Oficialii sălăjeni devin timizi când sunt puşi să recite imnul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua Imnului Naţional, „Adevărul de Seară” a testat astăzi patru parlamentari, un preşedinte şi un primar, pentru a vedea cât de bine cunosc versurile acestuia. Ei susţin că ştiu versurile primei strofe din imnul naţional, dar  când vine vorba să recite ori să intoneze la telefon, se eschivează: ba sunt în discuţii, ba sunt răciţi. 

Imnul de stat al României, „Deşteaptă-te române!”, este alcătuit din unsprezece strofe, din care se interpretează la ocazii festive prima, a doua, a patra şi cea de a unsprezecea. Prezenţi prin natura „meseriei” la toate celebrările sau comemorările, oficialii sălăjeni cunosc, sau cel puţin aşa susţin, prima strofă a imnului.

Deputatul PDL Lucian Bode afirmă că astăzi, la manifestările dedicate imnului de stat, a recitat chiar două strofe. „Când am ajuns la un nume de Traian m-am oprit”, spune amuzat parlamentarul. Pentru „Adevărul de seară”, Bode a recitat prima strofă, fără să se abată nici cu o prepoziţie de la textul original.

Şi deputatul Seres Denes (UDMR) a acceptat provocarea. Cu mici încurcături, parlamentarul cu cele mai multe mandate a cântat chiar primele patru versuri. Iată textul recitat/cântat de Seres: : „Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,/În care te-adânciră duşmanii de tirani!/Acum ori niciodată crează-ţi altă soartă,/La care să se închine şi cruzii tăi duşmani”!

Mai timizi, dar se tratează


Primarul municipiului Zalău a dat asigurări că ştie prima strofă, dar a fost „timid” şi nu a dorit să o recite la telefon. „Prima strofă pot să o spun, dar credeţi-mă pe cuvânt, acum sunt în discuţii cu cineva. Aş fi putut să vă mint, să spun că le ştiu pe toate, dar nu am făcut-o. Nu le ştiu”, s-a apărat Radu Căpîlnaşiu de insistenţele noastre.

Aflat într-o şedinţă, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj ne-a rugat să revenim ulterior pentru o demonstraţie. „Dacă m-aş apuca de recitat acum, s-ar crede că am o problemă”, s-a scuzat Tiberiu Marc. Iuliu Nosa, deputat PSD, ar fi recitat prima strofă dat fiind că o ştie. Cu toate acestea, nu s-a supus probei la telefon, pentru că era răcit.

Singurul refuz pe care l-a întâmpinat reporterul „Adevărul de Seară” a venit din partea senatorului UDMR Fekete Szabo Andras Levente. „Dar de ce vă interesează?”, a fost reacţia lui Fekete, care a precizat că nu va mai răspunde apelului ADS Zalău, deoarece „scrie numai neadevăruri”. Fekete a făcut aceste afirmaţii, după ce „Adevărul de Seară“ a publicat un articol referitor la activatea sa. Articolul era bazat pe informaţii oficiale, preluate de pe site-urile celor două camere ale Parlamentului. Conform acestor surse, activatea parlamentarului de Sălaj Fekete Szabo Andras a fost zero.

Textul de test

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,

În care te-adânciră barbarii de tirani!

Acum ori niciodată, croiește-ți altă soarte,

La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!

În loc de „Trei culori”


„Deşteaptă-te române!” a devenit imnul de stat în anul 1990. Autorul versurilor este poetul, ziaristul şi traducătorul Andrei Mureşanu (1816 - 1863). Mulţi cred că muzica a fost compusă de Anton Pann, însă melodia pe care Mureşanu a aranjat versurile avea o largă circulație în epocă, astfel că nu i se cunoaște cu certitudine autorul.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite