Provocări creative pentru copii, de Noaptea Muzeelor. De la ateliere de pictură, la târgul care îi încurajează pe tineri să devină colecţionari - FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mici dintre vizitatorii Muzeului Judeţean au fost, şi în acest an, pricipalii destinatari ai ai activităţilor organizate, sâmbătă şi duminică, cu prilejul Nopţii Muzeelor.

Copiii au pus stăpânire pentru două zile pe curtea Muzeului de Istorie şi Artă Zalău, după ce au răspus invitaţiei lansate de către reprezentanţii instituţiei cu prilejul Noapţii europene a Muzeelor. Ateliere de cusut batiste şi semne de carte cu motive populare, de confecţionat jucării jucăuşe din linguri de lemn ori din hârtie colorată, reconstituiri desenate ale casei tradiţionale de la Răstoci ori cele de modelat baloane au provocat imaginaţia celor mici, care au avut, astfel, ocazia să îşi dovedească nu doar creativitatea, ci şi îndemânarea.
După activităţile creative, copiii s-au îmbrăcat în replici după echipamentele antice şi, instruiţi de specialiştii Muzeului Judeţean, s-au pregătit să devină "războinicii de mâine din Hoarda Barbară şi Legiunea Copiilor", fiind iniţiaţi în tainele tehnicilor de luptă.

Elevilor de gimnaziu, organizatorii le-au oferit ocazia de a deveni ghizi pentru o noapte, în expoziţia de istorie veche, cei mai originali, informaţi şi dezinvolţi dintre ei fiind răsplătiţi cu premii. "Evenimentele sunt completate, pe segmentul iubitorilor de artă, de expoziţia temporară organizată în colaborare cu Muzeul de Artă din Baia Mare, ce rememorează parcursul şi traseul artiştilor reuniţi sub ceea ce lumea cunoaşte sub denumirea de Şcoala de pictură Baia Mare", ne-a declarat Corina Bejinariu, directorul Muzeului.

Alte competiţii au fost dedicate familiilor, care, în cadrul atelierului “România mea şi a ta”, şi-au testat cunoştinţele de istorie şi de geografie, aşezând pe harta ţării monumente şi personalităţi, dar şi identificând şi corectând erorile istoriei. Nu au lipsit concursurile de tras cu arcul ori confruntarea gladiatorilor.

Un târg al micilor colecţionari

Un element de noutate la ediţia din acest an a fost târgul micilor colecţionari, în cadrul căruia, câţiva tineri şi-au etalat colecţiile de monede, timbre, scoici, pietre şi chiar figurine. Unii dintre ei duc mai departe colecţiile vechi ale părinţilor, alţii au început de la zero.

"De aproape trei ani, am iniţiat un proiect în cadrul Muzeului - Clubul tinerilor colecţionari, unde se întâlnesc copii pasionaţi de filatelie, numismatică ori cartofilie. Este destul de greu să găsim tineri care au astfel de preocupări, deoarece în ziua de astăzi, majoritatea sunt foarte ocupaţi cu alte activităţi extraşcolare. Plus că avem o concurenţă serioasă din parte telefoanelor mobile şi a tabletelor", susţine Emanoil Pripon, cercetător ştiinţific în cadrul instituţiei de cultură şi colecţionar, la rândul său.

Cu toate acestea, a reuşit să mobilizeze, anual, în jur de 10 copii, care se întâlnesc o dată pe lună, la MJAI şi pe parcursul a două ore învaţă despre tainele numismaticii. Acesta îi încurajează pe tineri să îşi înceapă propria colecţie, susţinând că o astfel de preocupare îi ajută să se dezvolte personal şi le lărgeşte universul cunoaşterii.

"Vrem să îi capacităm să caute piese pentru propria colecţie, să întrebe pe la rude şi cunoştinţe, să se documenteze despre tot ce înseamnă colecţia lor. O colecţie, indiferent de natura ei, are menirea de a deschide. Mai întâi, îl deschide în ceea de priveşte comunicarea cu alţii tineri de aceeaşi vârstă, dar, îi deschide şi porţile cunoaşterii. Spre exemplu, dacă în cadrul clubului, vine cu o monedă, indifent de ţară ori de perioadă, îi ajutăm să înţeleagă cine este emitentul, contextul istoric în care a fost emisă moneda, câteva date despre geografia şi istoria respectivului stat, cine a fost personajul de pe monedă. Moneda este o purtătoare fantastică de informaţie. Aceeaşi abordare o avem şi în cazul timbrelor, pentru că iconografia lor spune foarte multe", explică cercetătorul ştiinţific.

Vă mai recomandăm:

Spectacol al ştiinţei în centrul oraşului. Ce mai inventează elevii: barca acţionată cu energie solară şi pistolul cu spirt - FOTO

Spectacol la "Marşul carierei". Cum şi-au propus liceele să îi atragă pe absolvenţii de gimnaziu - VIDEO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite