FOTO "Ţara Lalelelor" s-a mutat în România, la Jibou. Cât mai durează "minunea"
0Dacă raiul ar fi pe Pământ, probabil ar arăta ca şi spaţiile verzi ornamentale ale Grădinii Botanice din Jibou în aceste zile superbe de primăvară.
Edenul i se dezvăluie vizitatorului chiar de la intrare, de unde începe să se arate acea ordine şi curăţenie nespecifice spaţiului românesc, dar aflate la ele acasă la Grădina Botanică din Jibou. După câţiva paşi purtaţi pe aleea ce duce spre globurile de sticlă ce adăpostesc plante exotice de pe toate continentele, începe spectacolul: 25.000 de lalele de toate culorile şi speciile îşi ridică, mândre, petalele către cerul de un albastru impecabil.
Pentru ca senzaţia de ordine şi curăţenie să fie cu adevărat desăvârşită, lalelele sunt aliniate, frumos, pe specii şi culori, în benzi longitudinale, precum soldaţii disciplinaţi ai unei armate bine instruite. O lalea portocalie şi-a "uitat" locul şi s-a aşezat taman în rândurile destinate suratelor ei roşii.
Spectacolul este completat de patul de panseluţe ce se întinde sub şirurile drepte de lalele, dar şi de liliacul proaspăt înflorit ce te îmbată cu parfumul său. Directorul Centrului de Cercetări Biologice, din care face parte Grădina Botanică Jibou, Cosmin Sicora, spune că spectacolul lalelelor va fi în... stagiume încă maximum o săptămână. Locul florilor de primăvară va fi luat, apoi, de trandafiri şi alte minuni ale botanicii, care vor face din grădina de la Jibou un colt de rai perpetuu.
Grădina Botanică de la Jibou este refugiul perfect şi pentru părinţii care, neavând nicio grădină zoologică pe o rază de 100 de kilometri, vor să le arate copiilor cum arată animalele sălbatică. În menajeria grădinii de la Jibou cei mici pot admira în voie cerbi, căprioare şi mistreţi, care aleargă în voie prin pădurea de aici.
Tot pentru cei mici, dar nu numai, la Jibou sunt disponibile, de ceva vreme, acvarii în care înoată în voie peşti şi alte specii spectaculoase, precum porcul de mare cu ţepi, peştii „chirurgi“, nisetrul, păstruga, rechinii de apă dulce, peşti „neon“, peşte „fluture birjar“, peşte „clovn“ sau peşte „înger“.