Sânge cu ceapă: reţeta neobişnuită şi gustoastă inspirată din bucătăria maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prepararea reţetei
Prepararea reţetei

Un preparat care i-ar putea face pe foarte mulţi să strâmbe din nas doar la auzul denumirii este, însă, extrem de apreciat în unele comunităţi de maghiari.

O mâncare ciudată pentru unii, delicioasă pentru alţii, sângele cu ceapă este un preparat nelipsit de pe mesele maghiarilor, la tăiatul porcului. Printre cei care au asistat la pregătirea acestui fel de mâncare şi, mai apoi, au testat acest preparat, se numără şi maestrul bucătar Mircea Groza, cu prilejul Concursului de tăiat porci desfăşurat la sfârşitul lunii ianuarie, în comuna sălăjeană Nuşfalău.

"În momentul sacrificării animalului, sângele se adună într-o pungă care se leagă strâns la gură şi se pune la fiert cu organele folosite la prepararea caldaboşului", explică gastronomul sălăjean. Se lasă să fiarbă circa o oră, până ce se coagulează, după care se scoate din pungă şi se taie cubuleţe cât timp este fierbinte.

sange cu ceap

Până fierbe, se pregăteşte ceapa, care se taie solzişori şi se pune într-un ceaun, la foc mic, amestecând continuu ca să nu se ardă, până se înmoaie, căpătând consistenţa unei paste. Mai apoi, se adaugă cubuleţele de sânge coagulat şi se lasă pe foc încă aproximativ o oră, adăugând sare şi piper după gust.

"Se serveşte cu pâine şi cu murături acre ori cu sfeclă roşie, de regulă la micul dejun sau peste zi, ca aperitiv, lângă un pahar de pălincă", mai spune Mircea Groza. În ceea ce priveşte gustul acestui preparat, maestrul bucătar îl aseamănă cu cel al sângeretele ori al ficatului de porc.

Vă mai recomandăm:

Concurs internaţional de tăiat porcul organizat în Sălaj. Ce delicatese au gătit cele opt echipe de măcelari participante

Cum se face „Maţu` curuli“, un delicios preparat tradiţional. Reţeta originală a gastronomului Mircea Groza

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite