Cum a fost achitat după patru ani de procese un primar acuzat de corupţie. Explicaţiile judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isaia Maghiar este primar din 2000 FOTO Adevărul
Isaia Maghiar este primar din 2000 FOTO Adevărul

Curtea de Apel Cluj a pronunţat o soluţie definitivă în cazul unui primar de comună trimis în judecată în urmă cu patru ani, pentru abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie şi conflict de interese. Pe parcursul cercetărilor, primarul a fost plasat în arest la domiciliu şi chiar suspendat din funcţie.

Social-democratul Isaia Maghiar, primar al comunei sălăjene Bălan ajuns la al cincilea mandat, a fost achitat definitiv de către magistraţii Curţii de Apel Cluj, la capătul a aproape patru ani de procese. Edilul a fost trimis în judecată la finalul lunii decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu asimilate faptelor de corupţie şi de o infracţiune de conflict de interese, fapte aflate în concurs.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, în calitate de primar al comunei Bălan, Isaia Maghiar a dispus plata suplimentară către SC Sim Trans SRL Surduc a sumei de 51.200 lei, provenită din majorarea preţului iniţial al contractului încheiat în anul 2013 pentru lucrări de deszăpezire, prin actul adiţional încheiat la data de 12.03.2014, prin aceasta fiind obţinut un folos necuvenit pentru firma în cauză. De asemenea, susţineau anchetatorii, ar fi dispus ca unitatea administrativ teritorială să nu-şi exercite dreptul de a calcula şi deduce penalităţile de întârziere din preţul contractului încheiat cu SC Prodigal Construct SRL Certeze, penalităţi datorate pentru neexecutarea lucrărilor în termen, cu consecinţa prejudicierii bugetului Comunei Bălan cu suma de 140.194 lei, prin aceasta fiind obţinut un folos necuvenit pentru SC Prodigal Construct SRL Certeze.

Achitat de prima instanţă

Edilul a mai fost acuzat că a dispus plata suplimentară către Întreprinderea Individuală Pop G.M. Daniel a sumei de 1.000 lei, provenită din majorarea preţului iniţial al contractului de la 10.000 lei, la 11.000 lei, majorarea fiind efectuată în baza unui actului adiţional pe care în aceeaşi calitate l-a semnat. Astfel, spun procurorii, întreprinderea individuală ar fi bţinut un folos necuvenit. O altă acuzaţie adusă lui Maghiar se referă la plata unei facturi de lucrări de 4.900 lei lei emisă de aceeaşi întreprindere individuală, reprezentată de Daniel Pop, nimeni altul decât consilierul personal al primarului, aflat în raporturi de muncă cu Primăria Bălan.

În cursul anului 2015, primarul a fost reţinut şi cercetat, apoi, plasat în arest la domiciliu şi chiar suspendat din funcţie pe durata măsurii preventive. Ulterior, însă, arestul la domiciliu a fost înlocuit cu măsura controlului judiciar, situaţie în care suspendarea a fost ridicată.

La finele lui 2018, Judecătoria Jibou l-a achitat pe primar, însă procurorii au făcut apel. Instanţa superioară a menţinut, însă, decizia primei instanţe.

Potrivit motivării judecătorilor clujeni, publicată pe rolii.ro, "instanţa reţine că raportat la conţinutul deciziei Curţii Constituţionale referitoare la dispoziţiile art.297 Cod Penal (abuzul în serviciu - n.n.), aceasta nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, sub aspectul laturii obiective, ceea ce atrage incidenţa cazului de achitare prevăzut de art. 16 alin.1 lit. b teza I Cod procedură penală, respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală".

Fapta nu este prevăzută de legea penală

Întrucât atribuţiile de serviciu încălcate de către primar "nu sunt prevăzute într-o legislaţia primară, fapta  comisă de acesta (plata suplimentară a 1.000 de lei către întreprinderea individuală - n.n.) nu întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie, nefiind prevăzută de legea penală".

Curtea clujeană a mai apreciat că în ceea ce priveşte prejudiciul de 140.194 lei invocat de procurorii, "nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu asimilată faptelor de corupţie, nu au fost în vreun fel vătămate drepturile sau interesele legitime ale unei persoane fizice sau juridice", motiv pentru care edilul a fost achitat.

"În cauză este evident că faptele reţinute în sarcina inculpatului de îndeplinire sau îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, atribuţiile de serviciu presupus a fi încălcate nefiind reglementate expres prin  legislaţia primară (legi şi ordonanţe ale Guvernului)", se mai arată în motivare.

Primarul din Bălan a fost achitat şi în ceea ce priveşte infracţiunea de conflict de interese, întrucât norma penală în baza căreia Maghiar a fost trimis în judecată şi-a modificat configuraţia juridică, conflictul de interese fiind dezincriminat. "Deşi fapta imputată există, aceasta nu mai este prevăzută de legea penală", spun judecătorii.

Citiţi şi:

Comuna fără primar şi fără alegeri. Fostul edil a constestat în instanţă ordinul prin care şi-a pierdut mandatul

Primar condamnat pentru luare de mită. Instanţa l-a trimis să îşi spele păcatele la biserică

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite