Cum îţi protejezi tenul de masca de protecţie. Şase sfaturi de la dermatologi
0Măştile de protecţie au devenit un accesoriu obligatoriu pe vreme de pandemie. În cazul unor persoane, însă, purtarea acestora - fie că vorbim despre măşti despre unică folosinţă, fie despre cele reutilizabile - provoacă iritaţii ale pielii, acnee, mâncărimi.
Purtatul măştilor de protecţie ne poate afecta pielea feţei, cauzând apariţia unor reacţii cutanate precum acnee, prurit, urticarie sau acnee. Iritaţia poate lua forma unor umflături roşii ori a unor pete pe piele care ustură atunci când îţi speli faţa, sau chiar a unor coşuri. Acest lucru se datorează faptului că pielea feţei este mai subţire şi mult mai sensibilă decât cea de pe corp. Masca va crea o barieră între mediu şi piele, iar căldura şi umiditatea din aceste mediu închis facilitează dezvoltarea bacteriilor. În plus, în unele porţiuni - de regulă pe linia maxilarului, pe bărbie şi nas, acolo unde masca se freacă de epidermă - pot apărea iritaţii şi pete.
Cei de la ba-bamail.com au întocmit o listă cu sfaturi de la dermatologi despre cum să vă protejaţi pielea de aceste probleme.
Foloseşte o cremă uşor hidratantă
O cremă intens hidratantă poate accentua iritarea, întrucât va spori umiditatea şi căldura din spatele măştii. Prin urmare, optaţi pentru un produs cu textură uşoară, eventual un gel-cremă cu proprietăţi hidratante, mai ales dacă aveţi un ten gras, mixt ori normal.
Curăţă faţa doar cu apă călduţă
Pentru a vă calma pielea şi mai ales zonele iritate, după ce aţi reveni acasă şi aţi îndepărtat masca de protecţie, spălaţi-vă pe faţă doar cu apă călduţă, fără a apela la săpun, creme de curăţare, şerveţele umede demachiante sau apă micelară. La final, ştergeţi-vă uşor cu un prosop curat.
Înlocuieşte sau spălă masca în mod regulat
Fie că folosiţi o mască de unică folosinţă sau una reutilizabilă, nu uitaţi să o înlocuiţi ori să o curăţaţi conform recomandărilor producătorului. La spălarea celor reutilizabile optaţi pentru detergenţi hipoalergenici, evitând variantele parfumate şi balsamul de rufe, nu de alta dar parfumul va agrava iritaţiile sau chiar va genera reacţii alergice.
Îndepărtează machiajul
Când porţi mască este recomandat să eviţi produsele de machiaj precum fondul de ten, fardul sau anticearcănul. Acestea nu permit pielii să respire şi vor cauza exces de sebum, care determină acnee sau erupţii cutanate.
Rade barba
Părul facial poate determina iritaţii ale pielea, întrucât captează mai multă umiditate şi căldură decât pielea netedă; prin urmare, dacă porţi în mod regulat mască, renunţă la barbă.
Alege o mască din ţesături naturale
Dacă măştile chirurgicale nu sunt prietenoase cu pentru pielea ta, alege un model dintr-o ţesănură naturală, preum bumbacul. Ţine cont, însă, de faptul că măştile de bumbac cu un singur strat nu vor fi eficiente în a vă proteja pe voi şi pe ceilalţi de germeni, de aceea căutaţi un model cu mai multe straturi. Evită măştile din ţesături sintetice.
Citiţi şi:
Cinci părţi ale corpului uman care sunt foarte murdare. Sfaturi pentru o igienă riguroasă