Cum îţi păstrezi periuţa de dinţi curată. Cinci măsuri care-ţi vor proteja sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Periuţa de dinţi se înlocuieşte după cel mult trei luni FOTO Shutterstock
Periuţa de dinţi se înlocuieşte după cel mult trei luni FOTO Shutterstock

Unul dintre obiectele personale care trebuie păstrate mereu curate este periuţa de dinţi. Curăţarea şi păstrarea în condiţii corespunzătoare, precum şi înlocuirea acesteia, sunt extrem de importante pentru a preveni răspândirea bolilor şi pentru menţinerea igienei orale.

Gura omului găzduieşte o mulţime de germeni, unii dintre ei formând placa dentară, responsabilă de apariţia cariilor dentare şi a afecţiunilor gingivale. Aceştia se pot depune pe periuţa de dinţi şi, mai apoi, sunt reintroduşi în gură în timpul periajului.

Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ţineţi cont când vine vorba despre curăţarea şi depozitarea periuţei de dinţi, pentru a preveni răspândirea microbilor.

Spălaţi-vă pe mâini înainte şi după utilizare

Mâinile reprezintă principala cale de transmitere a germenilor, bacteriilor şi viruşilor, întrucât vin în contact cu o multitudine de suprafeţe şi obiecte. Spălarea temeinică a mâinilor pentru cel puţin 20 de secunde, înainte şi după periajul dentar, va împiedica microorganismele să ajungă pe periuţa de dinţi.

Clătiţi cu apă caldă

Nu uitaţi să spălaţi bine periuţa după fiecare utilizare, pentru a îndepărta resturile alimentare, pasta de dinţi şi resturile de placă bacteriană. Apa caldă va înmuia perii şi va permite eliminarea acestor resturi. Ştergeţi mânerul, întrucât şi în acest loc se pot acumula bacterii din saliva şi apa ce se scurg.

Cum depozitezi periuţa

Pentru o bună igienă bucală, contează şi cum păstraţi periuţa de dinţi. După ce v-aţi spălat pe dinţi şi aţi clătit-o bine cu apă caldă, puneţi-o în poziţie verticală pentru a se usca mai uşor. Asiguraţi-vă că o păstraţi uscată între periaje, nu de alta, dar bacteriilor le plac locurile umede.

Aşezaţi-o cât mai departe de toaletă şi închideţi capacul vasului WC atunci când trageţi apa. Nu păstraţi mai multe periuţe într-un singur pahar, pentru ca acestea să nu se atingă unele de altele şi să permită, astfel, răspândirea germenilor.

Dezinfecteaz-o

Dacă doriţi să luaţi măsuri de precauţie suplimentare ori dacă din greşeală aţi scăpat periuţa pe jos, puteţi să o dezinfectaţi cu peroxid de hidrogen sau apă de gură antiseptică, ambele extrem de eficiente în distrigerea bacteriilor.

1. Clătiţi bine periuţa.

2. Într-o ceaşcă puneţi apă de gură sau peroxid de hidrogen cât să acopere peria de dinţi.

3. Înmuiaţi maxim 15 minute, altfel riscaţi să deterioraţi perii.

4. Clătiţi bine cu apă periuţa înainte de a o reutiliza.

O variantă naturală este o soluţie preparată din o parte oţet alb şi trei părţi apă sau din două linguriţe de bicarbonat de sodiu şi o cana cu apă apă. Ambele sunt dezinfectanţi eficienţi, însă nu suficient de puternici pentru a distruge viruşii.

Schimbă periuţa

Periuţele de dinţi trebuie înlocuite la fiecare trei luni sau chiar mai repede, dacă perii sunt îndoiţi sau tociţi, nu de alta dar nu va mai asigura curăţarea eficientă a dinţilor. De asemenea, este foarte important să îţi schimbi periuţa după ce ai avut o răceală, o infecţie la nivelul cavităţii bucale ori te-a durut în gât; microbii pot rămâne în peri şi rişti să te reîmbolnăveşti.

Mai puteţi citi:

Boala care duce la pierderea dinţilor. Care sunt primele semne şi cum o putem preveni

Cum alegem pasta de dinţi potrivită. Sfaturile specialiştilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite