Porţie de sănătate la pahar: suc de mere, fără zahăr sau conservanţi, produs de cercetătorii de la Jibou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucul este făcut pe sortimente, în funcţie de soiul de mere din care este obţinut
Sucul este făcut pe sortimente, în funcţie de soiul de mere din care este obţinut

Nu are nici un adaos de zahăr, nu are conservanţi sau oxidanţi, dar poate fi păstrat chiar şi timp de un an. Sunt calităţile sucului de mere produs la Centrul de Cercetări Biologice - Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou.

Producţia de mere din livada didactică a Grădinii Botanice ”Vasile Fati” din Jibou este transformată, de toamna aceasta, în suc de mere natural, produs cu ajutorul unei minifăbricuţe amenajate în cadrul grădinii.

Potrivit directorului Cosmin Sicora, sucul este sută la sută natural, în sensul că nu conţine conservanţi, antioxidanţi sau zahăr, păstrarea lui fiind garantată timp de un an printr-un proces de dublă pasteurizare. Mai exact, merele culese din livadă sunt spălate şi presate cu ajutorul unei prese pe apă care scoate tot lichidul din mere, sucul astfel obţinut fiind pasteurizat, apoi, timp de patru ore, până la temperatura de 85 de grade, iar apoi intră într-un al doilea proces de pasteurizare, ce durează două ore. Sucul este apoi ambalat şi pus la păstrare, reprezentanţii centrului de la Jibou garantând că el îşi păstrează proprietăţile nealterate timp de cel puţin un an. După desfacerea ambalajului, este recomandabil, totuşi, ca sucul să fie băut în şapte - opt zile.


Pe lângă faptul că este natural, sucul este făcut şi pe soiuri de mere, astfel încât consumatorii să poată opta, în funcţie de gust (mai dulce, mai acid), pentru sortimentul pe care îl doresc.


Deocamdată, băutura sută la sută naturală poate fi cumpărată doar de la poarta de acces penru public în interiorul Grădinii Botanice, însă Cosmin Sicora spune că, pe viitor, se gândeşte să diversifice căile de comercializare a lui.


Suc din merele clienţilor


Centrul oferă şi o altă variantă pentru amatorii de suc de mere. ”Cei care au mere pot să vină la noi cu ele şi noi le procesăm, dându-le sucul gata ambalat. Ei trebuie să achite doar contravaloarea ambalajelor şi a manoperei”, precizează Sicora.


Pentru anii viitori, conducerea Grădinii Botanice promite şi suc din soiuri tradiţionale, ce va fi făcut din producţia ”băncii de gene” de la Jibou, care conţine deja, pe portaltoi, 200 de meri din grădinile din satele Sălajului, urmând să fie completată, la primăvară, cu alţi 150. Vorbim de soiuri necomerciale, care nu se mai vând astăzi şi care, fără o astfel de iniţiativă, ar dispărea. Iar cercetătorii de la Jibou spun că ar fi mare păcat să nu mai avem astfel de pomi fructiferi care, pe lângă gustul deosebit al fructelor, prezintă avantajul că sunt mult mai rezistenţi la boli decât cei vânduţi acum în comerţ şi nu necesită nici stropiri cu diverse substanţe chimice.

Citeşte şi Cum să îţi izolezi casa cu ajutorul florilor. Ce soluţie au cercetătorii din Jibou

Capsula  timpului pentru fructele tradiţionale româneşti. Cum vor să salveze cercetătorii merii şi perii pe cale de dispariţie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite