Nepăsarea statului român macină patrimoniul fostei UTC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştrandul Tineretului, concesionat de fundaţie unei firme private FOTO Arhivă
Ştrandul Tineretului, concesionat de fundaţie unei firme private FOTO Arhivă

Imobile mari, situate în cele mai multe cazuri în zona centrală a oraşelor, baze sportive şi de agrement. Sunt „moştenirea” defunctei Uniuni a Tineretului Comunist, preluată în 1990 de Fundaţiile pentru Tineret, special create în acest scop.

Din cauza unei lacune legislative, aceste fundaţii au fost lăsate să funcţioneze fără o structură completă de conducere, administrarea acestui patrimoniu fiind asigurată, de regulă, de o singură persoană, care nu dă socoteală nimănui. În Sălaj, cel puţin, s-a ajuns ca din cauza modului defectuos de administrare şi a faptului că managementul nu a fost controlat de nimeni, s-a ajuns ca fundaţia să acumuleze datorii uriaşe la bugetul local, astfel că fostul Club al Tineretului, o clădire cu trei nivele situată chiar în centrul oraşului, a fost preluată de Primăria Zalău, în contul acelor datorii.

Situaţia a făcut recent obiectul unei interpelări făcute în Parlamentul României de senatorul UDMR de Sălaj Vegh Alexandru. Senatorul, fost prefect al judeţului,  arată, în textul interpelării, că fundaţia funcţionează fără organele de conducere şi că "singura activitate desfăşurată, în mod constant, de fundaţie constă în încheierea de contracte oneroase (contracte de chirie pentru imobilele deţinute)". Vegh Alexandru mai precizează că "în 2008, având în vedere faptul că Fundaţia pentru Tineret a administrat în mod defectuos patrimoniul avut, că nu şi-a îndeplinit scopul pentru care a fost constituită, precum şi faptul că nu şi-a constituit organele de conducere în termenul prevăuzt de lege, Consiliul Judeţean Sălaj a introdus o acţiune în instanţă, prin care a solicitat dizolvarea fundaţiei. Acţiunea a fost însă respinsă, instanţa de judecată reţinând că fundaţia a încheiat contracte de închiriere şi cooperare cu mai multe societăţi comerciale, reţinând, nejustificat, şi lipsa calităţii procesual active a Consiliului Judeţean", explică el.

Răspunul formulat de reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului la interpelarea senatorului sălăjean trădează dezinteresul pentru soluţionarea acestei probleme. Mai exact, oficialii ministerului se ascund în spatele a două proiecte legislative de modificare a Legii 146/2002 privind regimul juridic al fundaţiilor pentru tineret. Problema este că una dintre ele - cel puţin - se află în mediere în Parlament încă din 2004 (este vorba despre ordonanţa 166/2002), deci şi interesul legiutorului este la fel de inexistent. Dacă ordonanţa ar fi adoptată, conducerea Fundaţiei pentru Tineret ar urma să fie asigurată de un consiliu format din trei reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi din doi reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret.

În Sălaj, Fundaţia a mai rămas cu baza de agrement Ştrandul Tineretului, dată în concesiune unei firme private.

 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite