FOTO Grădina Botanică din Jibou, văzută de ochii unor artişti plastici din România şi din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt artistici plastici şi România şi din Ungaria au reprezentat, prin diverse mijloace artistice, frumuseţile găsite la Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou, una dintre cele mai frumoase grădini botanice din ţară. Ocazia le-a fost oferită de Simpozionul de arte vizuale ”Arta în grădină”, ajuns anul acesta la a treia ediţie.

Rezultatele celei de-a treia ediţii a Simpozionului de arte vizuale ”Arta în grădină”, reprezentate de lucrări de pictură, artă fotografică şi instalaţie, au fost prezentate joi, 4 septembrie, publicului amator, într-un cadru inedit, deschis majorităţii spectatorilor în premieră: un beci imens, recent readus la înfăţişarea iniţială, în care familia nobiliară Wesselenyi, pe al cărei domeniu se întinde Grădina Botanică, îşi păstra băuturile şi celelalte produse perisabile.


 Pe simezele ineditului spaţiu expoziţional pot fi admirate, o lună de acum încolo, lucrările a opt artişti plastici români şi maghiari, care au acceptat provocarea de a participa la simpozion şi de a reda, în tablourile lor, imagini din Grădina Botanică. Intrarea în beciul nobiliar este punctată de instalaţia realizată de Andrei Florian, o construcţie care reprezintă o lună.


Pereţii interiori ai beciului sunt acoperiţi de lucrărilor artistului plastic Borgo - din Ungaria, un maghiar născut în România, campion naţional la lupte aici, dar care şi-a descoperit, mai târziu, pasiunea pentru artă. Alături de lucrările invitatului special al simpozionului se regăsesc lucrări semnate deEugen Moritz, Radu Şerban, Florin Gherasim, Cristina Gagiu, Blanca Alina Pop, Lucian Muntean.


”Au fost şapte zile pline în care am putut să lucrăm şase-şapte - opt ore pe zi. Rezultatul îl puteţi admira pe simezele acestei pivniţe deosebite. Dacă anul trecut am expus lucrările în grădină, anul acesta ne-am retras aici. Chiar dacă acest spaţiu este oarecum neconvenţional, credem că avantajează lucrările realizate de noi”, a spus, la vernisajul de joi, Radu Şerban, unul dintre artişti, profesor universitar la Cluj, de loc, însă, din Jibou.


Potrivit acestuia, de anul viitor sau peste doi ani, lucrări realizate la simpozionul de la Jibou ar urma să fie expuse în mai multe muzee din ţară. Deocamdate se poată discuţii cu Muzeul de Artă din Cluj Napoca şi cu Muzeul Satului din Bucureşti.


Simpozionul de la Jibou este organizat Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Centrul de Cercetări Biologice Jibou şi Asociaţia Culturală JAD din Cluj-Napoca, Radu Şerban apreciind că este singurul caz din ţară în care asfel de instituţii susţin un simpozion de arte vizuale.

Citeşte şi Cum să ai în grădină o floare protejată, fără să încalci legea

FOTO "Ţara Lalelelor" s-a mutat în România, la Jibou. Cât mai durează "minunea"

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite