FOTO ”Minunea” din serele la Jibou. O veritabilă fosilă vie a înflorit şi poate fi admirată
0Grădina Botanică ”Vasile Fati” din cadrul Centrului de Cercetări Biologice Jibou demonstrează, încă o dată, că este spectaculoasă în orice moment al anului. Locul, unul dintre cele mai frumoase din ţară, atrage zilele acestea cu specii rare şi neobişnuite care tocmai au înflorit.
Este vorba, în primul rând, despre Welwitschia Mirabilis, o specie endemică Deşertului Namib din sud-vestul Africii. Potrivit reprezentanţilor centrului, planta trăieşte într-unul din cele mai aride climate, putând rezista fără apă ani de zile. Planta este o adevarata fosila vie, fiind o rămăşiţă a florei de acum 100 de milioane de ani, şi este capabilă să atingă vârsta de 1.000 - 2.000 de ani. Denumirea speciei a fost dată în onoarea Dr. Friedrich Welwitsch, cel care a descoperit-o în anul 1860. Planta, ocrotită prin lege, poate fi văzută în Sera Suculentelor de la Grădina Botanică "Vasile Fati" Jibou.
Iubitorii lumii florilor vor putea admira la Jibou şi neobişnuitele flori ale orhideelor păianjen, ce aparţin genului Caladenia. Denumirea provine de la cuvintele greceşti "calos"="frumos" şi "aden"="glande", făcându-se referire atât la coloraţia labelului, cât şi la strălucirea glandei aflată la baza coloanei ce împodobeşte multe specii. Orhideele păianjen vor putea fi admirate alături de alte specii de orhidee în sera cu acelaşi nume.
Grădina Botanică din Jibou este a doua ca mărime din ţară, după cea din Iaşi, şi prima ca diversitate a speciilor găzduite.
Vă mai recomandăm:
Misterele Sălajului. Locurile care îţi dau fiori sau îţi pun imaginaţia la încercare