FOTO Programul unic în ţară care îi provoacă pe elevi să fie inovativi. Cum arată şcoala perfectă în viziunea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul se bazează pe dezvoltarea tuturor competenţelor de ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică atât în rândul profesorilor, cât şi al tinerilor.

Peste 120 de elevi şi aproape 40 zeci de cadre didactice din şcolile Zalăului au fost implicate în prima ediţie a Şcolii de vară STEMsylvania, un proiect unic la nivel naţional derulat de către Fundaţia "Noi Orizonturi", cu sprijinul financiar al companiei TenarisSilcotub. Pentru trei săptămâni, copiii au renunţat de bunăvoie la vacanţă pentru a lua parte la numeroase activităţi inovatoare şi a explora probleme reale din comunitate, căutând soluţii pe tematici precum apa, infrastructura urbană sau cetăţenia activă.

Desfăşurat între 8 şi 26 iulie, la Şcoala Gimnazială "Porolissum" din Zalău, programul STEMsylvania se bazează pe dezvoltarea tuturor competenţelor de ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică atât în rândul profesorilor, cât şi al tinerilor, iar activităţile din cadrul programului sunt gratuite pentru toate grupurile ţintă.

"STEM (un concept educaţional ce se bazează pe ideea de educare a elevilor şi studenţilor în patru domenii: ştiinţă, tehnologii, inginerie şi matematică - n.n.) nu a intrat încă în România ca şi abordare educaţională, iar noi oferim copiilor din comunitate un program integrat de trei săptămâni, în care în fiecare săptămână abordăm o problemă. Spre exemplu, în prima săptămână am vorbit despre apă şi am făcut experimente care să ne facă să înţelegem care este impactul apei asupra vieţii oamenilor şi cum putem să o protejăm. Copiii, prin joacă şi experimente, învaţă lucruri foarte concrete, inclusiv îşi pun problema dacă pot să devină ingineri şi să lucreze în domeniul acesta", susţine Sorana Pogăcean, de la Fundaţia Noi Orizonturi.

Potrivit spuselor sale, programul a însemnat 125 de elevi din Zalău, 38 de cadre didactice care au lucrat în fiecare săptămână cu ei la clasă şi o echipă de opt reprezentanţi ai Fundaţiei care şi-au dedicat ultimele şase luni implementării acestei îndrăzneţe.

Şcoli cu săli de cinema şi parcuri

"Am ales Zalăul pentru că este o combinaţie optimă de o companie care înţelege că este important să se implice în comunitate şi să investească aici pe termen lung, o şcoală deschisă care să poate face ca aceste lucruri să se întâmple, părinţi curajoşi care să îşi trimită copiii într-un loc în care nu a mai fost nimeni", a subliniat Sorana Pogăcean.

Ultima etapă a programului având loc vineri, 26 iulie, când la standurile amenajate în curtea Şcolii "Porolissum", elevii participanţi şi-au prezentat proiectele finale, cu care au luptat pentru a câştiga Premiul Publicului. De la staţii de epurare a apei, la şcoli ecologice ori care promovează cursurile în aer liber, dotate cu săli de cinema, piscină sau hambar pentru cursuri de echitaţie, ori şcoli amplastate pe plajă, elevii s-au întrecut în proiecte care mai de care mai interesante şi mai creative.
În urma voturilor exprimate de către cei prezenţi, câştigătoare a fost desemnată echipa ursuleţilor. "Este rezultatul muncii în echipă. Au fost trei săptămâni interesante; pentru noi, ca profesori, a fost o experienţă extraordinară, am învăţat că munca în echipă dă roade, iar aceşti copii extraordinari au făcut nişte lucrări foare creative, inovatoare şi şi-au dat seama că protejarea mediului trebuie să devină o prioritate. Simplul fapt că au venit aici şi au avut activităţi de recreere, de studiu i-a ajutat foarte mult şi să socializeze şi să înveţe lucruri pe care nu le ştiau", a menţionat Ioana Baboş, învăţătoare la Şcoala “Gheorghe Lazăr” Zalău şi una dintre coordonatoarele echipei Ursuleţilor.

Vă mai recomandăm:

VIDEO 150.000 de dolari investiţi anual pentru un program afterschool. Activităţile prin care elevii descoperă lumea prin experiemente

FOTO Atelier şcolar dotat de Michelin pentru învăţământul dual din Sălaj. Ambasadoarea Franţei, prezentă la inaugurare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite