Cum a pierit una dintre cele mai înfloritoare afaceri cu cai de rasă din Europa secolului XIX, unde un armăsar pur sânge costa cât un Ferrari de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cal pur sânge englezesc de la Jibou putea ajunge să coste cât un Ferrari FOTO Arhivă
Un cal pur sânge englezesc de la Jibou putea ajunge să coste cât un Ferrari FOTO Arhivă

La marginea oraşului Jibou, într-o pădure de stejari, se ridică încă semeţ Castelul Beldi, pe al cărui domeniu a fost amenajat, încă de la începuturi, un hipodrom. În spatele hipodromului stă povestea unei afaceri extrem de înfloritoare, pusă la pământ odată cu naţionalizarea.

Potrivit istoricului sălăjean Marin Pop, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, castelul a fost castelul a fost construit între anii 1903 şi1910, ca dar de nuntă pentru băiatul grofului Béldy Kálmán, care s-a căsătorit cu Pálma, fata grofului Wesselényi Béla. „Wesselényi a pus la dispoziţie cinci hectare de teren, iar Béldy s-a ocupat de construcţia castelului”, explică istoricul.

beldi


Părinţii tinerilor căsătoriţi s-au îngrijit ca aceştia să aibă în apropierea castelului şi locuri de agrement, aşa că în jurul clădirilor a fost amenajat un parc frumos, care mai există, în parte, şi astăzi, dar şi un teren de tenis, o raritate la acea vreme. Şi mai rară şi mai neobişnuită a fost o altă amenajare de pe domeniul castelului: un hipodrom.

beldi

Cea mai mare herghelie din Transilvania era la Jibou

Misterul amenajării unui hipodrom la Jibou ne-a fost dezlegat de profesorul de istorie Vasile Benedek, care lucrează la o teză de doctorat ce-l are în prim-plan pe nobilul maghiar Wesselényi Miklos, bunicul Pálmei, proprietara castelului. Potrivit profesorului, familia Wesselényi dezvoltase, de-a lungul secolelor, o profitabilă afacere din creşterea cailor de rasă, ajungând să deţină în secolul al XIX-lea, cea mai mare herghelie din Transilvania şi una dintre cele mai mari din Ungaria. „Pe la 1700, familia Wesselényi avea rasa spaniolă. barnul Wesselényi senior a adus, apoi, rasa pur sânge arab. În 1821 - 1822, Wesselényi junior (bunicul Pálmei) merge în Anglia, de unde aduce cai din rasa pur sânge englezesc. Armăsarii preferaţi ai baronului, Cato şi Dito, au stat la baza noii herghelii de cai pur sânge englezesc de la Jibou”, explică Benedek.

„Pentru un armăsar de trei ani s-a plătit cu 180 de monede de aur, ceea ce echivalează acum cu un Ferrari sau chiar mai mult” Vasile Benedek, profesor


Un moment important în evoluţia afacerii cu cai de la Jibou l-a constituit, spune profesorul, anul 1827, când câştigă cea mai importantă cursă de viteză din Ungaria, cu un cal pe nume Alborak, fapt ce a crescut, brusc şi foarte mult, preţul cailor din herghelia de la Jibou.

„Devenise o afacere extraordinară. În aur se cumpărau caii de la Wesselényi. Spre exemplu, pentru un armăsar de trei ani s-a plătit cu 180 de monede de aur, ceea ce echivalează acum cu un Ferrari sau chiar mai mult”, spune profesorul.

Herghelia a ajuns în scurt timp atât de bine cotată încât Wesselényi a început să exporte cai pur sânge englezesc chiar în Anglia, ţara lor mamă. ”Fiecare nobil voia să aibă un cal de la Wesselényi. Era şi o chestie de brand nobiliar, dar şi o afacere, pentru că se ştia că un cal bun aducea un venit extraordinar”, spune Vasile Benedek.

După unirea, prin căsătoria celor doi tineri, a familiilor Wesselényi şi Béldy, cuplul preia o parte din herghelie. Ambele afaceri sfârşesc la mijlocul secolului al XX-lea, când comuniştii au confiscat averile baronilor maghiari, aceştia din urmă alegând, în mare parte, să fugă din ţară. Au revenit după 1989 şi şi-au revendicat domeniile. Castelul Béldy a fost revendicat şi câştigat în 2006 de Vasile Béldy care, în 2009, l-a vândut Consiliului Judeţean Sălaj, contra sumei de 227.000 de euro. Conducerea judeţului a recurs la această achiziţie deoarece castelul găzduia, de mai multă vreme, Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, aflat în subordinea instituţiei, iar plata chiriei către moştenitori ar fi devenit o povară chiar mai mare decât cumpărarea clădirii. Între timp, pentru centru au fost construite spaţii noi, castelul fiind acum complet neutilizat.

Vă mai recomandăm:

FOTO Salvarea Castelului Crimelor din Treznea, la mâna localnicilor. Cei mai mulţi îl vor dărâmat

CAMPANIE pentru salvarea Casei Memoriale ”Iuliu Maniu”. Imobilul a ajuns pericol public (FOTO)



 

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite