I-a scos plămânul, dar i-a lăsat în loc o compresă chirurgicală
0Dionisie Dudaş a fost operat la Cluj de chirurgul Bogdan Popovici, dar câteva luni mai târziu, la o nouă intervenţie, medicii maghiari i-au găsit comprese chirugicale rămase de la prima operaţie. Pacientul din Zalău l-a dat în judecată pe chirurg, căruia îi cere despăgubiri de 30.000 de lei, cât au fost cheltuielile directe cu operaţia din Ungaria.
Calvarul lui Dionisie Dudaş, din Zalău, a început în 2009, când, simţindu-se rău, s-a adresat medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din localitate. Aceştia i-au depistat o problemă la plămânul drept şi l-au îndrumat spre Secţia de Pneumoftiziologie, unde a urmat un tratament cu antibiotice timp de trei săptămâni. Pentru că nu a fost sesizată nicio ameliorare, Dionisie Dudaş a fost trimis la Cluj, la Spitalul Clinic de Pneumoptiziologie.
„Simţeam că-mi fierbe ceva în piept“
Aici a făcut mai multe investigaţii şi a urmat alte tratamente cu antibiotice, dar fără efect, fiind diagnosticat cu „tumoră pulmonară malignă lob drept“. I s-a făcut recomandarea de a se supune unei operaţii de extirpare a tumorii şi, implicit, de rezecţie a plămânului afectat. I-a fost recomandat chirurgul Bogdan Popovici, un medic cunoscut din Cluj. Dudaş spune că a fost operat de Bogdan Popovici în noiembrie 2009 când, odată cu tumora, chirurgul i-a scos plămânul drept. Adevăratele necazuri au început pentru pacient abia după operaţie, când, după numai câteva zile, a simţit că ceva nu e în regulă. „Simţeam ceva în piept ca şi cum ar fierbe acolo o oală cu sarmale. Iar în spate mi-a apărut brusc o umflătură, de mărimea unui pumn. Când i-am arătat-o domnului doctor, a apăsat-o şi pe moment nu s-a mai văzut. Abia mai târziu aveam să aflu că umflătura aceea era, de fapt, faşa lăsată de dânsul în pieptul meu“, povesteşte, încă vizibil afectat, pacientul.
„Vomam şi câte un kilogram de puroi pe zi“
Lunile ce au urmat externării au fost un chin. „La vreo două săptămâni după ce m-au lăsat acasă, am simţit că dacă mă întorceam pe partea stângă, se scurgea ceva din partea dreaptă şi vomam imediat. Era puroi. Vomam şi câte un kilogram de puroi pe zi“, îşi aminteşte el. Dionisie Dudaş spune că în toată această perioadă, în care se simţea vizibil rău a fost de mai multe ori la control la chirurgul care l-a operat, însă acesta îl trata cu aroganţă şi îi spunea, de fiecare dată, că din punct de vedere chirurgical totul era în regulă. În paralel a făcut şi tratamentul cu citostatice, plus alte cure cu antibiotice la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. Nimic, însă, nu părea să aibă efect.
A slăbit 60 de kilograme
În tot acest timp, bărbatul se simţea tot mai rău şi ajunsese de la 115 kilograme, cât avea iniţial, la 55. „Aveam nişte dureri de cap pe care nu le doresc nici duşmanilor. Şi cum mă mişcam, cum vomam. Mă simţeam atât de rău, încât mi-am luat adio de la fata mea şi de la soţie. Nu mai speram ca cineva să dea de capăt problemei mele“, îşi aminteşte bărbatul din Zalău.
Rezolvarea a venit din Ungaria, unde a ajuns la recomandarea unui medic din Oradea. „Soţia m-a găsit zăcând pe jos într-o zi şi atunci s-au decis să mă ducă la Oradea, la un medic al cărui număr îl aflase fiica mea. El ne-a îndrumat spre Debrecen, Ungaria“. Asta se întâmpla în iunie 2010, iar două luni mai târziu, în luna august, bărbatul a fost programat la o operaţie, întrucât medicii maghiari au descoperit cu ocazia unei investigaţii (bronhoscopie) că bontul bronşic nu fusese bine suturat la intervenţia de la Cluj. „Se văd trei orificii de mărimea unui vârf de ac“, se arată în fişa de tratament de la Clinica de pneumologie din cadrul Centrului de ştiinţe sanitare a Universităţii de Medicină Debrecen. În timpul operaţiei, chirurgii maghiari au avut, însă, o surpriză. „Am intrat într-o mică pungă de empiem, unde am găsit comprese chirugicale în spaţiul intercostal 5. Aceasta a fost cauza infecţiei“, se precizează în biletul de ieşire din clinica maghiară. Pentru a putea curăţa zona de infecţia cauzată de compresa lăsată în pieptul bărbatului, chirurgii au fost nevoiţi să taie câte opt centimetri din trei coaste, mutilând şi mai mult trupul încercatului pacient.

Proces de malpraxis la Tribunalul Sălaj
După ce s-a pus pe picioare, Dionisie Dudaş i-a făcut chirurgului din Cluj o vizită, cerându-i acestuia să plătească pentru greşeala lui, mai exact să suporte costurile investigaţiilor şi tratamentelor făcute în Ungaria, având în vedere că au fost făcute tocmai pentru a remedia eroarea chirurgului. Medicul a refuzat, însă, o înţelegere, motiv pentru care pacientul s-a adresat Tribunalui Sălaj, unde a deschis luna aceasta un proces de malpraxis împotriva medicului Bogdan Popovici şi a spitalului pe care îl reprezintă. Primul termen în proces este în 6 mai, iar suma cerută este de 30.000 de lei.
Avocatul chirurgului nu ştia de proces
Deşi reporterul „Adevărul de Seară“ a încercat, astăzi, de mai multe ori să ia legătura telefonic cu el, chirurgul Bogdan Popovici nu a putut fi contactat. Avocatul acestuia, Nicolae Ghişoiu, a refuzat să facă vreun comentariu, declarând că nici nu ştia că dosarul în care este învinuit clientul său a fost introdus pe rol.