Facebook a folosit un miliard de imagini din Instagram pentru a antrena un AI

Facebook
a folosit un miliard de imagini din Instagram pentru a antrena un AI

FOTO Facebook.com

Facebook a folosit un miliard de fotografii din Instagram pentru a antrena un algoritm cu AI să recunoască singur subiectele din imagini, notează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

În mod obişnuit, algoritmii sunt instruiţi pe seturi de date deja clasificate de oameni în categorii, spre exemplu,  pisici, câini sau flori. Dar fotografiile de pe Instagram au fost prezentate algoritmului fără a fi etichetate. În aceste condiţii algoritmul cu AI a reuşit să identifice corect imaginile cu o precizie de 84,5%, potrivit Facebook.
 
Facebook şi-a numit sistemul Seer, o abreviere de la auto-supraveghere (SElf-supERvised).
 
Expertul în AI, Calum Chase, a scris pe Twitter că sistemul este „încă un pas către computerele cu simţul realităţii”.
   
 
Facebook a spus că, deşi acest tip de tehnică a înregistrat deja succese în zona algoritmilor care se ocupă cu procesarea limbajului, imaginile reprezintă o provocare diferită.
 
Cuvintele sunt mai uşor de identificat decât diferitele porţiuni ale unei imagini. De exemplu, pentru un algoritm este foarte complicat să identifice, în aceeaşi imagine, un animal şi un copac, care sunt foarte de apropiate unul de celălalt.
 
"În imagini, algoritmul trebuie să decidă care pixel aparţine animalului şi care copacului. În plus, acelaşi concept (de copac sau de animal) va varia foarte mult între imagini, cum ar fi o pisică surprinsă în diferite ipostaze sau vizualizată din unghiuri diferite", a scris Facebook într-o postare pe blog.
 
Facebook a adăugat că posibilitatea de a antrena algoritmi pe seturi de date uriaşe care nu fuseseră clasificate mai întâi de oameni ar putea ajuta, de asemenea, în lupta împotriva programelor care funcţionează cu prejudecăţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările