Intră în vigoare noul Cod Rutier. Cum schimbă el vârstele minime la care putem obţine permisul de conducere
0
Începând de sâmbătă, permisele de conducere se dau numai în baza unor vizite medicale, iar vârsta la care se poate da examenul în cazul unor categorii aferente şoferilor profesionişti creşte semnificativ.
Isteria schimbării permiselor de conducere de frica intrării în vigoare a noului Cod Rutier a făcut ca activitatea Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatricularea vehiculelor Sălaj să crească de nu mai puţin de 40 de ori. Faţă de o medie de aproximativ 20 de permise eliberate într-o zi normală de lucru, s-a ajuns ca zilele trecute să fie procesate, potrivit şefului serviciului, Remus Stanciu, 800 de dosare pe zi. Aşa se face că, dacă anul trecut s-au eliberat, în tot anul, 7.488 de permise de conducere, anul acesta, în numai două săptămâni, mai exact din 3 ianuarie şi până în 17, inclusiv, au fost date aproape tot atâtea. Potrivit lui Stanciu, 6.197 de permise fuseseră schimbate deja până joi, 17 ianuarie, alte 500 de dosare fiind în procesare.
Ce schimbă noul Cod Rutier
Remus Stanciu spune că, potrivit unor precizări primite recent, începând de sâmbătă, 19 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, cei care îşi vor declara permisul pierdut şi furat şi vor veni să primească altul, fără a aduce dovada că şi-au făcut vizitele medicale, vor primi altul valabil doar până la expirarea valabilităţii celui vechi. „Spre exemplu, dacă cel vechi ar fi expirat peste două zile, două zile va avea valabilitate şi noul permis”, explică el. Cei care vor veni cu vizitele făcute, vor primi permis valabil, după caz, zece ani, respectiv cinci ani – pentru şoferii profesionişti.
De asemenea, noile prevederi schimbă şi vârstele la care pot fi date examenele pentru unele categorii. „Spre exemplu, cei care au dosare la noi pentru categoria C şi nu şi-au luat sala nu pot să dea din nou examenul numai dacă au 21 de ani. La 18 ani se poate da numai pentru C1 – autoutilitare cu masa cuprinsă între 3.500 şi 7.500 de kilograme”, explică Stanciu. Se schimbă vârsta şi pentru categoria D (autobuze), de la 21 de ani, la 24 de ani, dar şi pentru motociclete cu motor de peste 35 de kilowaţi, de la 18 ani, la 24.