Oamenii de ştiinţă au detectat cea mai mare explozie din istoria Universului

Oamenii de ştiinţă au detectat cea mai mare explozie din istoria Universului

Imaginilei galaxiei Ophiuchus par să confirme explozia FOTO NASA

Explozia s-a produs în constelaţia Opiuchus, aflată la 390 de milioane de ani lumină de Pământ, iar anvergura ei a fost de 5 ori mai mare decât tot ce s-a observat până acum.

Ştiri pe aceeaşi temă

Constelaţia Opiuchus este o mega-galaxie ce conţine un conglomerat de planete şi găuri negere, iar astronomilor li s-a părut că în ultima vreme arată ciudat.

Aceştia au descoperit „peretele” unei cavităţi create în gaz de emisiile provenind de la o gaură neagră din centru. Acestea „absorb materie, dar în acelaşi timp, ele degajează cantităţi de materie şi energie sub forma unor jeturi. Degajareade energie ar fi fost generată de o gaură neagră  aflată la 390 de milioane de ani-lumină de Pământ. În urma erupţiei, în constelaţia Ophiuchus a rămas o gaură imensă, scrie BBC.

Astronomii s-au îndoit iniţial de ipoteza lor, cavitatea este uriaşă - ar încăpea înşiruite 15 galaxii Calea Lactee în ea. Orice explozie a găurii negre ar fi însemnat o degajare inimaginabilă. Energia creată de o asemenea explozie ar fi fost de cinci ori mai mare decât MS 0735+74, numele sub care este cunoscută cea mai mare şi mai puternică explozie din Univers. Descoperirea a fost publicată în Astrophysical Journal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: