Colecţia impresionantă din camera Steluţei. Profesorul de informatică din Zalău care a strâns mii de articole sportive FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de fulare şi alte câteva sute de fanioane, zeci de tricouri şi mingi, grămezi de reviste şi cărţi sportive, colecţii de abţibilduri şi de DVD-uri, medalii, sticle de vin şi de şampanie etichetate cu numele unor echipe de fotbal din România alcătuiesc o impresionantă colecţie pe care sălăjeanul Florin Morar o completează ori de câte ori are ocazia.

Colecţia care stârneşte invidia oricărui pasionat de sport a început, în 1994, de la cele 50 de fanioane primite cadou de la actualul preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Sălaj. În prezent, sălăjeanul Florin Morar deţine câteva mii de articole sportive, unele achiziţionate, altele dăruite de prieteni, toate aşezate la loc de cinste într-o cameră special amenajată în locuinţa sa.

În vârstă de 37 de ani, este profesor de informatică la Colegiul Naţional Silvania Zalău şi suporter înfocat al echipei de fotbal Steaua Bucureşti. Aşa se face că majoritatea exemplarelor colecţiei lui au legătură cu cea mai titrată formaţie din România; până şi încăperea în care sunt expuse preţioasele obiecte sportive a fost denumită după echipa lui de suflet: „Camera Steluţei”.

Din curtea şcolii, pe stadionul Universităţii Cluj

Pasiunea lui Florin pentru fotbal datează din copilărie, când obişnuia să bată mingea în curtea casei din comuna natală, Sărmăşag. Un rol important l-au jucat părinţii lui, care i-au încurajat pasiunea, iar în 1984 i-au făcut abonament la ziarul „Sportul”. A păstrat toate ediţiile aparute în ultimii cinci ani de existenţă a publicaţiei.
„Îmi amintesc memorabila noapte de 7 mai 1986, când Steaua Bucureşti a cucerit, la Sevilla, Cupa Campionilor Europeni, o performanţă fantastică pentru o echipă din estul Europei. Am văzut meciul la un televizor color – raritate în acele vremuri – la Clubul Minier din Sărmăşag, împreună cu alte 50-60 de persoane. A fost o perioadă frumoasă în care ascultam la radio celebra emisiune Fotbal minut cu minut şi îmi notam pe caiet toate echipele, golurile, clasamentele”, rememorează cu melancolie profesorul zălăuan.

De la fotbalul practicat în curtea şcolii, în clasa a IV-a a trecut la un alt nivel, devenind vârf de atac al echipei de juniori Minerul Sărmăşag. În ultimii doi ani de liceu a jucat atât în Divizia C, la formaţia din localitatea natală, cât şi în campionatul naţional de juniori republicani. Golul din lovitură liberă pe care l-a marcat în 1996, în meciul dintre Minerul şi U Cluj, şi care i-a adus echipei sale victoria i-a deschis tânărului Florin Morar drumul spre performanţă la un alt nivel. Şi asta pentru că antrenorul clujean Tiberiu Poraczy l-a remarcat şi i-a propus să semneze un contract cu „U-iştii”.

Student fiind la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul UBB Cluj-Napoca şi pentru că nu reuşea să îmbine cu succes cursurile cu antrenamentele, Florin a fost nevoit să renunţe la cele din urmă. A stat departe de terenul de fotbal până acum câţiva ani, când a reluat jocul cu balonul rotund, ca hobby, în Liga a III-a a Campionatului Judeţean de Minifotbal, fiind desemnat de mai multe ori golgheterul întrecerilor.

La "vânătoare" prin second-uri

Celor 50 de fanioane primite în dar li s-au adăugat, în studenţie, diverse alte obiecte sportive. „Din fiecare bursă ori din banii de buzunar pe care îi primeam de la părinţi, cumpăram din anticariatele din Cluj-Napoca orice carte de sport pe care o găseam”, ne spune Morar. Când s-au deschis primele magazine „second-hand” cu îmbrăcăminte nemţească, le trecut imediat pragul, în căutare de fulare, tricouri, eşarfe. Nu a lipsit nici de la târgurile ce se organizau la Negreni, de unde cumpăra orice obiect ce avea legătură cu fotbalul.

Aşa a ajuns ca în “Camera Steluţei” să fie expuse aproximativ 600 de fulare cu diverse echipe sportive, peste 200 de fanioane, circa 60 de mingi, mii de coliţe, timbre şi abţibilduri cu fotbalişti, cărţi, ziare, plachete, sticle de şampanie, vin şi bere inscripţionate cu numele echipei de fotbal pe care o susţine, DVD-uri cu întrgistrările tuturor meciurilor de fotbal de la campionatele mondiale don 1930 până în prezent.

Cel mai de preţ exemplar, un fanion primit de la tatăl lui

Printre cele mai de preţ exemplare ale colecţiei se numără câteva tricouri purtate de sportivi de renume ai ţării, unele chiar cu autograful original: tricoul de Naţională primit de la Vlad Chiricheş, după meciul de baraj Grecia-România, din 2013, al lui Ionel Dănciuleascu, din 1998, pe vremea când juca la Steaua Bucureşti, cel purtat de Răzvan Raţ la Şahtar Doneţk, în 2009, în meciul împotriva celor de la FC Barcelona, ori al lui Liviu Antal, din perioada Gençlerbirliği (2015). Florin Morar se laudă că deţine una dintre puţinele sticle de şampanie din ediţia aniversară “20 de ani de la Sevilla”, placheta aniversară “Cupa Campionilor Europeni după 30 de ani”, o geacă originală cu inscripţiile clubului Steaua, primită de la Marius Lăcătuş, pe vremea când antrena echipa, fanionul cu ultimul meci disputat pe Stadionul Lia Manoliu, dar şi fanioanele care reflectă parcursul Stelei, în 1986, până la câştigarea Cupei Campionilor.

Cel mai apropiat sufletului său rămâne fanionul echipei de fotbal Minerul Sărmăşag, pe care l-a primit de la tatăl său şi despre care susţine că ar fi o raritate. “Sunt convins că în zona mai sunt maxim două-trei fanioane cu acesta frumoasă echipă din Sălaj”, menţionează împătimitul colecţionar.

Colecţie admirată de foşti internaţionali

Anul trecut, Miodrag Belodedici şi Adrian Bumbescu, doi dintre steliştii care au făcut senzaţie la Sevilla, dar şi Ionel Ganea şi Dănuţ Lupu au vizitat "Camera Steluţei", fiind uluiţi de realizarea sălăjeanului. “În viaţa mea nu am vazut aşa ceva!”, a exclamat Bumbescu la vederea miilor de articole sportive adunate de-a lungul anilor.
Deşi colecţia are în primul rând o valoare sentimentală, profesorul de informatică recunoaşte că pasiunea lui este destul de costisitoare: “Privind în urma, cred că a costat ceva bani întreaga colecţie, dar sunt conştient că fiecare om are un hobby. Eu nu am fumat, nu am consumat alcool şi am preferat să aloc bani pentru fulare. Trebuie să recunosc că la pasiunea mea au contribuit şi prietenii şi cunostintele mele, care ştiind de colecţie, îmi fac cadouri pe măsură”.
De fiecare dată când are ocazia, Florin adaugă un obiect în “Camera Steluţei”. Sunt multe pe care şi le-ar dori şi toate în legătură cu roş-albaştrii, însă cel mai mult râvneşte la un tricou alb cu care Steaua a jucat la Sevilla, în 7 mai 1986, “performanţa de neegalat pentru fotbalul românesc”.

Vă mai recomandăm:

Cum a lansat un tânăr din Zalău o afacere cu cămăşi la comandă. Povestea „Cocotti”, brandul care se ambiţionează să concureze cu marii jucători de pe piaţă

Pasiune costisitoare: un german stabilit în Sălaj investeşte bani noi în bani vechi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite