Microsoft, partener activ în spionajul NSA. Gigantul online oferea portiţe guvernului pentru a citi mesajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microsoft este din nou în centrul unei dezvăluiri. FOTO Wired.com
Microsoft este din nou în centrul unei dezvăluiri. FOTO Wired.com

„The Guardian“ continuă seria dezvăluirilor despre Microsoft şi alte companii, şi colaborările acestora cu Agenţia Naţională de Securitate din SUA. Cotidianul britanic informează că americanii ofereau acces neîngrădit la tot ceea ce înseamnă Skype, Outlook.com şi SkyDrive.

Edward Snowden este omul din NSA care le-a oferit celor de la „The Guardian“ informaţii cu privire la modul în care spionează agenţia de informaţii. Acum, publicaţia britanică mai publică unele detalii. Documentele diviziei NSA Special Source Operation arată faptul că agenţia avea acces uşor la emailuri şi mesajele trimise sau apelurile efectuate prin Skype prin programul PRISM. Mai mult, NSA se pare că a lucrat cu Microsoft pentru ca Outlook.com, noul serviciu de mail gratuit al companiei, să nu pună probleme agenţiei şi aceasta să aibă acces neîngrădit.

Email şi Skype, totul pe masă

„Colectarea emailurilor din Hotmail, Live şi Outlook.com prin programul Prism nu va fi afectată de criptarea incipientă a datelor“, se arată într-unul dintre documente. Asta înseamnă că înainte de a trimite un mail şi de a fi criptat corespunzător, acesta era deja disponibil spre acces NSA. Mai mult, un document din aprilie 2013 arată că agenţia voia, şi a negociat timp de o lună pentru asta, acces la SkyDrive, serviciul de stocare online al Microsoft. Voia acces, dar fără să facă vreo cerere în acest sens, cum sunt cele oficiale.

Skype a fost cumpărată de către Microsoft pentru 8 miliarde de dolari, dar oferea informaţii NSA încă dinainte de acest moment şi pur şi simplu a continuat să o facă după momentul achiziţiei. „Segmentele audio ale sesiunilor de convorbiri au fost procesate corect, dar fără videoclipul corespunzător“, se arată într-un document. „The Guardian“ vorbeşte şi despre o integrare a Skype în Prism. 

Mai mult, Microsoft ar fi lucrat cu divizia FBI pentru interceptarea datelor pentru a identifica anumite probleme pe care le-ar fi întâmpinat cu o funcţie din Outlook.com care le permite oamenilor să-şi creeze emailuri cu pseudonime. Iar în iulie anul trecut, la nouă luni după ce Microsoft a cumpărat Skype, NSA se arăta încântată de faptul că o nouă capacitate a triplat cantitatea de apeluri video colectate.

Paşii prin care NSA obţine informaţii de la companii

image

Microsoft şi NSA neagă informaţiile

Atât Microsot, cât şi NSA au ieşit cu declaraţii prin care neagă ceea ce se prezintă în aceste documente. „Avem principii clare care ghidează relaţia companiei faţă de cererile guvernului cu privire la datele utilizatorilor atât în ceea ce priveşte apărarea legii, cât şi eventualele probleme de securitate naţională“, se arată în dreptul la replică acordat publicaţiei britanice. 

„Când actualizăm produsele, obligaţiile legale, anumite circumstanţe ne cer să menţinăm posibilitatea de a furniza anumite informaţii în scopul protejării legii sau în scopul securităţii naţionale. Sunt aspecte ale acestei dezbateri pe care am vrea să le discutăm mai liber. De aceea cerem mai multă transparenţă“, încheie comunicatul Microsoft.

Shawn Turner, purtătorul de cuvânt al National Intelligence, şi Judith Emmel, purtătorul de cuvânt al NSA, au trimis de asemenea un comunicat către „The Guardian“. „SUA administrează programele sale sunt un regim strict, cu o monitorizare atentă de către curţile de justiţie, Congres şi directorul National Intelligence. Nu toate ţările au cerinţe similare de supraveghere pentru a proteja drepturile şi libertăţile civile“.

Mai mult, în acelaşi comunicat se arată că firmele din SUA sunt dedicate protejării drepturilor clienţilor lor din lume, în timp ce respectă obligaţiile legale din SUA şi din alte ţări în care îşi desfăşoară activitatea.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre scandalul spionajului: 

Înainte de NSA, programul PRISM şi Edward Snowden, un preşedinte al SUA a spionat oameni prin liniile de telegraf

Ministrul german de Interne: „Dacă nu vreţi să fiţi spionaţi, nu mai folosiţi Facebook şi Google“

FOTO Cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Microsoft. Programul PRISM obţine date în două moduri

FOTO Noi informaţii despre spionajul american: PRISM spiona în timp real, fără să ţină cont de cetăţenie

Apple: Nu ştiam de programul PRISM. Câte cereri au primit americanii pentru oferirea datelor clienţilor

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite