Şase lucruri fascinante despre iguane. În ce condiţii renunţă la coadă şi de ce adoră băile de soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Animale uimitoare, iguanele sunt creaturi docile, retrase, inofensive, cu o capacitate extraordinară de a se adapta mediului în care trăiesc. Aşa se face că pot fi întâlnite într-o varietate de medii, de la pădurile tropicale, la deşerturi sau medii acvatice.

Există sute de specii diferite
De departe, cea mai răspândită este iguana verde, însă acest animal există în diverse forme, culori şi dimensiuni. Familia iguanelor cuprinde 60 de genuri şi peste 700 de specii. Probabil cel mai fascinant "membru" al acestei familii este Iguana Albastră sau iguana de pe Insula Cayman, o specie pe cale de dispariţie, endemică a insulei Grand Cayman. Este, de asemenea, una dintre puţinele creaturi albastre din lume, dar şi cea mai grea dintre iguane, putând ajunge la 14 kg.

Adoră băile de soare
Asemeni tuturor reptilelor, iguanele au sângele rece, aşa că adoră băile de soare, care le ajută să-şi regleze temperatura corporală, dar şi în procesul de digestie. Când temperaturile scad sub 4 grade Celsius, aceste reptile suferă un şoc, muşchii le paralizează, iar iguanele intră într-o stare de hibernare.

Pot renunţa la coadă
Iguanele îşi folosesc coada atât pentru a-şi păstra echilibrul în timp ce se deplasează, dar şi în autoapărare. Multe specii şi-au dezvoltat un mecanism de apărare numit "autonomie caudală"; mai precis, când se simt ameninţate îşi leapădă coada pentru a distrage atenţia prădătorului şi a scăpa cu viaţă. Ulterior, îi va creşte o nouă coadă.

Excelenţi înotători
În timp ce multe iguane se mulţumesc să stea pe uscat sau să se caţere pe copaci, Iguana marină din Insulele Galapagos petrece mult timp sub apă, folosindu-şi abilităţile excelente de înot pentru a se hrăni cu alge roşii şi verzi. Este capabilă să se scufunde până la 9 metri adâncime şi să stea sub apă cam o jumătate de oră, după care se întoarce în bătaia soarelui, pentru a-şi regla temperatura corpului.

Au un al treilea ochi
Cunoscut şi sub denumirea de ochi parietal, acest organ este situat în partea superioară a capului şopârlei şi este folosit pentru a alerta iguanele de eventualele ameninţări aeriene. Spre deosebire de ceilalţi doi ochi, acesta este mai puţin dezvoltat şi poate doar modificări de lumină şi întuneric.

Trăiesc foarte mult
Oamenii au tendinţa de a achiziţiona o iguană pe post de animal de companie, fără a înţelege pe deplin nevoile de bază ale acestor creaturi. Pentru o viaţă sănătoase, ele au nevoie de mediu cald, o sursă de ultraviolete, un habitat de dimensiuni corespunzătoare şi o dietă sănătoasă, bazată pe vegetale.
În funcţie de specie, această reptilă poate trăi până la 60 de ani, un detaliu de care este obligatoriu să ţineţi cont dacă vă gândiţi să cumpăraţi una pe post de animal de companie.

Citiţi şi:

10 animale cu cele mai lungi perioade de gestaţie. Cine este „campionul“ suprem

Top 5 cele mai periculoase animale din lume. Creatura care ucide anual aproape 1 milion de oameni

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite