Şarlatanul care a făcut avere cu transplantul de testicule de ţap. Gluma de la care a pornit o escrocherie de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul făcea zeci de intervenţii pe săptămână FOTO legendsofamerica.com
Bărbatul făcea zeci de intervenţii pe săptămână FOTO legendsofamerica.com

Timp de aproape două decenii, un pseudo-medic a făcut milioane de dolari promiţându-le pacienţilor lui că le va reda virilitatea prin transplant de testicule de ţap.

I s-a spus "chirurgul testiculelor de ţap" şi a devenit celebru nu doar pentru ideea nebunească pe care a promovat-o sub pretextul că face minuni în cazul bărbaţilor impotenţi. Totul s-a dovedit a fi o escrocherie, pentru că John Richard Brinkley nu avea nicio legătură cu medicina, singurul său obiectiv fiind acela de a se îmbogăţi pe seama naivităţii şi disperării oamenilor.

Născut în 1885 în Statele Unite ale Americii, Brinkley a lucrat o bună perioadă de timp ca telegrafist, însă visul său a fost să devină medic. După 1916 şi-a deschis un mic plafar în Milford, Kansas, prin intermediul căruia le asigura localnicilor produse naturiste pentru diverse afecţiuni. Potrivit lui Clement Wood, autorul biografiei falsului medic american, în 1917, când unul dintre vecini i s-a plâns că nu reuşeşte să aibă urmaşi, Brinkley i-a sugerat, mai în glumă, mai in serios, că nu i-ar strica o pereche de testicule de ţap. De la o glumă inofensivă, la o uriaşă escrocherie a fost doar un pas, pentru că spre surpriderea lui John Brinkley, bărbatul s-a arătat deschis faţă de trăznita idee.

La scurt timp după transplantul pentru care pacientul a plătit 150 de dolari, soţia acestuia ar fi rămas însărcinată, iar Brinkley a devenit faimos. Vestea "performanţei" falsului medic s-a răspândit, astfel că pe la mijlocul anilor 1920, el ajunsese să efectueze până la 50 de proceduri pe săptămână pentru bărbaţi din întreaga ţară, într-o clinică pe care o ridicase de la zero. Pacienţii îşi puteau alege donatorul din rândul ţapilor ce erau expuşi în faţa spitalului privat.

Judecat pentru fraudă şi malpraxis

Pentru că îşi dorea venituri şi mai mari, a început să îşi facă publicitate. Mai întâi în ziarele vremii, apoi la propriul post de radio, unde seară de seară le vorbea ascultătorilor despre diverste teme sexuale, subliniind efectul miraculos al transplanturilor făcute la clinica sa.

Deşi iniţial, Brinkley a promovat procedură drept o metodă de a vindeca impotenţa, în cele din urmă a susţinut că tehnica reprezintă un panaceu pentru o gamă largă de afecţiuni masculine. Efectul placebo i-a convins deseori pe pacienţii săi că graţie intervenţiei chirurgicale şi-au recăpătat potenţa, iar pseudo-medicul era văzut drept omul care face imposibilul. Câteva zeci, însă, au murit în urma infecţiilor postoperatorii.

O comisie alertată de Asociaţia Medicală Americană a fost trimisă la faţa locului pentru a asista la una dintre celebrele sale implanturi. Ceea ce le-a fost dat să vadă - inclusiv că animalelor le erau recoltate testiculele pe viu - i-a îngrozit pe membrii comisiei; în urma raportului acestora, Brinkley a fost prezentat drept un şarlatan, i s-a interzis să practice şi a fost dat în judecată pentru mai multe capete de acuzare, printre care fraudă şi malpraxis. A murit falit în 1942.

Citiţi şi:

Cinci lucruri mai puţin cunoscute despre Houdini. Ce şi-a propus să facă după moarte cel mai cunoscut magician al lumii

Povestea inventatorului genial chinuit de o boală psihică. A fost obsedat de microbi şi de cifra 3

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite