Faluvegi Agota - A construit un panou solar din cutii de bere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faluvegi Agota
Faluvegi Agota

Timidă şi modestă, Agota preferă să nu spună prea multe despre ea însăşi. Însă zecile de concursuri de matematică şi fizică la care a participat şi pe care le-a câştigat vorbesc pentru ea.

Povesteşte că anul acesta a participat la mai multe concursuri de fizică şi matematică, inlcusiv la olimpiadă, unde a obţinut premiul trei. A fost la concursul Phi, un concurs naţional de fizică organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde a obţinut premiul al treilea. A mai participat la concursul naţional de fizică „Vermes Miklos”, pe care l-a câştigat şi, din acest motiv, va reprezenta România alături de alţi 14 elevi din alte judeţe, la etapa internaţională care se va desfăşura la Sapron, în Ungaria. A participat, de asemenea, la Top Fiz, în Oradea, unde a luat din nou premiul al treilea.

Zeci de competiţii de matematică şi fizică

Adolescenta este pasionată şi de matematică, nu doar de fizică. A participat la concursul naţional „Erdely Magyar Matematika - verseny” şi în acest an, şi în anii precedenţi. La concursul „Moldovan Lajos” a obţinut un loc trei şi premiul cel mare. În fiecare an, atât la liceu, cât şi la gimnaziu, a participat la diferite concursuri şi aproape de fiecare dată s-a întors acasă cu premii.

Panou solar funcţional, din cutii de bere

Una dintre realizările de care este foarte mândră este un panou solar pe care l-a construit, împreună cu colega ei, Kovacs Agota, din cutii de bere vopsite. Cu acest panou solar, cele două fete au câştigat marele premiu acordat liceelor, la „Festivalul Ştiinţei“, care a avut loc luna trecută, la Zalău.

Panoul, spune Agota, este destul de eficient, şi urcă temperatura apei de la 21 la 42 de grade Celsius. Are o putere de 500 w. „Acesta a fost doar o miniatură. Dar se va construi unul mai mare, care va fi funcţional şi va putea fi folosit la încălzirea locuinţelor”, a explicat adolescenta. Ea spune că la ediţia de anul trecut a aceluiaşi festival, a realizat un dispozitiv care producea clăbuci imenşi de săpun, dintr-un amestec de apă, zahăr şi glicerină. „Mi se pare distractiv să realizăm aceste proiecte, unele dintre ele putând fi foarte utile. Bineînţeles că voi face ceva şi anul viitor, însă nu m-am gândit încă ce anume. Panoul solar l-am construit având cunoştinţe de fizică, dar am căutat şi pe internet informaţii. La noi la şcoală este un proiect, «Eco-provocarea», care promovează un mediu curat. Panoul l-am realizat în cadrul proiectului”, spune liceanca din Zalău.

Agota este încă nehotărâtă în privinţa a ceea ce ar vrea să devină sau unde şi ce ar vrea să studieze. „Nu pot spune sigur că voi studia în străinătate, deşi probabil aş avea şanse, însă nici nu exclud această posibilitate. Mă voi mai gândi la aceste aspecte”, precizează fetiţa.

Ce îi place.

Adoră să danseze. „Mai demult am făcut dansuri de societate, iar acum fac dansuri populare maghiare. Anul acesta am fost cu trupa noastră în Slovacia“, povesteşet fata. Îi place să înoate, să patineze, se simte bine ieşind cu prietenii şi plimbându-se. Preferă partea practică a lucrurilor, în detrimentul celei teoretice, şi cifrele în detrimentul cuvintelor.

Ce nu îi place.

Spune că nu-i plac oamenii care îţi spun un lucru în faţă, iar pe la spate spun altceva. Spre deosebire de mulţi tineri de vârsta ei, spune că nu o pasionează calculatorul, deşi îl utilizează. Spune că nu-i place să iasă în evidenţă. Mai spune că nu sunt foarte multe lucruri care să nu-i placă, deoarece la vârsta ei totul i se pare luminos şi plin de speranţă.


Întrebări şi răspunsuri.

Ce ţi-ar plăcea să faci, sau ce ai vrea să devii?

F.A.:
Încă nu m-am gândit ce mi-ar plăcea să fac. Însă ceea ce ştiu sigur este că nu vreau să fiu medic.
Cum ai dobândit pasiunea pentru ştiinţele exacte?

F.A.:
Cred că a fost şi o parte moştenită de la familia mea, pentru că părinţii mei predau amândoi, unul fizica, celălalt matematica. Însă nu cred că m-au influenţat ei. Matematica mi-a plăcut de când eram foarte mică.

Profil.

Născută. 9 noiembrie 1994, Zalău
Studii. Clasa a X-a la Colegiul Naţional „Silvania“ Zalău
Familie. Singură la părinţi


Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite