așteptăm ca acest lucru să continue atât timp cât emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească”, a spus Kotz.

Dacă sistemul alimentar „continuă să reacționeze în același mod pe care l-am văzut recent, atunci ne vom aștepta să se întâmple același lucru (în ceea ce privește prețurile alimentelor) și probabil în moduri mai extreme și mai imprevizibile”. 

Scumpirile sunt accentuate și de speculă, nu doar de schimbărle climatice

Studiul a concluzionat că creșterile prețurilor la alimente s-au propagat din anumite regiuni ale lumii prin intermediul comerțului. Costul ciocolatei a crescut brusc în Marea Britanie, de exemplu, după o creștere de trei ori a prețurilor la cacao în urma secetei și căldurii extreme din Ghana și Coasta de Fildeș.

Speculațiile de pe piață și „politicile proaste” au exacerbat adesea impactul creșterilor prețurilor alimentelor legate de schimbările climatice, a declarat Raj Patel de la Universitatea din Texas.

Când vremea caniculară din Rusia a alimentat incendiile de vegetație care au dus la creșterea prețurilor grâului în 2010, Moscova a impus un embargou asupra exporturilor care „a catapultat prețul global al grâului la o altitudine exorbitantă”, a remarcat Patel. Acest lucru a jucat un rol în revoltele legate de pâine chiar și în Mozambic. „Semnificația inflației prețurilor alimentelor este politică. Este întotdeauna politică.” 

Țări precum Marea Britanie, care depind în mare măsură de bunurile importate, au fost deosebit de vulnerabile la șocurile climatice de peste hotare, a declarat Anna Taylor, coautoarea raportului și directoarea executivă a Food Foundation, cu sediul în Marea Britanie.

Cercetarea a ridicat, de asemenea, semne de întrebare pentru băncile centrale , deoarece creșterile prețurilor la alimente amenință eforturile de a controla inflația generală, în special în economiile emergente, unde alimentele reprezintă o pondere mai mare din prețurile de consum.

Aceste temperaturi anormal de ridicate afectează în mod direct ratele generale ale inflației, iar principalul factor determinant sunt alimentele... Acest lucru se reflectă în prețurile generale”, a spus Kotz. 

Săptămâna trecută, Regatul Unit a raportat o creștere neașteptată a ratei inflației pentru luna iunie, ajungând la un maxim al ultimilor 18 luni de 3,6%, atribuită parțial creșterii prețurilor la alimente. 

Studiul a observat, de asemenea, că, atunci când costurile cresc, gospodăriile mai sărace sunt predispuse să consume alimente mai puține, adesea nutritive. Consumul de fructe și legume, în special, a fost foarte vulnerabil la creșterea prețurilor la alimente”, a spus Taylor.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite