Condamnări în dosarul furtului sutelor de tone de cupru de la Rezervele Statului. Gestionarul depozitului va sta după gratii 11 ani şi jumătate
0
Magistraţii Tribunalului Sălaj s-au pronunţat în cel mai complex dosar de corupţie instrumentat de un parchet judeţean. Este vorba despre dosarul ce vizează furtul, cu complicitatea unui angajat, a 372 de tone de cupru din depozitul de la Var al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat.
Potrivit deciziei magistraţilor sălăjeni, cea mai mare pedeapsă o va avea de executat gestionarul depozitului, Viorel Teglaş, condamnat la 10 ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi la trei ani de închisoare pentru complicitate la dare de mită. În final, pedeapsa rezultantă calculată în cazul acestuia este de 11 ani şi şase luni de închisoare în regim de detenţie.
Soţii Gabrian din Gilău, judeţul Cluj, care au luat cuprul de la gestionar, au fost condamnaţi, fiecare, la câte 11 ani de închisoare pentru complicitate de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi pentru dare de mită. Fiul acestora, Răzvan, cu o pedeapsă de trei ani cu suspendare pentru complicitate la delapidare. Tot cu suspendare au fost condamnaţi doi inculpaţi în acest dosar - Florin Paşcalău şi Radu Boie, care au primit şase luni cu suspendare pentru dare de mită.
Gestionarul şi soţii Gabrian vor avea de plătit către Rezervele Statului peste 10.000.000 de lei, sumă calculată drept prejudiciu.
Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.
Reamintim că, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în perioada 2000-2012, Teglaş, prin mai multe acte materiale, a vândut celor doi soţi din Gilău cantitatea de 372 tone de cupru, valorând 10.900.474,20 lei. În data de 24.07.2013, după o înţelegere prealabilă cu angajatul din var, cei doi soţi, împreună cu ginerele lor, s-au deplasat cu o autoutilitară din Gilău în Var, pentru un nou transport de cupru, având asupra lor un aviz de însoţire a mărfii, în alb, cerut de la Florin Paşcalău. Gestionarul a încărcat în autoutilitară, din depozit, 4 paleţi de cupru, având greutatea de 7.415 kg şi valorând 216.992,56 lei. Pe avizul de însoţire a mărfii, Teglaş a făcut menţiunea „ Marfa se refuză. Nu are destinaţia corectă”, apoi a aplicat ştampila UT 95 Jibou.
Cei trei au plecat cu autoutilitara, dar au fost opriţi de un echipaj de poliţie, cărora inculpatul Gabrian Iancu le-a prezentat avizul completat de gestionar. În cursul verificărilor avizului şi a mărfii, aflând despre cele întâmplate, Paşcalău a luat legătura cu Radu Boie, din Jibou, întrebându-l dacă îi cunoaşte pe poliţişti şi rugându-l să discute cu aceştia şi să le promită bani, pentru a nu confisca transportul. Acesta a şi transmis promisiunea unuia dintre lucrătorii de poliţie. Între timp, inculpaţii Gabrian au făcut diferite promisiuni celuilalt lucrător de poliţie.
Văzând aceste promisiuni, cei doi poliţişti au sesizat DGA Sălaj. A fost organizat flagrantul, iar în cursul continuării declaraţiilor, inculpaţii Gabrian au reiterat promisiunile anterioare, toate acestea culminând cu promisiunea şi oferirea sumei de 3.000 euro.
Potrivit prim-procurorului Crin Bologa, cauza a fost desemnată anul trecut drept cea mai importantă cauză de corupţie de la nivel naţional, soluţionată de parchetele judeţene (aici nu intră cauzele instrumentate de DNA şi DIICOT).
Vă mai recomandăm:
Cinci poliţişti TF condamnaţi la închisoare în cel mai sonor scandal "cu epoleţi" din Sălaj