GPT-3, un program cu AI, e capabil să scrie texte la nivel uman. Cine îl deţine şi care sunt pericolele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3) este un program cu inteligenţă artificială (AI), care foloseşte deep learning pentru a produce text de tip uman.

”În termeni simpli, inteligenţa artificială (IA) se referă la sisteme sau la maşini care imită inteligenţa umană, pentru a efectua diverse activităţi şi care se pot îmbunătăţi iterativ pe baza informaţiilor pe care le colectează."

GPT-3 este un model de predicţie a limbajului, ajuns la a treia generaţie. Este succesorul lui GPT-2, creat de OpenAI, un laborator de cercetare a inteligenţei artificiale din San Francisco. OpenAi Inc, deţinătoarea laboratorului, e o companie non-profit fondată de Elon Musk, Sam Altman, Ilya Sutskever, Greg Brockman, Wojciech Zaremba şi John Schulman. 

Versiunea completă a GPT-3 are capacitatea de învăţare automată de 175 miliarde de parametri lingvistici. GPT-3 a fost prezentat în mai 2020 şi este în testare beta începând cu iulie 2020. 

Calitatea textului generat de GPT-3 este atât de ridicată, încât este dificil de distins de cea scrisă de un om, lucru care are atât beneficii, cât şi riscuri. Pe 28 mai 2020, 31 de cercetători şi ingineri ai OpenAI au prezentat GPT-3 şi au avertizat despre potenţialele pericole, solicitând cercetări pentru a atenua riscul.

Farhad Manjoo de la New York times explică într-un articol ce face GPT-3 să fie extraordinar, dar şi unele dintre riscuri:

- pentru că se bazează pe texte găsite online, este probabil ca GPT-3 să reflecte multe prejudecăţi. Cum ne putem asigura că textul pe care îl produce nu este rasist sau sexist?

- GPT-3 nu deosebeşte realitatea de ficţiune.

- GPT-3 e atât de avansat, încât nu poate fi deosebit de oameni în interacţiunea online.

Un articol critic apărut în MIT Technology Review spune: "La prima vedere, GPT-3 pare să aibă o capacitate impresionantă de a produce text de tip uman. Şi nu ne îndoim că poate fi folosit pentru a produce ficţiuni suprarealiste distractive; pot apărea şi alte aplicaţii comerciale. Dar acurateţea nu este punctul său forte. Dacă sapi mai adânc, descoperi că ceva nu este în regulă: deşi rezultatul său este gramatical şi chiar impresionant, înţelegerea lumii de către GPT-3 este adesea greşită, ceea ce înseamnă că nu poţi avea niciodată încredere în ceea ce spune.” Potrivit autorilor articolului, Gary Marcus şi Ernest Davisarchive, GPT-3 modelează relaţiile dintre cuvinte fără a înţelege sensul din spatele acestora. 

   

Publicaţia britanică The Guardian a pus la încercare GPT-3, cerându-i să scrie un text de 500 de cuvinte pe o temă dată. GPT-3 a scris nu unul, ci 8 texte sau eseuri diferite, din care jurnaliştii britanici au luat fragmente şi au creat un singur text, pe care l-au şi publicat în septembrie 2020.

David Chalmers de la Universitatea din New York, profesor de filosofie şi ştiinţe neuronale, specializat în domeniile filosofiei minţii şi filozofiei limbajului, a spus despre GPT-3 că e „unul dintre cele mai interesante şi importante sisteme de AI produse vreodată”. 

Cu altă ocazie, David Chalmers a afirmat: „Dacă sunt deschis la ideea că un vierme cu 302 neuroni e conştient, sunt deschis şi la aceea că GPT-3, cu 175 miliarde de parametri, este, de asemenea, conştient”.

Eric Eliott, scriitor, profesor şi dezvoltator software, a realizat un interviu online cu GPT-3.

Microsoft a anunţat, tot în septembrie 2020, că deţine o licenţă de utilizarea „exclusivă” a GPT-3; alţii pot folosi în continuare API-ul public, dar numai Microsoft are controlul codului sursă. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite