FOTO Afacerea verde dezvoltată de trei generaţii. Povestea pepinierei de 5 hectare înfiinţată de bunic şi continuată de nepot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 24 de ani, zălăuanul Andrei Manafu conduce afacerea pe care bunicul său, de profesie inginer agronom, a înfiinţat-o acum mai bine de două decenii.

Povestea Secret Gardens s-a născut acum 22 de ani, atunci când, rămas fără serviciu, inginerul agronom Mircea Lăncrăjan s-a văzut nevoit să găsească soluţii pentru a-şi întreţine familia. Avea 80 de ari de teren la poalele Meseşului, pe care a început să cultive diferite plante ornamentale. Cum pământul nu era potrivit unor astfel de culturi şi cum preţul terenurilor scăzuse foarte mult, antreprenorul a decis că e momentul să îşi dezvolte business-ul. În urma unui anunţ dat în ziarul local, zeci de persoane s-au arătat dispuse să îi vândă terenurile pe care le deţineau. Atunci, Mircea Lăncrăjan a reuşit să cumpere 5 hectare de teren.

"A fost o ofertă bună de preţ. Proprietarii de terenuri urmăreau atunci să scape de agricultură şi pământuri; oferta fiind mare, preţurile erau relativ mici. Totuşi, pământul era nelucrat, cu spini, buruieni, neatins de ani de zile, iar bunicul nu avea bani ca să-l exploateze", spune Andrei Manafu, nepotul în vârstă de 24 de ani care conduce, în prezent, afacerea înfiinţată de bunicul său. A găsit, însă, soluţii: fiind vorba de o suprafaţă mare de teren, inginerul a parcelat-o şi a dat-o celor interesaţi să îşi facă mici grădini de legume. "A dat pământul fără nicio chirie către circa 30 de familii care şi-au pus legume acolo. În felul acesta terenul a fost curăţat şi lucrat, pentru ca după câţiva ani, pe măsură ce oamenii reununţau să mai cultive, terenul să fie transformat într-o pepinieră", explică actualul manager al Secret Gardens.

Predare de ştafetă

Potrivit acestuia, începutul afacerii a fost unul anevoios: "Ne-am situa departe de adevăr dacă am afirma că ne-am trezit într-o dimineaţă, după un vis frumos, cu imaginea unui paradis verde, ca model de afacere de succes, intuind exact detaliile şi căile de urmat. Necesitatea a fost adevăratul motor care a pus în mişcare naşterea şi dezvoltarea acestei pepiniere, lecţia de supravieţuire după ce conjunctura timpului ne-a pus în postura de a nu avea niciun venit".

Secret Gardens a fost, practic, rodul unui efort comun şi susţinut depus de trei generaţii: de la bunicul agronom şi bunica economistă, la mama inginer biochimist, şi, mai recent, la nepotul student la Horticultură. "Un efort susţinut desfăşurat pe o perioadă de 22 de ani, cu bune si cu rele, cu bucurii şi necazuri, întreaga familie : bunici, copii, nepoţi, care au pus umărul şi au reuşit ceva. Eu am crescut cu bunicii şi am copilărit prin pepinieră; am prins din mers diferite lucruri, iar în timp bunicul m-a învăţat tot ce ştie despre acest domeniu. Acum, eu sunt cel care duce lucrurile mai departe", afirmă Andrei Manafu.

andrei manafu si mircea lancrajan

Dacă în prima etapă, din lipsă de bani, seminţele şi butaşii de plante erau "culeşi" din parcuri ori de la marginea drumului, ulterior, acestea au fost achiziţionate de la diverşi furnizori din ţară şi străinătate, precum grădini botanice, institute de cercetări, parcuri naţionale şi locale. În timp, au luat fiinţă câmpuri de plante mamă pentru ramuri altoi, butaşi şi seminte, iar speciile şi soiurile existente au fost extinse de la câteva exemplare, la mii şi chiar zeci de mii. După cum susţine managerul, banii au fost investiţi cu moderaţie, în funcţie de veniturile realizate din activitatea de comercializare a plantelor: "Ritmic, câte puţin şi niciodată din împrumuturi din bănci pentru îngrăşăminte, lucrări mecanice, produse fitosanitare, seminţe şi material săditor din specii noi, construcţia unui sediu de fermă, balastarea drumurilor pentru un minim acces".

Magnolia, în topul preferinţelor

Majoritatea speciilor dendrologice găsesc aici condiţii foarte bune de dezvoltare, spune tânărul. Este cazul speciilor de conifere, precum pinul, molidul, bradul, laricele, tuia, chiparosul, tisa ori ienuparul, al arbori cu frunza lată - paltinul, arinul, stejarul, fagul, carpenul, cireşul sălbatic, jugăstrul, castanul, frasinul, salcâmul ori magnolia, al arbuştilor: călinul, hibiscus, tamarix, aronia, hortensia, liliac de vară sau iasomia de grădină sau al plantelor agăţătoare: glicina, viţa canadiana, caprifoi, iederă.

Andrei Manafu recunoaşte că drumul parcurs nu a fost lipsit de greutăţi: de la drumurile de acces impracticabile, neîntreţinute, la securitatea bunurilor: "Am reuşit să facem o minimă balastare a drumurilor, pentru a avea acces în vederea aprovizionării şi livrării. Securitatea bunurilor rămâne în schimb, o problemă de nerezolvat. Se sustrag bunuri, în principal cele din metal, astfel că am rămas fără plasa de sârmă a gardului împrejmuitor pe o lungime de 1,5 km. În plus, animalele sălbatice produc stricăciuni ale plantelor, prin roaderea scoarţei copacilor în timpul iernii".

pepiniera secret gardens zalau

Produsele Secret Gardens - arbori masivi pentru umbră, arbuşti decorativi sau fructiferi, plante agăţătoare, plante pentru garduri vii, pentru stâncării sau conifere -  ajung în toate colţurile ţării. Preferinţele clienţilor variază, în funcţie de bugetul de care dispun, de la plante ornamentale discrete ori garduri vii, la arbuşti plini de flori sau arbori impunători.

"Trendurile din Europa joacă un rol important. Nu puţini sunt clienţii care vin la noi după ce au văzut prin alte ţări diferite aranjamente, pe care şi le doresc şi în propriile grădini. Circa 75% dintre cei care ne caută ştiu din start ce îşi doresc, au o imagine a viitoarei grădini, în timp ce diferenţa de 25% sunt cumpărători nehotărâţi, care vin pentru a admira oferta şi a ne consulta în privinţa amenajării", explică Andrei Manafu. Acesta susţine că într-un clasament al preferinţelor conduce detaşat magnolia, pentru care cererea a explodat în ultima perioadă. Alte plante la mare căutare sunt cireşul japonez, mărul ornamental sau fagul roşu, dar şi gardurile vii care să îşi păstreze verdeaţa chiar şi pe timp de iarnă.

Planuri de extindere

Promovarea afacerii se face în principal în mediul online, prin intermediul paginii de Facebook şi a site-ului propriu. Acolo, cei interesaţi pot consulta oferta companiei şi pot face chiar şi cumpărături, alegând plantele la dimensiunea dorită. Spre exemplu, un arţar de 2,5 metri costă 40 de lei, un fag roşu de 50 cm, 25 de lei, un pin chilian de 20 cm, 90 de lei, un liliac de vară, 20 de lei, o viţă de ciocolată, 15 lei, un laur englezesc, 10 lei, o hortensie, între 22 şi 28 de lei, iar o magnolie, între 30 şi 180 de lei. "Preţurile noastre sunt printre cele mai mici. Dacă visam beneficii uriaşe, suntem în eroare. Ele nu pot exprima decât munca investită. Daca sunt nejustificaft de mari, în timp duc la dezechilibre", susţine managerul. În ceea ce priveşte piaţa de desfacere, acesta consideră că este una uriaşă: "Dacă privim satele şi oraşele noastre, vedem o lipsă acută de frumos, verde respirabil, estetic. Acolo este nevoie de cantităţi mari de material săditor, la fel şi în zonele care se pretează împăduririlor".

Pe viitor, întreprinzătorii îşi doresc să extindă business-ul, iar Secret Gardens să devină un parc dendrologic, unde cei interesaţi să poată admira diferite specii.

Vă mai recomandăm:

Afacerea sparanghelului alb. Cum a reuşit o familie de români să se pună pe picioare acasă, după şapte ani de muncă printre străini

Românii care au investit în agricultura ecologică: au înfiinţat o cultură de lavandă pe 2,5 hectare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite