FOTO Atelier şcolar dotat de Michelin pentru învăţământul dual din Sălaj. Ambasadoarea Franţei, prezentă la inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul „Mihai Viteazul“ este singurul din judeţ cu învăţământ dual FOTO Andreea Vilcovschi
Liceul „Mihai Viteazul“ este singurul din judeţ cu învăţământ dual FOTO Andreea Vilcovschi

Un atelier cu peste 400 de echipamente tehnice dedicat elevilor din învăţământul profesional dual a fost inaugurat joi, 15 mai, la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” din  Zalău, în prezenţa ambasadorului Franţei în România, Michèle Ramis.

Amenajarea acestui spaţiu s-a realizat prin implicarea Fundaţiei Corporative Michelin, parte a Grupului Michelin, care şi-a propus, astfel, să investească în dezvoltarea meseriilor tehnice. Potrivit reprezentanţilor multinaţionalei, proiectul s-a derulat în trei etape, respectiv reabilitarea atelierului cu sprijinul Primariei Zalău, pregătirea spaţiului pentru noile echipamente şi achiziţionarea echipamentelor - de la materiale de bază pentru primul an, la echipamente complexe, care să permită elevilor să facă performanţă în timpul celor trei ani de formare duală

"Proiectul este unul important pentru noi din toate punctele de vedere, pentru că înseamnă creşterea nivelului educaţiei în Zalău, în încercarea de a reţine din ce în ce mai mult tinerii talentaţi în zona noastră. Împreună cu Fundaţia Michelin şi în acord cu programa de învăţământ, vom derulăm un program de echipare a acestui laborator, care va dura trei ani. În fiecare dintre cei ani şcolari punem la dispoziţie materiale noi, prin care laboratorul să fie corect echipat pentru a răspunde cerinţelor programei şcolare. Astfel, copiii vor fi mult mai pregătiţi pentru a-şi începe corespunzător activitatea profesională", a explicat Cristian Lazăr, director de resurse umane în cadrul Michelin Zalău.

Atelierul va beneficia de peste 400 de echipamente tehnice, printre care maşini de găurit, prese hidraulice şi polizor, cât şi piese de mobilier dedicate. În plus, elevilor li se va oferi oportunitatea de a pune în aplicare în cadrul fabricii Michelin cunoştinţele teoretice acumulate în cadrul şcolii.

Un exemplu de urmat

La rândul său, ambasadorului Franţei în România a precizat că astfel de proiecte sunt un câştig pentru toate părţile implicate şi ajută tinerii să rămână în ţară: "Sunt foarte fericită că mă aflu astăzi aici, la Zalău, pentru că am venit să salut un parteneriat din care toată lumea câştigă. Este un parteneriat din care toată lumea are de câştigat pentru că diverşi actori s-au raliat pentru beneficiul tuturor: autorităţi locale, compania Michelin, instituţia şcolară, la care ne-am alăturat şi noi pentru că interesul judeţului, al tinerilor, al tuturor este de a oferi un parcurs interesant, printr-o formare profesională, astfel încât companiile să poată recruta noi angajaţi şi pentru ca în regiune tinerii să-şi găsească un loc de muncă, să nu plece în străinătate, să rămână aici. Cred că acest exemplu ar trebui preluat şi în alte părţi".

Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” este primul liceu industrial din judeţ, având o experienţă de 50 de ani, şi a fost înfiinţat pentru a forma mâna de lucru calificată pentru noile obiective economice care începeau să prindă contur în Zalău şi Sălaj. În anul şcolar 2018-2019 sunt şcolarizaţi 643 elevi atât pentru învăţământul liceal de zi,  seral sau frecvenţă redusă, cât şi pentru cel profesional şi dual.

Acest liceu este singurul din judeţ care oferă învăţământ profesional dual. În prezent, există o singură clasă cu 14 locuri, însă din anul şcolar 2019-2020 numărul de locuri va creşte la 46, pentru trei calificări: mecanică, electro-mecanică şi tâmplar universal.

Vă mai recomandăm:

Laboratorul cu imprimante 3D, „arma“ cu care un liceu din Zalău încearcă să-i atragă pe absolvenţii de gimnaziu

Din şcoală, în şomaj. Aproape 40% dintre absolvenţii de liceu au devenit şomeri

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite