FOTO Mii de fluturi şi gândaci au „invadat” Muzeul de Artă. O superstiţie populară face legătura dintre culoarea fluturilor şi noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeografii au încercat să recreeze mediul de viaţă al insectelor
Muzeografii au încercat să recreeze mediul de viaţă al insectelor

Fluturi uriaşi, cu un colorit special, proveniţi din jungla ecuatorială din America de Sud ori din Asia, gândaci de mărimea unui pumn ori puţin mai mari decât o gămălie - cu toţii ocupă de joi, 2 aprilie, o mare parte din încăperile Muzeului de Artă Ioan Sima din Zalău.

Ineditele ”exponate” sunt prezentate publicului Muzeului de Artă ca un omagiu adus celui mai important colecţionar de insecte pe care l-a avut Sălajul: Takács Adalbert, de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta cinci ani. De profesie jurist - economist, Takacs a reuşit să adune, de-a lungul vieţii sale, peste 13.000 de exemplare, în special prin schimburi cu muzee şi colecţionari din ţară, dar mai ales din Franţa, Danemarca, Belgia, Italia, Elveţia, Algeria, India, Brazilia, Peru, SUA, Venezuela, Chile, Japonia şi Indonezia. De numele său se leagă şi o subspecie de gândac. Este vorba despre ”Carabus Hampei Gutăiensis Takacs and Lie", nedescrisă în literatura de specialitate până când el a descoperit-o, în 1992, în Munţii Gutâi, reuşind să o şi omologheze.

”Sigur, în lume există colecţionari care au adunat 100.000, 200.000 de exemplare, dar cumpărându-le cu bani. Adalbert s-a folosit doar de mâinile lui” Rakosy Laszlo, profesor


”Din peste 4.300 de specii care există în România (suntem printre cele mai bogate ţări din Europa  din acest punct de vedere), domnul Takacs a reuşit să adune aproape jumătate. Este extraordinar”, a apreciat, la deschiderea expoziţiei, profesorul Rakosy Laszlo, preşedintele Societăţii Lepidopterologice Române. El a subliniat că marea pasiune a colecţionarului au fost gândacii fugari şi că principalul său merit este că a ajuns la 13.000 de exemplare exclusiv prin muncă proprie. ”Sigur, în lume există colecţionari care au adunat 100.000, 200.000 de exemplare, dar cumpărându-le cu bani. Adalbert s-a folosit doar de mâinile lui”, a punctat el.


Profesorul a vorbit şi despre o superstiţie legată de fluturi, ce şi-ar avea originea în Transilvania. ”Se spune că, dacă primul fluture pe care îl vezi primăvara are culoare roşie, vei avea noroc tot anul. Dacă vezi unul galben, vei avea ghinion”, a spus el.


Despre colecţionar a vorbit şi Bodolo Kinga, nepoata lui Talacs Adalbert şi care s-a ocupat, în calitate de muzeograf, de organizarea expoziţiei. Ea a povestit auditoriului cum bunicul său şi-a învăţat familia să iubească natura, datorită frecventelor ieşiri pe care le făceau, împreună, pentru a aduna insecte şi cum transforma fiecare concediu - inclusiv la mare - în expediţii ştiinţifice.


La evenimentul de deschidere a fost prezentă şi Doina Raus, cea care a preluat, din partea Muzeului, colecţia de la Takacs. Se întâmpla în anii ”80, după ce casa în care locuia colecţionarul a fost demolată de comunişti, acesta nemaiavând unde să îşi ţină colecţia. Autorităţile vremii au făcut atunci demersuri pentru cumpărarea colecţiei de la Takacs, făcând, astfel, posibil care insectele să intre în patrimoniul Muzeului.


Perioada de vizitare a expoziţiei este 2 aprilie – 10 mai în zilele de marţi-vineri între orele 9.00-17.00.

Vă mai recomandăm:

Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Sălaj: aventura pe două roţi care te duce prin cele mai spectaculoase locuri din judeţ

FOTO Din Casa Birăiţii către Capul Horn. Aventura globetrotter-ului Mirel Magop, care va străbate lumea în costum popular românesc

O tânără din Sălaj şi-a făcut propriul sat tradiţional: muzeul viu în care poţi să retrăieşti vacanţele la bunici

Misterele Sălajului. Locurile care îţi dau fiori sau îţi pun imaginaţia la încercare


 

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite