Tinerii geniali de la Cluj, primii în lume la design seismic. Echipa României a stabilit un nou record al competiţiei din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa Universităţii Tehnice din Cluj Napoca a câştigat premiul I la „Undergraduate Seismic Design Competition”, desfăşurată zilele trecute la San Francisco, SUA.

Echipa formată din 12 studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca care a participat, în perioada 5 – 8 aprilie la „Undergraduate Seismic Design Competition”, de la San Francisco, Statele Unite ale Americii, a urcat pe prima treaptă a podiumului. Performanţa tinerilor români continuă o serie de rezultate fantastice obţinute de universitatea din Cluj, care s-a clasat pe locul I şi la precedentele două ediţii ale competiţiei.


Proiectul cu care studenţii români au câştigat competiţia a fost denumit Redwood Tower – în fapt o machetă făcută din lemn de balsa, ce reprezintă, conform cerinţelor organizatorilor, o clădire pe care o construieşte un tânăr antreprenor şi care vrea ca la etajul 15 să aibă un restaurant. Macheta realizată la Cluj a trecut de prima etapă a concursului cu 0 puncte de penalizare, stabilind, totodată, în etapa de licitaţie a structurilor, şi un nou record al competiţiei. „După prezentarea excepţională realizată şi susţinută de Horia Marian, căpitanul echipei, rezultatele Preliminary Judging şi Judging debrief (jurizarea structurii) ne-au premiat cu 0 puncte de penalizare. Ultima parte a zilei, Fundrasing Auction and Poster Session (licitaţia structurilor), structura proiectată la Cluj stabileşte un nou record al competiţiei:2000$, licitaţi de însuşi Ashraf Habibullah, fondatorul SAP2000. Mâine se va desfăşura cea mai antrenantă etapă a concursului: Shake Day (testele pe masa vibranta), au scris reprezentanţii echipei pe pagina de internet a proiectului.

image


Adevărata provocare a venit la final, când macheta a trebuit să reziste unor cutremure de diferite intensităţi, simulate în condiţii de laborator. „Cutremur!..se strigă precum cu adevărat s-ar produce unul, însă în inimile noastre au pulsat cutremure întregi până când după şase luni de bătălie toate s-au terminat. Şi am reuşit! Redwood tower (numele machetei noastre) a rezistat şi a stat cu noi în picioare până la capăt!”, au scris studenţii, imediat după testarea machetei lor.

image


Cei 12 magnifici


Echipa a fost formată din 12 studenţi, nouă de la Facultatea de Construcţii (anul IV), iar trei de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism (anul III şi V): Alina Pop, Andrei Caraza, Bogdan Stroia, Bianca Raţiu, Cătălin Popa, Cristina Iordache, Daniel Cornea, Gergely Vass, Horia Marian, Marius Monda, Miklos Bartha, Szidonia Haba. Studentul zălăuan Andrei Chiş, component al echipei care a câştigat ediţia de anul trecut a competiţiei, a fost asistent coordonator în proiect.

Vă mai recomandăm:

Clădire rezistentă la cutremure gigantice. Cum au reuşit 12 tineri geniali români să câştige cel mai prestigios concurs de design seismic pentru studenţi din lume

Ei sunt tinerii cărora nu le este ruşine cu tradiţiile bunicilor. Locul din România în care războiul de ţesut şi furca sunt „cool“

O tânără din Sălaj şi-a făcut propriul sat tradiţional: muzeul viu în care poţi să retrăieşti vacanţele la bunici

VIDEO Cum se făceau casele în urmă cu o sută de ani. Tinerii care clădesc, în secolul XXI, pereţi din lut amestecat cu apă şi paie


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite