Cercetătorii au descoperit o genă rezistentă la secetă în cereale

Cercetătorii au descoperit o genă rezistentă la secetă în cereale

FOTO EPA-EFE

Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că o genă nou-descoperită în orz, care e responsabilă pentru rezistenţa la secetă, va putea fi de ajutor în viitor pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice, relatează The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii au avut nevoie de cinci ani pentru a izola gena - HvMYB1 – din cele peste 39.000 de gene existente în orz.
 
„Prin amplificarea expresiei acestei gene specifice în plantele de laborator, stimulând totodată condiţiile de secetă, am putut demonstra că plantele în care gena HvMYB1 este proeminentă sunt capabile să supravieţuiască unor perioade prelungită de secetă”, a spus Peter Morris  de la  Heriot-Watt University, coordonatorul studiului.
 
„Seceta are deja are un impact semnificativ asupra recoltelor, producţia de cereale scăzând dramatic în Europa din această cauză în 2018. Verile aride  prelungite  au dăunat semnificativ calităţii şi cantităţii recoltelor. Pe măsură ce schimbările climatice se produc în ritm tot mai accelerat, şi avem parte de anotimpuri cu temperaturi extreme, devine vital să putem menţine stocurile la un nivel constant”, a explicat acesta.
 
„Aceasta este o descoperire de mare importanţă, întrucât ne permite să producem la un moment dat culturi cu rezistenţă mai mare la secetă”.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: