Blue Origin, considerată de NASA mai capabilă decât SpaceX pentru îndeplinirea misiunilor Artemis

Blue Origin, considerată de NASA mai capabilă decât SpaceX pentru îndeplinirea misiunilor Artemis

Foto: Blue Origin

Într-un document de evaluare care dezvăluie opinia agenţiei spaţiale americane despre partenerii săi, observăm că Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, este considerată mai capabilă decât SpaceX.

Ştiri pe aceeaşi temă

Săptămâna trecută, NASA a anunţat cele trei companii cu care va colabora pentru a aduce oamenii înapoi pe Lună, în cadrul misiunilor Artemis. Acestea sunt: Blue Origin (condusă de Jeff Bezos), SpaceX (condusă de Elon Musk) şi Dynetics (condusă de inginerul David King, fost director al Centrului Spaţial Marshall al NASA).

Agenţia spaţială a oferit şi o evaluare a celor trei parteneri în care va investi în perioada următoare. Astfel, Dynetics a fost cea mai bine cotată dintre cele trei, primind calificativul ”Foarte bine” atât în aspectele tehnice, cât şi în cele manageriale, Blue Origin a urmat, cu ”Foarte bine” la capitolul managerial şi ”Acceptabil” la capitolul tehnic, în timp ce SpaceX a fost considerată doar ”acceptabilă” în ambele categorii.

NASA spune despre compania deţinută de Elon Musk că este un partener riscant pentru misiunile Artemis, în special datorită numeroaselor întârzieri pe care le-a avut în trecut. În document este menţionat şi faptul că aceste întârzieri ”au dus la o scădere a încrederii NASA că SpaceX va putea livra la timp componentele necesare”.

Evaluatorii agenţiei spaţiale au fost nemulţumiţi şi de o abordare a SpaceX: compania foloseşte vehicule Starship drept cisterne, depozite de combustibil pentru o altă rachetă Starship, considerată cea principală. Această metodă ”necesită numeroase operaţiuni complicate care trebuie realizate într-o succesiune rapidă  pentru a avea succes” este scris în raport, un risc pentru aselenizarea din 2024.

În final, agenţia spune însă că aceste probleme ar putea fi considerate un plus, deoarece pot servi drept ”lecţii învăţate” pentru compania lui Musk. 

Blue Origin şi Dynetics au fost lăudate şi pentru partenerii pe care şi i-au ales: compania lui Bezos lucrează cu Draper, Lockheed Martin şi Northrop Grumman, ”o echipă cu numeroase succese în trecut, care contribuie la creşterea încrederii NASA”. Dynetics colaborează cu Maxar, Sierra Nevada Corp. şi Thales Alenia Space.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările