Fascinantul templu hindus decorat cu 33.000 de statui
0Monumentala construcţie fascinează nu numai prin basoreliefurile şi istoria sa, dar şi prin faptul că reprezintă un viu şi trepidant centru de pelerinaj.
Templul hindus Meenakshi este una dintre cele mai mari construcţii de acest fel şi o importantă atracţie turistică din sudul Indiei, fiind vizitat de peste 15.000 de turişti în fiecare zi.
Nu s-a putut stabili, însă, cu exactitate, când s-au pus bazele templului, însă se ştie că structurile care s-au păstrat datează din secolele XII-XVIII. Conform unei legende, construcţia a fost întemeiată în urmă cu aproape două milenii, de către zeul Indra, în timpul pelerinajului său pe pământ, pentru a-şi ispăşi greşelile comise. Templul ar fi fost dedicat prinţesei Parvati - numită şi Meenakshi, după unul dintre avatarele sale - şi a soţului ei, zeul Shiva. Meenakshi era prinţesa care s-a născut cu trei sâni. Diverşi înţelepţi au considerat că sânul în plus va dispărea de îndată ce Meenakshi va face cunoştinţă cu viitorul soţ, lucru care chiar s-a întâmplat în momentul în care prinţesa l-a cunoscut pe zeul Shiva. Căsătoria dintre cei doi, petrecută în oraşul Madurai, este sărbătorită şi în zilele noastre, în fiecare vară, cu mult entuziasm.
Exoticul stabiliment a fost renovat de-a lungul secolelor de diferiţi regi, care au adăugat coridoare spiralate şi sculpturi grandioase. Cercetătorii au stabilit că templul de astăzi a fost restaurat în secolul al XVII-lea de către regele Viswanatha Nayak, cel care ar fi decis să refacă ruinele edificiului, pentru ca între anii 1623-1655, să fie reconstruit, din ordinul regelui Thirumalai Nayak. Templul Meenakshi are ziduri de piatră şi turnuri maiestuoase, care se ridică din străzile şerpuite din centrul oraşului antic Madurai.
Incinta templului are o lungime de 258 de metri şi o lăţime de 223. Complexul a fost construit pe parcursul a mai multor ani, în etape, şi cuprinde 14 gopuram - turnuri-porţi, nişte clădiri piramidale decorate cu sculpturi - înalte de aproape 50 de metri. Cel mai mare turn este cel sudic (are peste 51 de metri), fiind ridicat în secolul al XVI-lea, iar cel mai vechi, cel estic, datează de la începutul secolului al XIII-lea. Pereţii templului sunt formaţi din mii sculpturi ce reprezintă zei, eroi, spirite şi demoni. În total, circa 33.000 de astfel de statui din piatră, viu colorate, pictate manual de-a lungul mai multor generaţii, simboluri ale abundenţei, gloriei şi generozităţii religiei şi a culturii antice. Pentru a păstra templul în stare perfectă, statuile zeităţilor de pe turnuri sunt restaurate, repictate şi resfinţite la fiecare 12 ani.
Templul îi atrage pe pelerini atât pe timpul zilei, cât şi al nopţii, ocazii pentru desfăşurarea a numeroase procesiuni şi sărbători muzicale. În fiecare zi, aici vin între 15.000 şi 20.000 de oameni pentru a primi binecuvântarea căsătoriei, pentru a mânca, pentru a dormi ori a studia. Complexul se întinde pe aproximativ 180.000 de metri pătraţi.
Vă mai recomandăm: