De ce vopsim ouă roşii de Paşte?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, ouăle roşii de Paşte simbolizează jertfa Mântuitorului, sângele vărsat şi bucuria învierii
În prezent, ouăle roşii de Paşte simbolizează jertfa Mântuitorului, sângele vărsat şi bucuria învierii

Cu ocazia sărbătorilor de Paşte, în Joia Mare, în casele românilor se vopsesc ouăle roşii, pe care aceştia urmează să le ciocnească în noaptea Învierii.

Obiceiul vopsirii ouălor a apărut la chinezi, cu 2.000 de ani înainte de naşterea lui Iisus Hristos. Acestea erau oferite în dar, fiind considerate simbol al echilibrului, fecundităţii, al vieţii şi al reînnoirii naturii.

Acest obicei a fost, apoi, transmis creştinilor, şi încă este practicat în ţările din Europa şi Asia. Dacă în unele ţări din Europa obiceiul a dispărut, în România au fost dezvoltate noi tehnici, ajungând, chiar, la nivelul de artă.

Legende creştine din folclor

Prin folclor au circulat anumite legende creştine care explicau existenţa ouălor roşii pe masa de Paşte, printre alte preparate tradiţionale, precum friptura de miel, cozonacul şi pasca.

Una din legende spune că, în timp ce Iisus era crucificat, mama sa a plecat spre Pilat cu un coş de ouă, menit să-l convingă pe acesta să-l ierte pe fiul ei. Din cauza oboselii, femeia s-a aşezat la umbra unui copac, iar când s-a ridicat, a observat că ouăle se înroşiseră, fapt ce a simbolizat moartea lui Iisus.

O altă legendă spune că toate ouăle din lume s-au înroşit în ziua răstignirii Mântuitorului, iar o altă poveste spune că însăşi Maica Domnului ar fi pus un coş cu ouă sub crucea pe care fiul ei era răstignit, iar sângele acestuia, considerat simbol al vieţii, a curs peste ouăle din coş, înroşindu-le.

O altă variantă a legendei spune că un soldat a năvălit în casă să-l anunţe pe Pilat că Iisus Hristos a înviat. Acesta, neîncrezător, a luat un ou în mână şi a spus: „Când se va înroşi acest ou în mâna mea, atunci va învia Hristos”, iar oul imediat s-a înroşit.

Semnificaţii şi tradiţii

În prezent, ouăle roşii de pe masa de Paşte simbolizează jertfa Mântuitorului, sângele vărsat şi bucuria învierii.

Ouăle se ciocnesc, din prima zi de Paşte, până la înălţare, şi se rosteşte zicala tradiţională „Hristos a înviat!”, iar cealaltă persoană trebuie să raspundă „Adevărat a înviat!”.

În unele zone din ţară, se păstrează tradiţia ca, în dimineaţa primei zile de Paşte, întreaga familie să se spele cu apa în care se pun un ou roşu şi un bănuţ. Se crede că oul roşu îndepărtează răul şi bolile, fiind purtător de bine, sănătate, putere şi noroc.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite