Miturile despre alcool, spulberate: cui pe cui nu se scoate, iar apa face bine când eşti mahmur. Ce aliment trebuie să mănânci înainte de a te apuca de băut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neplăcerile de a doua zi produse de consumul de alcool pot fi prevenite printr-o metodă foarte simplă. Specialiştii mai spun, de asemenea, că o modă a momentului, amestecarea alcoolului cu băuturile energizante, amplifică mahmureala de a doua zi.

Nutriţionistul Marius Călinici spune că, întrucât este cauzată, în mare parte de deshidratarea provocată de alcool, mahmureala poate fi prevenită printr-o hidratare adecvată. ”Alcoolul induce, prin multiple mecanisme, deshitratarea organismului, motiv pentru care consumul de alcool trebuie însoţit de o hidratare corespunzătoare. Spre exemplu, la o porţie de bere (350 de mililitri de lichid) se bea o porţie de apă. Şi tot aşa, alternativ, indiferent de băutura alcoolică ingerată. Important este ca hidratarea să se facă din timp”, explică specialistul.

Nutriţionistul mai recomandă ca, tot pentru hidratare, înainte de a merge la culcare, persoana care a consumat alcool să mai bea un pahar mare cu apă.

Cafeaua şi alcoolul nu se amestecă

O greşeală frecventă făcută de consumatorii de alcool este asocierea băuturii cu cafeaua sau alte produse care conţin cofeină. ”Când consumi alcool, nu bea cafea! Iar când spun cafea mă refer şi la băuturile energizante care conţin cofeină. Cafeaua întârzie efectul psihic al alcoolului, dar nu îl suprimă. Creează, pe moment, o senzaţie bună, care va fi plătită urât în ziua următoare”, spune medicul.

Pâine prăjită cu unt, gustarea recomandată înainte de alcool

Nutriţionistul spune că este important ca alcoolul să nu se consume niciodată înainte de a mânca ceva, în ciuda obiceiului încetăţenit la români de a servi un pahar de tărie înainte de masă. ”Înainte de a bea alcool, să se mănânce măcar o felie de pâine prăjită cu unt. Nu este o gustare întâmplătoare”, precizează el. Medicul mai recomandă să nu se amestece sortimentele de alcool şi să nu se depăşească un consum raţional.

”Consumul raţional este cuprins între două şi patru porţii. O porţie înseamnă 40 de mililitri de tărie sau 150 de mililitri de vin sau 350 de mililitri de bere”, explică el.

Alte remedii recomandate de nutriţionist sunt ceaiul de mentă sau sunătoare, fiertura de ghimbir, zeama de varză (care, prin conţinutul ridicat de sare, reţine apa şi se opune, astfel, deshidratării şi este un bun pansament gastric) şi sucurile de citrice.

Cui pe cui nu se scoate

Medicul spune că vorba din popor potrivit căreia ”cui pe cui se scoate”, adică alcoolul de a doua zi ar putea înlătura mahmureala, este un mare neadevăr. ”Nu face decât să prelungească mahmureala. Organismul se simte bine după ce distruge alcoolul (rata este de 7 grame de alcool pe oră). Adăugând noi cantităţi, nu faci decât să adaugi noi cantităţi de distrus de către organism şi să prelungeşti, astfel, starea de mahmureală”, explică el.

Vă mai recomandăm:

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite