Carburanții se scumpesc din nou de la 1 iulie. Cât se va adăuga la preț după majorarea accizelor

0
Publicat:

Motorina și benzina se vor scumpi cu cel puțin 40 de bani per litru de la 1 iulie 2024, deoarece acciza la carburant se va majora cu 50%.

foto pompă de carburant în rezervorul unei mașini
Foto: Pixabay

Această scumpire pentru carburanți vine după ce, la începutul acestui an, acciza pentru acest gen de produse a fost majorată, iar benzina și motorina s-au scumpit cu cel puțin 20 de bani per litru, potrivit digi24.ro.

În prezent, românii plătesc aproximativ 7 lei pentru un litru de benzină sau motorină, în funcție de regiunea țării și de benzinăriile pe care le vizitează.

Există o diferență foarte mică de preț între benzină și motorină. Dar gradele superioare au un cost semnificativ mai mare. De exemplu, trebuie să plătiți aproximativ 7 lei și 60 de bani pentru un litru de benzină premium și 7 lei și 70 de bani pentru un litru de motorină premium.

Ca urmare a unui act normativ aprobat de guvern anul trecut prin care se majorează acciza cu 50%, toate aceste prețuri vor crește de la 1 iulie.

Prin urmare, începând cu 1 iulie, prețurile din benzinării vor crește cu aproximativ 30-40 de bani pe litru.

Creșterea din acest an a prețurilor la carburanți nu este prima. În urma unei alte majorări a accizelor, la 1 ianuarie, costul unui litru de benzină și motorină a crescut cu 26 și, respectiv, 29 de bani. De la 1 iulie însă, benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina va crește cu 40 de bani pe litru. Aceste majorări vor avea un impact direct asupra costurilor suportate de șoferi.

Pentru un șofer care alimentează cu motorină, plinul mașinii se va scumpi cu aproximativ 20 de lei. În cazul celor care folosesc benzina, costul suplimentar va fi chiar mai mare, ajungând aproape la 21 de lei pentru un plin.

Aceste creșteri cosiderabile vor afecta bugetul multor familii și persoane care depind de mașină pentru deplasările zilnice.

Șoferii și reprezentanții industriei auto sunt îngrijorați de aceste creșteri de prețuri, având în vedere impactul economic pe care îl vor avea asupra transportului și logisticii. De asemenea, se așteaptă ca aceste scumpiri să contribuie la o creștere generală a prețurilor, având un efect de domino asupra costurilor de transport și, implicit, asupra prețurilor produselor de larg consum.

 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite